Dabar populiaru
Publikuota: 2018 kovo 1d. 16:56

Gastroturas: šiauliečiams Lietuva – lėkštėje

Suši
Šiaulių TIC nuotr. / Suši

Šiauliečiams ir miesto svečiams pavasario pradžia nusimato itin gardi ir soti. Šiaulių turizmo informacijos centro kulinarinė iniciatyva „Keliauju! Ragauju Lietuvą!“ sujungė daugumą centrinės miesto dalies restoranų ir kavinių, kad kovo 5-11 d. pasiūlytų lankytojams nuo kulinarinio paveldo, patiekalų iš Lietuvoje išaugintų produktų iki trispalvės vėliavos spalvų lėkštėje. Palepinę savo gomurį miestiečiai kovo 10-11 d. galės leistis net į aštuonias ekskursijas po miestą.

Paragauk trispalvės ir leiskis kelionėn

Kovo 5 d. prasidės savaitę truksiantis gastroturas, kuriame dalyvaus restoranai ir kavinės, panorusios miestiečius ir miesto svečius nustebinti savo išskirtiniais šventiniais patiekalais. Akcijoje dalyvaus įvairios Šiauliuose esančios maitinimo įstaigos: „Black Bar“, „Presto“, „Valerijono“ arbatinė, „Morganas“, „Arkos“, „Avenue Brasserie“, „Sakura Lounge“, gyvos muzikos klubas-smuklė „Juonė pastuogė“ ir krautuvėlė „Skanaus maisto fabrikas“.

Visos jos vienaip ar kitaip sieks nustebinti ir palepinti išrankų vartotojų gomurį. Virtuvių šefams tai tikrai nemenkas iššūkis, nes negali žinoti, ką miestiečiams pasiūlys ir kaip juos nustebins kolegos. Užduotis nėra lengva – patiekalai gali būti kulinarinio ar tautinio paveldo, pagaminti iš Lietuvoje išaugintų ar pagamintų produktų arba valgiuose turėtų dominuoti lietuviškos vėliavos spalvos: geltona, žalia ir geltona.

Virtuvės šefai, ne tik kvies visą savaitę paskanauti savo virtuvės šedevrų, bet ir dalyvauti įvairiose jų rengiamose degustacijose: restoranas „Avenue Brasserie“ pakvies šventinę bajorų vakarienę, gyvos muzikos klubas-smuklė „Juonė pastuogė“ pasiūlys paskanauti žemaitiškų valgių, o „Skanaus maisto fabriko“ krautuvėlė – nuo tautinio ar kultūrinio paveldo iki Šiaurės Lietuvos ūkininkų užaugintų maisto produktų.

Sočiai pavalgę ir pamaloninę savo gomurį, miestiečiai ir miesto svečiai kviečiami sudeginti kalorijų – dalyvauti Šiaulių turizmo informacijos centro kovo 10-11 d. organizuojamose ekskursijose, kurių tikrai nemažai – net aštuonios. Juk gastroturo šūkis kviečia ne tik paragauti Lietuvos, bet ir keliauti! Šiauliečiai turės galimybę dalyvauti tokiose ekskursijose kaip „Pietinia kronikas gyvai“ pagal geriausią praėjusių metų knygą suaugusiesiems – Rimanto Kmitos romaną, prisiminti Sąjūdžio istoriją ekskursijoje „Sąjūdis. Laisvo žodžio vedami, roko lydimi“.

Išskirtiniai meniu

Bet grįžkime į tradicinę lietuvių virtuvę, kur taip pat galima rasti nuostabių valgių. Štai restoranas „Morganas“ šiauliečiams pasiūlys lietuvišką patiekalą – riestainius, vadinamuosius „zrazus“. Šis mėsos patiekalas paplitęs buvusios Abiejų Tautų Respublikoje teritorijoje – Lietuvoje, Lenkijoje, Baltarusijoje, Ukrainoje. Manoma, kad zrazus, kaip ir daugelį kitų to meto patiekalų, mūsų šalies virtuvėje įdiegė iš Italijos kilusi kunigaikštienė Bona Sforca. Restoranas „Morganas“ neatsisako ir lietuvių mėgstamo gėrimo – naminės giros – bei gardaus trupininio močiutės pyrago.

Vida Press nuotr./Gira
Vida Press nuotr./Gira

Be tradicinių valgių, galima išbandyti ir naujovių – paragauti ypatingos Matjes silkės. Restoranas „Avenue Brasserie“ miestiečiams pasiūlys išties įdomų patiekalą – anglyse keptą Matjes silkę su dūmo skonio bulve, taip pat kastinį su kanapiniu. Matjes – tai jauna, „nekalta“ silkė, gaudoma Šiaurės jūroje. Ji sužvejojama pirmaisiais savo gyvenimo metais – dar belytė, jauna ir nesubrendusi. Laikydamasis bajoriškos virtuvės tradicijų, restoranas nustebins kitu savo kūriniu – bajorišku fazano patiekalu su šakninėmis daržovėmis ir marinuotais grybais. Desertui restoranas pasiūlys tradicinį, bet neatsibostantį ir nesenstantį dvarišką „Napoleono“ tortą.

Gyvos muzikos klubas-smuklė „Juonė pastuogė“ miestiečiams pasiūlys sotų žemaitišką kastinį su karštomis bulvėmis, „žemaitišką spirgutį“, kuris gaminamas iš sugrūstų kanapių ir sėmenų sėklų bei karštų bulvių su lupenomis. Smuklė pasiūlys ir „lašiniuočių“ – miltinių virtinukų su rūkytais lašinukais ir padažu.

Šiais metais „Valerijono“ arbatinė miestiečiams pasiūlys išties išskirtinį trispalvį daržovių pyragą – lengvą pavasarinį užkandį su spalvingomis daržovėmis: moliūgais, špinatais ir raudonosiomis paprikomis. Trispalvės spalvomis padabintas pyragaitis papildys sveikos mitybos racioną, puikiai tiks prie pamėgtos žolelių arbatos, sultinio ar sriubos. „Valerijono“ arbatinė nustebins ir originaliu desertu – linų sėmenų kisieliumi su spanguolėmis. Šis desertas ne tik išskirtinis, bet ir sveikas bei sotus, pagamintas iš linų sėmenų. Linų sėmenų kisielius labai tinka laukiantiems pavasario, lieknėjantiems ir valantiems organizmą.

Kavinė „Arkos“ šiauliečiams pasiūlys lietuvio skrandžiui itin sotų ir gomuriui gardų patiekalą – kiaulienos nugarinę su miško grybu padažu. Na, o desertui pasirinktas tradicinis, tačiau niekada neatsibostantis obuolių pyragas, kurį valgant, šaltukui spaudžiant, pravartu pasišildyti ramunėlių arbata su medumi.

„Sakura Lounge“ šventiškai nusiteikusiems miestiečiams pristatys du gana gurmaniškus rinkinius. Pirmąjį sudarys šaltas sušis su Lietuvos vėliavos spalvų ikrais, lašiša, agurku, majonezu, o antrąjį – sūriu užkeptas sušis su Lietuvos vėliavos spalvų ikrais, surimio lazdele, majonezu, agurku ir aitriu padažu.

Kavinė „Black Bar“ pristatys gurmanišką, lietuviškumu dvelkiančią vištienos krūtinėlę su parmos kumpiu, šviežiomis česnakinėmis bulvytėmis ir trispalve daržovių piurė. Bus ir deserto – trijų skonių panakotos su žolelių arbata.

Kavinė „Presto“ šiauliečiams pasiūlys paragauti sriubos išties originaliu pavadinimu „Husaro sparnai“, duonos giros ir baroko epochos patiekalo „Vereščiakas“. Žinoma, jei nusikeltume į baroko epochos smuklę, galėtume užkąsti šio tuo metu Lietuvos ir Lenkijos karalystėje populiaraus patiekalo, tačiau dabar miestiečiams suteikiama išskirtinė galimybė grįžti į praeitį ir paragauti šio gardumyno ir Šiauliuose. „Vereščiako“ pagrindiniai ingredientai – duona, dešrelė ir svogūnai. Juk skamba intriguojančiai?

Prie gastroturo prisijungs ir krautuvėlė „Skanaus masto fabrikas“, prekiaujanti išskirtinės kokybės maisto produktais iš Šiaurės Lietuvos ūkininkų. Krautuvėlėje bus galima paragauti vytinto jautienos kumpelio, šalto rūkymo elnienos dešros, šalto rūkymo „Kauno“ kumpelio, vytintos kiaulienos nugarinės, šalto rūkymo „Kaimiškos“ dešros, džiovinto šamo, kulinarinio paveldo „Stefutės“ sūrio, ožkų ir avių sūrių, tikros bemielės ruginės duonos, „Kontėnos“ tautinio paveldo morkų sūrio, „Kontėnos“ tautinio paveldo „Morkų cukierkų“ ir rankų darbo ruginių skaniukų.

Išsami renginių programa http://siauliai-events.lt/

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Verslas

Pabėgėliai iš Sirijos Lietuvoje gyvena laukimu ir mokosi lietuvių kalbos

Popiežiaus vizitas Aktualu

Popiežius po „Viešpaties angelo“ maldos prakalbo lietuviškai: „Gražaus sekmadienio! Skanių pietų!“

Aktualu

Politologai įvertino: artėjantys prezidento rinkimai gali sukelti net ir vyriausybinę krizę

Vardai

Eurika Masytė sukėlė audrą feisbuke: kodėl popiežių oro uoste pasitiko būtent ši mergaitė?

Aktualu

Sigitas Tamkevičius: Sekmadienio Evangelija. Įsiklausykime į popiežiaus Pranciškaus žodžius

Susitikimų su popiežiumi vietos ir programa

Popiežiaus vizitas Aktualu

Popiežius Pranciškus Kaune: „Lietuva gali paliudyti, kai nukrečia šiurpas ištarus žodį Sibiras arba getai“

Gyvenimas

Kokios kaktos raukšlės rodo tikimybę susirgti širdies ligomis?

Maistas

Atsargos žiemai su obuoliais: košės, kompotai, čatniai ir kiti skanėstai

Popiežiaus vizitas Aktualu

Kodėl per šv. Mišias Kaune popiežius ir dvasininkai dėvėjo žalius drabužius

Gyvenimas

Vietoj citrinų – svarainiai. Kokiomis naudingomis savybėmis jie pasižymi?

Pasaulio savaitės įvykiai – įspūdingiausiuose kadruose (2018 rugsėjo 16 – 22 d.)

Gazas

Įtemptas didysis BEC 4H finalas Estijoje: avarijos ir paaiškėję čempionai

Vardai

Liucinos Rimgailės atostogos Balyje: be vyro, švenčiant pasakiškas draugės vestuves

Interviu Kultūra

Kitokie vaidmenys operoje: interviu su R.Karpiu, J.Vaškevičiūte ir T.Girininku

Aktualu

Tragiška regata: iš jachtos iškritę tėvas ir sūnus nerasti, išgelbėta mergina mirė

Vardai

Julia Roberts išnuomoja namą Malibu: pas žvaigždę gyventi galima už 10,5 tūkst. dolerių per mėnesį

Aktualu

Venesuela deda daug vilčių į nacionalinę kriptovaliutą

Pasaulis kišenėje

Kontrastinga Meksikos gamta: nuo auksinių paplūdimių iki didingų kanjonų

Vardai

Aktorius Danny DeVito Ispanijoje apdovanotas už viso gyvenimo nuopelnus

Naujienos

Aktualu

Tragedija pasibaigusios regatos dalyviai: sąlygos buvo nelengvos, bet niekas varu nevarė

Verslas

Pabėgėliai iš Sirijos Lietuvoje gyvena laukimu ir mokosi lietuvių kalbos

Popiežiaus vizitas Aktualu

Popiežius po „Viešpaties angelo“ maldos prakalbo lietuviškai: „Gražaus sekmadienio! Skanių pietų!“

Aktualu

Politologai įvertino: artėjantys prezidento rinkimai gali sukelti net ir vyriausybinę krizę

Vardai

Eurika Masytė sukėlė audrą feisbuke: kodėl popiežių oro uoste pasitiko būtent ši mergaitė?

Susitikimų su popiežiumi vietos ir programa

Aktualu

Buvusio Vilniaus geto vietoje iš akmenų sudėta Dovydo žvaigždė

Aktualu

Sigitas Tamkevičius: Sekmadienio Evangelija. Įsiklausykime į popiežiaus Pranciškaus žodžius

Popiežiaus vizitas Aktualu

Popiežius Pranciškus Kaune: „Lietuva gali paliudyti, kaip nukrečia šiurpas ištarus žodį Sibiras arba getai“

Gyvenimas

Kokios kaktos raukšlės rodo tikimybę susirgti širdies ligomis?

Maistas

Atsargos žiemai su obuoliais: košės, kompotai, čatniai ir kiti skanėstai

Pasaulio savaitės įvykiai – įspūdingiausiuose kadruose (2018 rugsėjo 16 – 22 d.)

Popiežiaus vizitas Aktualu

Kodėl per šv. Mišias Kaune popiežius ir dvasininkai dėvėjo žalius drabužius

Gyvenimas

Vietoj citrinų – svarainiai. Kokiomis naudingomis savybėmis jie pasižymi?

Gazas

Įtemptas didysis BEC 4H finalas Estijoje: avarijos ir paaiškėję čempionai

Vardai

Liucinos Rimgailės atostogos Balyje: be vyro, švenčiant pasakiškas draugės vestuves

Vardai

Julia Roberts išnuomoja namą Malibu: pas žvaigždę gyventi galima už 10,5 tūkst. dolerių per mėnesį

Aktualu

Tragiška regata: iš jachtos iškritę tėvas ir sūnus nerasti, išgelbėta mergina mirė

Interviu Kultūra

Kitokie vaidmenys operoje: interviu su R.Karpiu, J.Vaškevičiūte ir T.Girininku

Aktualu

Venesuela deda daug vilčių į nacionalinę kriptovaliutą

Vardai

Daugiau vandens

Sveikata

Ruduo pilnas komplimentų

Parašykite atsiliepimą apie PasaulisKišenėje