-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip aplankyti Ignalinos AE, kurioje buvo filmuotas serialas „Černobylis“

Lietuvoje filmuotas HBO serialas „Černobylis“ gerina ne tik žiūrimumo rekordus visame pasaulyje, bet ir atnešė bangą lankytojų Ignalinos atominei elektrinei (IAE). Norinčiųjų pamatyti tiek, kad eilėje gali tekti laukti net kelis mėnesius.
Serialas „Černobylis“ ir Ignalinos AE, kuriame jis buvo filmuojamas
Serialas „Černobylis“ ir Ignalinos AE, kuriame jis buvo filmuojamas

„Seriale matomas visas atominės elektrinės pasaulis, išskyrus susprogusią dalį, buvo nufilmuotas IAE – eksterjeras, apylinkės. IAE atmosfera tiesiog unikali, suvaidinti jos kažkur kitur neįmanoma“, – anksčiau teigė „Černobylio“ filmavimo aikštelių ir kino kompanijos „Baltic locations“ vadovas Jonas Špokas. Apie visas vietas Lietuvoje, kur buvo filmuotas serialas, skaitykite čia.

Nemokamai – maketai ir tiesioginis vaizdas

Uždaryta Ignalinos AE siūlo dvi ekskursijas. Viena – nemokama, tačiau jos metu apsilankoma tik Informacijos centre. Anot Komunikacijos skyriaus, ji skirta mokyklinio amžiaus ir vyresniems asmenims, besidomintiems atominės elektrinės istorija, veikimo principu, saugumu bei eksploatavimo nutraukimo darbais.

Per valandą centre yra apžiūrimi maketai (veikiantis IAE bloko, kuro rinklės, panaudoto branduolinio kuro saugojimo konteinerio CASTOR, planuojamų statyti mažo ir vidutinio radioaktyvumo trumpaamžių radioaktyvių atliekų kapinynų), galima stebėti tiesioginį vaizdą iš reaktoriaus patalpos, turbinų salės ir panaudoto kuro išlaikymo salės.

Šios ekskursijos darbo dienomis rengiamos grupėms iki 30 asmenų.

Už 58 Eur – į reaktorių salę

Į kitą siūlomą ekskursiją, kuri labiausiai ir masina žmones, nepilnamečiai jau neįleidžiami, kaip ir nėščiosios (dėl jonizuojančios spinduliuotės).

Už 57,92 Eur asmeniui galima apsilankyti IAE kontroliuojamoje teritorijoje. Čia praėjus patikros postą per maždaug 2,5 valandos apžiūrimos reaktorių ir mašinų salės, bloko valdymo skydas.

Nutįsusias norinčiųjų eiles lemia ir ribotas ekskursijų rengimo laikas. Jos organizuojamos tik darbo dienomis, o paskutinė ekskursija gali prasidėti vėliausiai 13 val. Šiose ekskursijose grupės perpus mažesnės – tik iki 15 žmonių.

„Po serialo pasirodymo susidomėjimas apsilankyti IAE kontroliuojamoje teritorijoje išaugo, tačiau nepasikeitė mūsų galimybės priimti interesantus, – 15min teigė ekskursijų vadovė Jurgita Norvaišienė. – Turime griežtus apribojimus įvesti pašalinius asmenis į BEO (branduolinio energetinio objekto) kontroliuojamą zoną. Pagal galimybes jungiame grupes, vedame ekskursijas skirtingomis kalbomis ir stengiamės poreikį tenkinti.“

Daugiau apie pačią ekskursiją galite skaityti čia: 2 valandų ekskursija už 58 eurus: ką pamatysite uždaromoje Ignalinos atominėje elektrinėje?

IAE atradę ir užsieniečiai

Nors kaina už apsilankymą gana didelė, tačiau norinčiųjų – aibės.

Apsilankymą planuoti reikia iš anksto (susitarus telefonu arba el.paštu), o po „Černobylio“ gerbėjų bangos – netgi labai iš anksto. Jeigu anksčiau užsisakyti ekskursiją IAE kontroliuojamoje teritorijoje būdavo galima susitarus prieš pora savaičių, tai dabar gali tekti laukti net rugpjūčio pabaigos.

„Turime labai platų spektrą lankytojų – nuo pradinukų, kuriuos turime galimybę priimti Informacijos centre, iki garbaus amžiaus keliautojų, iš anksto nesusiplanavusių apsilankymo elektrinės kontroliuojamoje teritorijoje. Taip pat sulaukiame lankytojų, kurie rezervuojasi ekskursijas prieš pusmetį, susiderina visus rūpimus klausimus iki smulkmenų“, – apie lankytojus pasakojo J.Norvaišienė.

Anot jos, atominė energetika domina visus – lankosi ir studentai, ir ambasadoriai. IAE kaip išskirtinę patirtį yra atradę ir užsieniečiai, ypač jų padaugėja vasarą. Ekskursijos jiems organizuojamos ir rusų bei anglų kalbomis.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Ekskursija po Ignalinos atominė elektrine
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Ekskursija po Ignalinos atominė elektrine

Žmones domina ir patys IAE darbuotojai

J.Norvaišienės teigimu, kiekviena ekskursija yra unikali – ji priklauso nuo ekskursijos dalyvių. „Patys lankytojai ateina su savo patirtimi, savo išsilavinimu ir temomis, kurios juos domina. Ekologus studentus domina aplinkosaugos klausimai, IT studijų programų studentus domina, kaip toks objektas apsisaugo nuo kibernetinių atakų, medicinos studentus domina profesinės ligos, radionuklidų matavimai, jonizuojančios spinduliuotės poveikis ir atspariosios medžiagos“, – vardijo ekskursijų vadovė.

„Galbūt daugiausiai visus stebina griežti radiacinės saugos reikalavimai (juolab, kad objektas nebeveikiantis)“, – išskyrė J.Norvaišienė.

Ekskursijų metu pasakojami istoriniai faktai, kodėl galingiausiai pasaulio elektrinei pasirinkta būtent aikštelė prie didžiausio ežero Lietuvoje, pasakojama apie reaktorių – kuo jis ypatingas, kaip veikė visa sistema – t.y. kodėl sukosi turbinos ir gamino elektrą. „Dažni klausimai – apie saugos gerinimo priemones, kas buvo pakeista ir tobulinta siekiant apsisaugoti nuo tokių nelaimi“, – teigė ekskursijų vadovė.

„Neretas lankytojas pasinaudoja proga pakalbinti pačius darbuotojus, – atskleidė ji. – Ekskursijos metu gali užsimegzti dialogas, kur specialistai gali pasidalinti savo patirtimi ir vykdytais darbais veikiančioje elektrinėje. Tokiu atveju lankytojas po ekskursijos išsineša dar didesnę emociją, nes didžioji dalis dirbančių asmenų yra tie, kurie statė, prižiūrėjo ir eksploatavo pačią elektrinę – juos užkalbinus galima išgirsti niekur negirdėtų patirčių.“

Dėl ekskursijų IAE reikia tartis telefonu (+370 386) 28512 arba el.paštu: info@iae.lt. Daugiau informacijos rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius