Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kėdainių „alpių“ viršūnėse – stumbrai

Kėdainių rajone laisvai besiganantys stumbrai kuo toliau, tuo labiau žengia į jiems dar nematytus naujus plotus. Štai praėjusią savaitę šie girių galiūnai buvo užfiksuoti besiganantys net Kėdainių alpėmis pramintuose „Lifosos“ fosfogipso kalnuose. Ne kažkur pakalnėje, o pačiose alpių viršūnėse! Tačiau kol girių galiūnai vis labiau žengia į jiems dar nematytas teritorijas, Aplinkos ministerija jau sumanė, kaip juos sustabdyti. Dalį stumbrų iš Kėdainių planuojama iškelti.
Praėjusią savaitę girių galiūnai buvo užfiksuoti besiganantys net Kėdainių alpėmis pramintuose „Lifosos“ fosfogipso kalnuose
Praėjusią savaitę girių galiūnai buvo užfiksuoti besiganantys net Kėdainių alpėmis pramintuose „Lifosos“ fosfogipso kalnuose / Kęstučio Stankevičiaus nuotr.

Aplankė viršūnę

Praėjusią savaitę „Lifosos“ darbuotojai išvydo kvapą gniaužiantį vaizdą – garsiuosius alpių kalnus aplankė stumbrų būrys. Užlipę į aukščiausią kalno vietą gyvūnai pasileido žemyn. Žmonės, matę šį vaizdą, sako, kad tai buvo labai įspūdinga.

„Mes dieną naktį jau 21-erius metus vežame į „Lifosos“ kalnus tą gipsą. Ir per šitiek laiko, per visą mano darbo įmonėje laikotarpį, tai yra pirmas atvejis, kai stumbrai lipo į kalnus, į jų viršūnes. Stumbrus mes nuo kalnų matydavome, kai jie ganydavosi laukuose, ten į Aristavos pusę, bet kad jie patys eitų į kalnus, to dar nebuvo. Tai tikrai buvo neeilinis įvykis.

Pamenu, tądien mes nevežėme gipso į viršūnę, o vežėme į kitą aikštelę apačioje ir tada stumbrus išvydome. Tai buvo jau antroje dienos pusėje. Mes buvome apačioje, o jie buvo kalno viršuje. Tad griebiau telefoną ir įamžinau šį neeilinį įvykį. Gaila, kad nelabai pavyko pritraukti. Stumbrų būryje buvo apie trisdešimt stumbriukų, vieni buvo suaugę, kiti dar visai jaunikliai“, – pasakojo stumbrus ir šį įvykį savo akimis regėjęs „Lifosos“ darbuotojas Kęstutis Stankevičius.

Planuoja iškelti

Tačiau kol girių galiūnai vis labiau žengia į jiems dar nematytas teritorijas, Aplinkos ministerija jau sumanė, kaip juos sustabdyti. Dalį stumbrų iš Kėdainių planuojama iškelti. Valstybinės institucijos imasi rengti naują stumbryną Varėnos rajone – po dvejų metų tikimasi čia perkelti 30–50 stumbrų.

Marcinkonių girininkijoje, Stėgalių miške, vykdant parengiamuosius darbus būsimajame stumbryne, Valstybinė miškų urėdija artimiausiu metu turėtų tvarkyti privažiavimą. Atlikus viešųjų pirkimų procedūras, dar šį rudenį tikimasi surasti, kas tai darytų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Stumbrai
Luko Balandžio / 15min nuotr./Stumbrai

Trečias aptvaras

Tai bus jau trečiasis aptvertas stumbrynas Lietuvoje – vienas, 50 hektarų ploto, jau pusę amžiaus veikia Panevėžio rajone, Pašiliuose, dar vienas neseniai įrengtas Telšių rajone. Laisvėje stumbrai šiuo metu gyvena Panevėžio ir Kėdainių rajonuose.

Būtent iš čia į Dzūkiją ir ketinama perkelti apie 30–50 stumbrų. Stumbrų apsauga, populiacijos gausinimu bei pagalba jiems prisitaikant laisvėje rūpinasi Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba kartu Valstybine miškų urėdija, Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato direkcija.

Įrengta gaudykla

Kėdainių rajone stumbrų programos vykdytojai jau šiemet pasėjo rapsų apie 5 ha miškuose – čia esančiame Vilainių miške taip pat planuojama dar šiemet pradėti tverti apie 30 arų vadinamąją šėryklą-gaudyklą. Taip siekiama ir sutelkti stumbrus mažesnėje teritorijoje, ir atitraukti juos nuo ūkininkų laukų.

Sugavus stumbrus, kiekvienam jų bus atliekami genetiniai tyrimai. Teigiama, kad jei jis tiks, jis bus laikomas Lietuvos stumbryne, jei reikės iš kitos šalies atsivežti stumbrų, norint išvengti kraujomaišos, mainais jie bus išvežami.

„Scanpix“/AP nuotr./Stumbrai
„Scanpix“/AP nuotr./Stumbrai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius