-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kokia inovacijų kaina XVIII a. dvare?

Retas mūsų kraštų dvarininkas mėgdavo pokyčius ūkyje. Žemdirbystė ir gyvulininkystė visad buvo įprastos veiklos dvaruose. Tačiau ir prieš tuos gūdžius kelis šimtus metų atsirado žmogus, mėginęs Lietuvoje prijaukinti pramoninę gamybą. Deja, „geri norai“ buvo paremti baudžiaviniais metodais. Toks bandymas įvyko ir Bartninkų dvare (Vilkaviškio r.).
Bartninkų dvaro rūmai (Vilkaviškio r.)
Bartninkų dvaro rūmai (Vilkaviškio r.) / Ados Alejūnaitės/Vieškeliu dundant nuotr.

Daugiau kelionių Lietuvoje istorijų ir fotoreportažų rasite tinklaraštyje „Vieškeliu dundant“

Bartninkai kadaise priklausė vadinamajai Alytaus ekonomijai. Todėl karališkųjų ekonomijų administratorius, vienas žymiausių Abiejų Tautų Respublikos novatorių – Antanas Tyzenhauzas (1733–1785 m.) Bartninkus stengėsi paversti apylinkių verslo centru (jau iki tol vietovė buvo žinoma dėl savo derlingų žemių bei gardaus medaus). Dvare A.Tyzenhauzo pageidavimu įkurtos geležies ir audimo manufaktūros, truputį vėliau pradėtas gaminti aksomas, viela.

Tokiose manufaktūrose valstiečiai dirbo prievarta. Pavyzdžiui ir kitose A.Tyzenhauzo valdomose ekonomijose žmonės it vergai privalėjo tiesti kelius, statyti įvairios paskirties pastatus ir kt. Visi besipriešinantys buvo stipriai baudžiami. A.Tyzenhauzas net nusavindavo žemes iš jų savininkų, todėl krašte toks reformų mėgėjas nebuvo mėgstamas.

1780 m. A.Tyzenhauzas nušalintas nuo pareigų. Jo įkurtos manufaktūros ėmė bankrutuoti ir galiausiai visai sunyko.

Ant kalvos įsikūrę Bartninkų dvaro rūmai dabar tikrai neprimena turtingos praeities. Vienaaukštė rūmų pastato dalis jau gerokai suirusi, „linksmesnės“ būklės – tik dviaukštis priestatas, tačiau ir jis be langų, be durų, priverstas šiukšlių. Statinys pradėjo nykti dar praėjusio amžiaus pabaigoje. Ilgą laiką rūmuose veikė senoji miestelio mokykla, jame gyveno pedagogai. Šiuo metu pastatas yra privatizuotas.

Ados Alejūnaitės/Vieškeliu dundant nuotr./Bartninkų dvaro rūmai (Vilkaviškio r.)
Ados Alejūnaitės/Vieškeliu dundant nuotr./Bartninkų dvaro rūmai (Vilkaviškio r.)

Jei keliausite į Suvalkiją, nepamirškite aplankyti ir Bartninkų šv. Apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios likučių (apie juos Jums jau buvau rašiusi anksčiau). Tai – vieni įspūdingiausių griuvėsių Lietuvoje.

Šiame pasakojime norisi paminėti ir tai, kad ne kartą teko girdėti pamąstymus apie savitą suvalkiečių būdą. Štai vos prieš kelias dienas, vėl apsilankiusi Bartninkuose, susidūriau su nuoširdžiu suvalkiečio draugiškumu. Mat, nebeužsikūrus automobiliui, vietinis vyriškis mielai atskubėjo pagalbon ir neėmė atlygio. Tad iš kur ta „tiesa“ mituose apie suvalkiečių šykštumą?

Daugiau kelionių Lietuvoje istorijų ir fotoreportažų rasite tinklaraštyje „Vieškeliu dundant“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius