-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kur sutikti trumpiausią metų naktį? 10 rekomendacijų

Joninės, arba Rasos, – viena gražiausių lietuviškų švenčių. Be to, viena iš nedaugelio, kuri minima šiltuoju metų laiku. Taigi, net ir tie namisėdos, kurie vengia pramogauti ne namuose, per Jonines mėgsta pakeliauti.
Į Kernavės Joninių šventę suplūdo minios žmonių
Į Kernavės Joninių šventę suplūdo minios žmonių / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Nuo didžiausios šalyje tuoktuvių šventės iki Raganų turgaus, nuo nakties baseinuose iki naktigonės – Turizmo informacijos centrai ir bendruomenės šiemet kaip niekada aktyvūs ir išradingi.

Lietuvos valstybinis turizmo departamentas ir portalo „15min“ kelionių rubrika „Pasaulis kišenėje“ dalijasi patarimais apie įdomiausius šių metų trumpiausios nakties renginius.

1. Sudargo piliakalnių atsidūsėjimai

Dianos Gedeikytės-Jakutienės nuotr./Sudargų piliakalnių kompleksas
Dianos Gedeikytės-Jakutienės nuotr./Sudargų piliakalnių kompleksas

Birželio 23 d. 19 val. Sudargo miestelis kvies į etnokultūrinę-istorinę atminties ir pramoginę šventę „Sudargo piliakalnių atsidūsėjimai“, šiemet švenčiančią 10-ies metų jubiliejų ir mininčią 700-ąsias Sudargo pilies sudeginimo metines.

Šventės metu pasirodys folkloro kolektyvai, atlikėjai iš skirtingų Lietuvos regionų bei šventikai-šintoistai iš Japonijos, kurie pristatys ritualinius šokius „MIKAGURA“.

Šventės dalyviai turės galimybę išbandyti viduramžių kaimelio pramogas: šaudymą iš lanko, jodinėjimą su žirgais, iečių mėtymą, įsigyti amatininkų dirbinių.

Renginio organizatorius: Sudargo bendruomenės centras, Sudargo seniūnija, Šakių savivaldybės Kultūros ir turizmo skyrius

2. Joninių šventė ant Rambyno kalno „Tradicijų pynė pagal Vydūną“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rambyno kalnas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rambyno kalnas

Gražus Pagėgių kraštas, išraižytas upėmis, upeliais, ežerais, piliakalniais. Šiame krašte gyveno turtinga ir drąsi skalvių gentis, garbinusi savo dievus aukštame Rambyno kalne. Paskutinio ledynmečio suformuotas, apaugęs miškais, du kartus patyręs griūtis, apipintas legendomis, Rambyno kalnas išliko traukos centru iki šių dienų. Senovėje čia buvo kūrenama šventa ugnis, atliekamos pagoniškos apeigos, o vėliau švenčiamos įvairios šventės.

Martyno Jankaus atgaivinta Joninių šventė ant Rambyno kalno švenčiama iki šių dienų. Į šventę suvažiuoja chorai ir folkloro ansambliai iš visos Lietuvos, atgaivinamos gilios Joninių tradicijos.

2011 metų šventės metu ant Rambyno kalno atidengtas naujas, skulptoriaus R.Midvikio suprojektuotas aukuras, simbolizuojantis senovės Baltų dievų trejybę.

Būtent čia Pagėgių savivaldybės kultūros centro darbuotojai kviečia birželio 23 dieną švęsti trumpiausią vasaros naktį ir saulę sutikti ant Rambyno kalno.

3. Unikalios tuoktuvės

Jono Staselio nuotr./Joninės Nidoje
Jono Staselio nuotr./Joninės Nidoje

Birželio 23–25 dienomis Neringos gyventojai ir svečiai taps didžiausios šalyje vestuvių puotos liudytojais. Festivalio „Tek saulužė ant maračių“ organizatoriai, laikydamiesi XIX amžių siekiančių Mažosios Lietuvos papročių, sutuoks klaipėdiečių porą.

Poros vestuvių apeigos prasidės jau birželio 23-iąją, penktadienį. Šios dienos vakarą slėnyje greta Parnidžio kopos persipins Rasų šventės ir mergvakario tradicijos. Penktadienio vakarą netruks ir Joninėms būdingo šurmulio – naktinėti kviesianti Joninių šventė vyks pievoje greta Nidos uosto (nuo 21 val.).

Birželio 24-os vidurdienį savo žinias paįvairinti kvies edukaciniai užsiėmimai (užsiėmimai vyks penktadienį ir šeštadienį), o kiek vėliau po Nidą paklajoti kvies muzikuojantys festivalio „Tek saulužė ant maračių“ kolektyvai (nuo 14 val.).

Apeigos, kurių metu pagal Mažosios Lietuvos papročius bus sutuokti klaipėdiečiai Donata ir Valmantas, prasidės šeštadienio vakarą (18.30 val.).

Tradicinės nuotakos išlydėtuvės vyks Žvejo etnografinėje sodyboje, o Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos kiemelyje paskutiniąsias laisvo gyvenimo minutes leis jaunikis. Jaunikiui radus nuotaką, prasidės jų kelionė į vinčiavą. Tuoktuvių apeigos vyks pievoje greta Nidos uosto (nuo 20 val.).

Čia vyks ir kulinarinio paveldo pristatymas, šokių mokymai, bus pristatoma galvos apdangalų kolekcija „Kitaip nuometuota“, skirta moterims, sergančioms onkologinėmis ligomis.

Daugiau informacijos apie Jonines Kuršių nerijoje rasite čia.

4. Jubiliejinė Rasos šventė Kernavėje

Alfredo Pliadžio nuotr./Joninės Kernavėje
Alfredo Pliadžio nuotr./Joninės Kernavėje

Kernavėje vykstančios Joninės visada sutraukia daugybę žmonių. Ne išimtis bus ir šie metai. Juolab kad šių metų šventė – jubiliejinė. Tad šiemet miestelyje vyks amatininkų mugė, piliakalniuose linksmintis kvies folkloro ansambliai.

Birželio 23 d., nuo 20 val., – burtai Pilies kalno papėdėje, nusileidžiančios saulės pagerbimas, aukuro uždegimas, naktišokiai, vainikų plukdymas Neries upe. 4.30 val – tekančios saulės pasveikinimas Mindaugo sosto piliakalnyje, prausimasis rasa.

Organizuoja Širvintų rajono savivaldybės kultūros centras

5. Rasos Verkių parke

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Joninės Verkių parke
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Joninės Verkių parke

Birželio 24 d. Lietuvių etninės kultūros draugija Verkių parke organizuoja tradicinę Rasos šventę.

„Kai gamta ir žolynai klesti, rasoja, kartu švęskime trumpiausios nakties – Saulės grąžos šventę! Pasipuoškime vainikais, susiskinkime devynių žolynų kupolę, pasiimkime lauknešėlį ir su šeimomis, draugais susitikime liepomis kvepiančiame Verkių parke! Kupoliausime, bursime iš žolynų, sutartinėmis pagerbsime ugnies apeigas prie Lizdeikos aukuro, dainomis palydėsime vakaro saulę, šoksime prie laužo, leisime vainikus Nerimi, vaišinsimės vaistažolių arbata, prausimės ryto rasoje ir kartu sutiksime tekančią saulę!“, – kviečia organizatoriai.

Daugiau informacijos: www.etnokultura.lt

6. Joninės Zyplių dvare

Liepsnojantys laužai, per visą naktį netylančios dainos ir paparčio žiedo paieškos – visa tai laukia Zyplių dvare.

„Birželio 23 d. 20 val. kviečiame trumpiausią metų naktį praleisti Zyplių dvare. Šoksime prie liepsnojančių laužų, ragausime kvapnių valgių, ieškosime paparčio žiedo ir linksminsimės su skambia daina“, – kviečia zypliškiai.

Užsukę čia būtinai paragaukite restorane „Kuchmistrai“ patiekiamų XIX a. dvarininkų patiekalų – sriubų, mėsos ir žuvies patiekalų bei desertų, kurių žymiausias – šakočio ledai.

Asmeninė nuotr./Torunės meduolis ir ledai su šakočio gabaliukais
Asmeninė nuotr./Torunės meduolis ir ledai su šakočio gabaliukais

Daugiau informacijos apie Jonines Zyplių dvare – www.zypliudvaras.lt

7. Vidurnakčio apeigos Rumšiškėse

Vandens magija, kupoliavimas, burtai, ateities spėjimas iš gėlių, vainikų pynimas, ugnies pagerbimas, Jonų ir Janinų sveikinimai, ristynės ir net Anykščių kultūros centro spektaklis – visa tai lauks jūsų, jei Jonines švęsite Rumšiškėse, Lietuvos liaudies buities muziejuje.

Svarbu nepamiršti, kad šventė čia vyks ne birželio 23-iąją, bet 24-ąją, nuo 13 val.

„Šoksim, dainuosim su ansambliais, žaisim kaimiškus žaidimus, šokinėsim per laužą, važinėsimės su arkliukais… Šventės vieta – Lietuvos liaudies buities muziejus, Dzūkijos regionas“, – rašo Lietuvos liaudies buities muziejaus pranešime.

Daugiau informacijos apie renginį čia.

8. Pakruojo dvare – Joninių naktigonė

M.Mikulėno nuotr./Pakruojo dvare savaitgaliais galima išvysti žąsų lenktynes
M.Mikulėno nuotr./Pakruojo dvare savaitgaliais galima išvysti žąsų lenktynes

Vasaros naktys dvare – ypatingos, o Joninių naktis – išvis nepaprasta! O kas tą naktį gali būti nuostabiau už buvimą su žirgais nusileidus saulei prie laužo su muzika ir pasakojimais paslaptingą naktį?

Naktigonė – senas lietuvių paprotys ir kartu populiari dvaro vasaros tradicija, kai naktį prie laužo ne tik ganomi arkliai ir kiti galvijai, tačiau drauge dainuojamos dainos, šokama bei mėgaujamasi nakties grožiu. O čia dar – Joninių naktis, trumpiausia metuose, kai dedasi visokie dyvai...

„Tą nepaprastą naktigonės naktį jūsų laukia: nakties gaiva ir paslaptis, raibuliuojančios upės Kruojos krantas, šalia besiganantys legendiniai žirgai žemaitukai, liepsnojantis laužas, gardūs dvariški užkandžiai, smagi, gyvai atliekama akordeono muzika, tikri nakties pasakojimai, gera kompanija, istorija dvelkianti dvaro aplinka“, – žada šventės Pakruojo dvare organizatoriai.

Šventės vieta – Pakruojo dvaras, Kruojos upės krantas.

9. Joninės – baseine

Organizatorių nuotr./Eglės sanatorijos baseinų ir pirčių kompleksas
Organizatorių nuotr./Eglės sanatorijos baseinų ir pirčių kompleksas

Joninės Lietuvoje nuo seno yra ypatingai laukiama šventė – kadaise vasaros saulėgrįža buvo vienas svarbiausių senovės žemdirbių kalendorinio laiko atskaitos taškų, o dabar tai – pramoginė šventė, tačiau labai laukiama tiek suaugusiųjų, tiek vaikų, dėl iki šių dienų išsaugotų daugybės senųjų papročių ir tradicijų.

Magija ir burtais apipintą trumpiausią metų naktį švęsti drauge Baseinų naktyse kviečia Birštono kurorto sanatorijos ir SPA centrai. Sakoma, kad vanduo Joninių naktį tampa stebuklingas – jis gydo ligas, o išsimaudžius šią naktį vandens telkinyje – apsaugo nuo susirgimų visus ateinančius metus.

Procedūros „Eglės“ sanatorijos pirtyse vyks: birželio 23 d. 22 val., 23 val. ir 24 val. Joninių naktį baseinų ir pirčių kompleksas dirbs iki 1 val. Nuo 21 val. į baseinų ir pirčių kompleksą bus įleidžiami tik suaugę asmenys. „Eglės“ sanatorija Jonus ir Janinas Joninių naktį baseinų ir pirčių komplekse kviečia pramogauti nemokamai.

Viešbutis „Royal SPA Residence“ prisijungia prie šios iniciatyvos ir baseinas birželio 23 d. dirbs iki vidurnakčio 24 val.

Birželio 23 d. „Tulpės“ sanatorijos baseino ir pirčių kompleksas veiks iki 24 val., paskutinis įėjimas į baseino ir pirčių kompleksą bus 22.30 val. Jonams ir Janinoms baseino ir pirčių komplekso paslaugoms bus taikoma 50 proc. nuolaida.

„Vytautas Mineral Spa“ taip pat pirmą kartą dalyvaus baseinų naktyje. Baseinai dirbs iki 24:00 val. Baseinų erdvėje bus tiekiami specialūs sveikuoliški žalieji kokteiliai su mineraliniu vandeniu. Rasoms, Jonams ir Janinoms (pateikus asmens dokumentą) bus taikoma 50 proc. nuolaida.

17 val. prie tvenkinių prie įvažiavimo į Birštoną „Paslaptinga Joninių naktis Birštone. Senųjų tradicijų tąsa“

Etnologė Jūratė mums parodys, papasakos ir kartu pajausime, kuo ypatinga Joninių naktis, kokią ji turi galią ir kaip galima šia galia pasinaudoti siekiant gilesnio savęs apsivalymo.

10. Joninės „indėniškai“ ir blaiviai

A.Kripaitės/15min.lt nuotr./Vinetu kaimas
A.Kripaitės/15min.lt nuotr./Vinetu kaimas

Jei ieškote egzotikos, Jonines galite paminėti vieninteliame Lietuvoje Vinetu kaime. Birželio 23–25 d. čia vyks indėniškas Joninių festivalis „Kokopelli“.

Šis festivalis jau turi savo gerbėjų, nes rengiamas šeštus metus. Festivalio organizatoriai kviečia kartu blaiviai, indėniškoje aplinkoje pasitikti vieną didžiausių švenčių Lietuvoje vasaros saulėgrįžą. Tai padaryti bus galima net tris dienas. Visas jas Vinetu kaime po atviru dangumi gros gyva muzika, vyks meditacijos, įvairūs šokio seminarai, koncertuos ir prisijungti į būgnų ratus kvies perkusijos kolektyvai.

Drąsiausi galės išbandyti įvairias savęs pažinimo praktikas arba prabėgti per žarijas. O vaikai galės siausti vaikų kampelyje, kur žais ir kurs kartu su indėnų auklėmis nuostabius rankdarbius. Bus nepamirštos ir Joninių tradicijos, pinsime vainikus ir kitą. Šventės metu šviežią, tradicinį indėnišką ir vegetarinį maistą gamins Vinetu kaimo baras „Ritualas“. Dalyviai ir svečiai įsikurs vietoje esančiame kempinge.

„Indėnų gentis jau stato tipius ir Joninių laužą, muzikantai derina instrumentus, o šokėjai šlifuoja judesius. Atvykite ir pajauskite ypatingą indėniškų Joninių atmosferą, į gamtą, kuri blaivius ir sąmoningus šventės dalyvius saugos, globos, suteiks naujos patirties ir energijos“, – kvietė organizatoriai.

Daugiau informacijos apie renginį rasite čia.

Joninės kituose šalies miestuose

Joninės šurmuliuos ir kituose Lietuvos miestuose ir miesteliuose: Ignalinoje birželio 24 d. veiks Raganų turgus, Druskininkuose – ne tik tradicinės šventės apeigos, bet ir 11 km naktinis žygis „Sveikatos žiedo beieškant“, taip pat šventės vyks Jurbarko dvaro parke, Taujėnų dvare, Jašiūnų Balinskių dvaro rūmuose Šalčininkuose, Trakų rajone Neries regioniniame parke ant Stirnių piliakalnio.

Iš Panevėžio į Rekstino mišką birželio 23 d. dundės Rasų siaurukas. Šiauliuose prie Rėkyvos ežero tikrose lietuviškose Joninėse veiks Žolynų kiemas. Kupiškio raj. Uoginių amatų centras 23 d. skelbia raganų sąšauką ir kviečia į raganturgį, kur vaišins raganų viralu... Daugiau informacijos – turizmo informacijos centrų puslapiuose bei jų paskyrose „Facebook“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius