-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kuršių nerija nustebins: kyla naujos regyklos, takai ir laiptai į aukštesnę nei Parnidžio kopą

Kuršių nerijos nacionaliniame parke verda darbai. Atnaujinta dešimtys pajūrio takų, kyla laiptai ant įspūdingo aukščio Preilos kopos. Ant pasakiškai skambančių vietų – Avino kalno, Meškos galvos ir ties kormoranų perimviete – įrenginėjamos naujos regyklos, nuo kurių atsivers nuostabūs Neringos vaizdai. Parko vadovė Aušra Feser sako, jog Kuršių nerija yra būtent ta vieta, kur galima gėrėtis toliais ir atsiveriančia panorama.
Kuršių nerija
Kuršių nerija / KNNP nuotr.

Kuršių nerijos nacionalinio parko (KNNP) vadovė Aušra Feser sako, jog įgyvendinamų darbų šiemet kaip niekad daug, tad atrodo, kad karantino nė nebuvę.

Jau šį sezoną poilsiautojams turėtų būti sudarytos galimybės patogiai stebėti Kuršių nerijos kraštovaizdį. Gamtą stebėti patogiai bus galima nuo naujai įrengtų regyklų.

„Naujos regyklos bus ties kormoranų perimviete, ant Avino kalno ir Meškos galvos. Šiuo metu vyksta paruošiamieji darbai. Tikėkimės, kad iki liepos vidurio jau bus. Karantinas truputį sugaišino, su tiekimu buvo problemų, dabar jau apsirūpinę, lieka padaryti darbus. Naujų suoliukų, naujų lauko baldų atsiras per visą Kuršių neriją, visą parką“, – pasakojo A.Feser.

Ties kormoranų perimviete ketinama įrengti regyklą su stogeliu, kad poilsiautojai būtų apsaugoti nuo netikėtų paukščių siurprizų ant galvos ar rūbų. Bus pakeisti ir seni supuvę laiptai. Ketinama įrengti naujus, patvarius ir ilgaamžius.

Nuo Meškos galvos, kur buvo gaisravietė, aikštelės iškils aukščiau įrengta regykla. Žadama, jog atsivers nuostabi panorama į visas puses – Klaipėdą, kopas ir jūrą.

Ant Avino kalno iki šiol buvo likęs dar sovietmečiu įrengtas takelis. Dabar čia taip pat atsiras išskirtinė regykla, tarsi žvelgtum į tolį iš balkono platformos.

Parke įrenginėjamos ir naujos rodyklės, nauji informaciniai stendai.

„Bus galima sustoti ir žvalgytis. Kuršių nerija yra ta vieta, kur reikia būti, gėrėtis, grožėtis toliais ir vaizdais. Norisi suteikti daugiau galimybių“, – sakė A.Feser.

Vadovė itin džiaugiasi bendru KNNP ir Neringos savivaldybės projektu – laiptais į Preilos kopas. Šios yra aukštesnės, nei visiems gerai žinomos Parnidžio kopos.

„Preilos pietinėje dalyje yra kopa, kur prieš penkerius metus buvo iškirsti medžiai, atverta panorama. Darome pakopas, tikimės Joninėms padaryti užlipimą į 53 metrų aukščio kopą, aukštesnę nei Parnidžio. Nuo pernai vyksta darbai, deda pakopas. Tai tikrai toks kapitalinis darbas. Tai bus pusė projekto, vėliau padarysime taką ant viršaus, ant kopos. Ant kalno turėtų eiti ratas, skirtas pasivaikščiojimams, nuo čia matyti į visas puses, jūra, miškas“, – pasakojo KNNP vadovė.

KNNP nuotr./Ties Preilos kopomis bus įrengti laiptai. Atsivers panorama iš 53 m aukščio.
KNNP nuotr./Ties Preilos kopomis bus įrengti laiptai. Atsivers panorama iš 53 m aukščio.

Bilietas į Naglių rezervatą nuo 2 eurų pabrangs iki 5

A.Feser pabrėžia, jog Preilos kopose laiptai įrengiami iš lėšų, kurios buvo surinktos iš Naglių rezervate besilankančių svečių. Lankytojų bilietas, kainavęs du eurus, yra įvestas jau ketverius metus. Sukauptos lėšos skiriamos įrangai.

Kainavo du eurai, bet šį sezoną bus ir penki eurai. Šiemet kilstelsim kainą, nes buvo nepaprastai daug lankytojų, takas nepajėgus tiek priimti.

„Kainavo du eurai, bet šį sezoną bus ir penki eurai. Šiemet kilstelsim kainą, nes buvo nepaprastai daug lankytojų, takas nepajėgus tiek priimti. Kaip atsvarą atversim daug naujų mano minėtų takų, regyklų, kurios bus nemokamos, tad kam brangu, galima ir neiti. Gal negražu taip sakyti, bet takas tikrai nepaprastai jautrus, kuo didesnė masė žmonių, tuo labiau neša tolyn ir tuo didesnis kopos judėjimas“, – sakė vadovė.

Tvarkomi takai aplink Urbo kalną

Darbai šiuo metu verda ir pačioje Nidoje, ties Urbo kalnu. Praeiviai netruko pastebėti, jog čia tvarkomi takeliai. Imta svarstyti ir baimintis, jog šie taps betoniniais, nederančiais prie Kuršių nerijos kraštovaizdžio.

Pasak A.Feser, yra vietų, kur miškuose vis dar likę senų betono takelių.

„Dabar yra tendencija, kad miškuose neturi likti miestams tinkamų takų, jie turi būti kuo natūralesni. Kaip žmonės mato, išardyti visi betoniniai takai, ruošiamasi padaryti sukietinto grunto, natūralius, tinkančius miško aplinkai. Lapai, spygliai nebus šluojami. Projektas vykdomas savivaldybės, vyksta visu tempu. Tik karantinas daug ką pailgino. Visas Urbo kalnas, didžiulė teritorija yra tvarkoma. Atsiras regyklų, suoliukų, naujų gražių stendų, mažosios architektūros, kuri papuoš“, – kalbėjo A.Feser.

Šiuo metu tvarkomas ir apsauginis kopagūbris, kad išpustymų būtų kuo mažiau. Išpinta nedidelių užtvarų. A.Feser juokauja, jog tai ypač tinkama karantino metu, galima vieniems nuo kitų palaikyti atstumą, pasilepinti saulės voniomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius