-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kuršių nerijos nacionaliniame parke iškils Gamtos mokykla: „Lietuva pažins tikrąją Kuršių neriją“

„Toks džiaugsmas“, – neslepia Kuršių nerijos nacionalinio parko vadovė Aušra Feser apie pradedamas statybas Smiltynėje ir Nidoje, kur iškils Gamtos mokykla. Ji leis į unikalią Lietuvos vietovę pažintinėms edukacijoms pakviesti moksleivius, šeimas ir senjorus. Įstaiga jau suka galvą, kokių gi programų pasiūlys smalsuoliams, kuomet 2022 metais atsivers naujoji mokykla. Žadama, jog į pažintį bus galima panirti kelioms dienoms ar net savaitei, mat mokykloje bus paruoštos ir vietos nakvynei.
Smiltynėje iškils Gamtos mokykla
Smiltynėje iškils Gamtos mokykla / KNNP nuotr.

„Jau tiek mes čia laukėm... Pagaliau prasidėjo statybos!“ – džiūgauja A.Feser.

Smiltynėje, kur jau kurį laiką veikė parko lankytojų centras, 2022 metais duris atvers Gamtos mokykla su laboratorijomis, kur bus galima tyrinėti iš gamtos parsineštas medžiagas, biblioteka, edukacinėmis erdvėmis. Tam tikras veiklas parko darbuotojai vykdė ir iki šiol, kviesdami į žygius, į pažintines edukacijas su skruzdėlių pasauliu ir pan.

„Mes visiškai esame priklausomi nuo gamtos sąlygų, galime daryti trumpus kelių valandų žygius, edukacijas, bet mūsų tikslas būtų pasikviesti moksleivius iš visos Lietuvos, kuriems sudėtinga atvažiuoti į Kuršių neriją. Labai norisi organizuoti edukacijas mokykloms ir pasiūlyti kelių dienų programas, bus galimybė ir pernakvoti. Jei kalbame apie vaikus iš tolimesnių regionų, kad ir kokių Šalčininkų, kaip jiems atvažiuot į Kuršių neriją? Paryčiais išvažiuoja, vos gyvi išlipa.

Tai bus tikrai reali galimybė Kuršių neriją pažinti visai Lietuvai. Tai būtų labai smagu, nes būtų galima vaikams parodyti Kuršių nerijos grožybes, vertybes. Bus prasmingas darbas, – kalbėjo A.Feser. – Sukam galvas, kaip reikės tai padaryti. Patys visko neaprėpsime. Džiaugiamės, kad šiemet baigėsi Gamtos gidų kursai, samdysime lektorius ir specialistus, kurie taip pat galės pasidalint žiniom. Džiugu, kad ir Smiltynėje, ir Nidoje turime dviračius, bus organizuojami pasivažinėjimai.“

Viliamasi, jog Gamtos mokyklose savo žiniomis dalinsis gamtos gidai, su kuriais vaikščiodami po miškus vaikai galės kitomis akimis pažinti Kuršių nerijos grožį, augalų savitumą.

„Pasakojimai apie gamtą turi savo specifiką, reikia gyvenimą tam skirti, kad mokėtum parodyti, ne tik žinoti, bet ir perteikti turimas žinias“, – sako vadovė.

Pagaliau realizuos senus planus

Planai turėti Gamtos mokyklą plėtojami jau seniai. Anot A.Feser, šioje teritorijoje bet kokie projektai gimsta lėčiau.

„Pastatas Smiltynėje yra paveldo objektas, ne taip paprasta. Jis senas, be tualetų, negalėjome iki šiol jo normaliai naudoti. Jame iki 2011 metų buvo muziejus, jį vadindavo drugelių namais. Pastatas blogai apšildytas, eksponatams nebetiko sąlygos, nuspręsta, kad toks muziejus nebegali egzistuoti, buvo uždarytas“, – pasakojo vadovė.

Smiltynėje bus sutvarkyta ir aplinka, taip pat ir šalia esanti nedidukė vasaros estrada, kur kartkartėmis aidėdavo muzika.

Lygiagrečiai Gamtos mokyklos pastatas kyla ir kitoje Kuršių nerijos nacionalinio parko vietoje – Nidoje, Purvynėje, itin gražioje vietoje ant marių kranto. Čia kol kas stovi tik nedidelis ūkinukas, naujam pastatui ruošiami pamatai. Kaip sakė A.Feser, čia iškils naujas žvejo tipo pastatas su pagrindinėmis edukacinėmis erdvėmis, nakvynės vietomis, terasa. Skaičiuojama, kad vienu metu Gamtos mokykloje galės nakvoti apie 30 svečių.

KNNP nuotr./Purvynėje iškils Gamtos mokykla
KNNP nuotr./Purvynėje iškils Gamtos mokykla

Šiuo metu saugomose teritorijose yra 6 gamtos mokyklos: Aukštaitijos ir Dzūkijos nacionaliniuose parkuose, taip pat Sirvėtos, Kauno marių, Varnių ir Žagarės regioniniuose parkuose. Šios lankytojus taip pat priima su nakvynėmis, mat per porą valandų pažinti ir pajusti krašto savitumą sudėtinga. Anot A.Feser, visa širdimi pajusti vietovę reikia bent kelių dienų.

Vasarą Kuršių nerijos nacionalinis parkas ketina rengti stovyklas vaikams. Ketinama pasiūlyti edukacijų ir šeimoms bei senjorams.

Įgyvendinti Gamtos mokyklų statybas Kuršių nerijos nacionaliniam parkui pagelbės Europos Sąjungos lėšos. A.Feser džiaugiasi, jog parkui pavyko suspėti įšokti į „paskutinį traukinį“ gaunant lėšų.

Kitąmet bus atidarytos ir dar dvi Gamtos mokyklos – Žuvinto biosferos rezervate ir Kurtuvėnų regioniniame parke. Planuojama bei projektuojama Nacionalinė gamtos mokykla Vilniuje.

Kaip pranešė Saugomų teritorijų tarnyba, steigiant gamtos mokyklas saugomose teritorijose, siekiama, kad Lietuvos gyventojai suprastų, kas yra laukinė gamta, suvoktų gamtinį kraštovaizdį, jame vykstančius procesus, kraštovaizdžio komponentų tarpusavio sąveiką, pažintų gamtos vertybes, suprastų, kam reikia jas saugoti.

Gamtos mokyklos labai populiarios Norvegijoje, Švedijoje, Suomijoje, Didžiojoje Britanijoje, kitose Vakarų Europos šalyse. Net mažiausi Norvegijos vaikai itin daug laiko praleidžia gamtos mokyklose ir gamtoje, nepriklausomai nuo oro sąlygų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius