Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kuršių nerijos paplūdimiuose kuriamos mandalos

Smiltynės, Preilos, Juodkrantės ir Nidos paplūdimius papuošė unikalūs paveikslai iš akmenėlių, šakų, smėlio bei žvyro. Įvairių formų mandalas su bendraminčiais sukūrusi Gerda Šeirė sako, taip norinti atkreipti dėmesį į Kuršių nerijos gamtovaizdžio unikalumą bei trapumą. Žemės meno darbai traukia pajūrį lankančių žmonių dėmesį, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Mandala Preiloje
Mandala Preiloje / Linas Photooo nuotr.

„Šia kūrybine praktika labiausiai siekėme burti ekologinės sąmonės bendraminčius. Keturiuose paplūdimiuose dėliojome piešinius, simbolizuojančius vandens, oro, žemės ir ugnies stichijas. Juokaudama visą procesą vadinu Baltijos akmenų terapija“, – apie savo sumanymą pasakojo G.Šeirė.

Keturias mandalas pašnekovė su bendraminčiais dėliojo keletą dienų. Kūrybinį procesą daugiausia lėmė tai, ką konkrečiu metu pavykdavo rasti paplūdimiuose. Smiltynėje „Vakarė žvaigždė“ sudėta iš šapelių ir šakų, Juodkrantės smėlio piešinyje daugiausia žvyro. Bene įspūdingiausias piešinys puošia Preilos paplūdimį.

Linas Photooo nuotr./Mandala Preiloje
Linas Photooo nuotr./Mandala Preiloje

Iniciatyvą, pavadintą TrapuTrapi©nerija sumaniusi moteris praktikuoja lėto gyvenimo filosofiją: „Kadangi 20 metų visas atostogas bei šventes praleisdavau šeimos vasarvietėje Nidoje, tai individualaus gyvenimo ritmo paieškos natūraliai ir atvedė į Kuršių neriją“.

„Didžiausias šios vietos patrauklumas yra gyvenimas miške, saugomoje teritorijoje, kurio ekologijos (taršos) parametrai yra nuostabūs lyginat su miestų užterštumu. Kamerinės gamtinės nerijos ekosistemos yra ypač palankios ekologinės sąmonės puoselėjimui. Vieta turi UNESCO sertifikatą. Ir briedžiai vakarais eina saulėlydžio pažiūrėti“, – šypsosi pašnekovė.

Organizatorių nuotr./Mandala Juodkrantėje
Organizatorių nuotr./Mandala Juodkrantėje

G.Šeirė pasakoja, jog gyvenimo ir kūrybos Kuršių nerijoje filosofiją jai padiktavo Henrio Deivido Toro mintys: „Puiku sugebėti nutapyti kokį ypatingą paveikslą arba iškalti skulptūrą ir šitaip sukurti kelis gražius daiktus; tačiau moraliniu požiūriu kur kas šlovingiau būti skulptoriumi ir tapytoju tos aplinkos, kurioje pats gyveni. Paveikti dienos kokybę – štai aukščiausias visų menų.“

Vienas didžiausių vietos įkvėpimo šaltinių jai – skulptoriaus ir pedagogo Alberto Danilevičiaus darbai Juodkrantėje, skulptūros iš medžio, akmens, smėlio, nendrių ir ugnies.

Kūrybinių intencijų pajūryje „TrapuTrapi©nerija“ sumanytoja kviečia plėsti, perkurti, jungti greta ir plėtoti Kuršių nerijos trapumą išryškinančią iniciatyvą. „Akmenų bokštai, mandalos ar intuityvios geometrinės struktūros, smėlio pilys ar tiesiog pėdų palikti piešiniai“, - idėjomis individualiems kūrybiniams piknikams pajūryje dalijasi pašnekovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius