Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Lankupių tiltas Klaipėdos rajone tapo rekordininku

Lietuvos rekordų registravimo agentūra „Factum“ pripažino, kad Lankupių tiltas – ilgiausias kabamasis tiltas Lietuvoje, ir įvertino tai Lietuvos rekordo diplomu, trečiadienį pranešė Klaipėdos rajono savivaldybė.
Lankupių tiltas
Lankupių tiltas / Klaipėdos rajono sav. nuotr.

Rekordas bus įtrauktas ir į ketvirtąją, šiuo metu spaudai ruošiamą, Lietuvos rekordų knygą.

„Ilgiausias kabamasis tiltas – 130 m ilgio, 1,4 m pločio – metalinis lentomis dengtas tiltas per Miniją Lankupių kaime, jungiantis Klaipėdos ir Šilutės rajonus. Pastatytas 1900 m., remontuotas 2000 ir 2014 m.“ – toks aprašymas puikuojasi ant Lietuvos rekordo diplomo, kurį pasirašė agentūros „Factum“ prie Lietuvos kultūros fondo direktorius Vytautas Navaitis.

VIDEO: Lankupių tiltas:

Klaipėdos rajono savivaldybės mero pavaduotoja, Turizmo tarybos pirmininkė Rūta Cirtautaitė teigia, kad tai – puiki proga garsinti mūsų rajoną: „Galvojant apie turistų trauką į mūsų rajoną, man visada darė įspūdį vieninteliai rajone Priekulės seniūnijoje esantys unikalūs kabamieji tiltai, jungiantys Minijos krantus. Jų yra net 4. Nuo tiltų atsiveria įspūdingi vaizdai į Miniją ir jos pakrantes, atsiskleidžia mūsų krašto grožis. Kabamieji tiltai taip pat įdomūs ir adrenalino mėgėjams, nes pereiti virš vandens linguojančiu tiltu reikia drąsos. Šie tiltai turi būti naudojami ne tik susisiekimui, bet ir kaip puiki atrakcija turistams, kuri garsintų mūsų rajoną, ypač dabar, kai turime tiltą rekordininką“.

Anot vicemerės R.Cirtautaitės, kelias iki tilto pripažinimo rekordininku prasidėjo dar praėjusiais metais, lankant Priekulės seniūnijoje esančius kabamuosius tiltus. 4 kabamieji tiltai Priekulės seniūnijos gyventojams reikalingi kaip susisiekimo priemonė.

Active Trips nuotr./Paskutiniai 60 km plaukiant Minija
Active Trips nuotr./Paskutiniai 60 km plaukiant Minija

Priekulės II kaime esantis tiltas sujungia su Voveriškių ir Stragnų I kaimais. Gropiškių kaime esantis tiltas sujungia kaimo gyventojus su Priekulės miesto Minijos ir Parko gatvėmis, Kliošių parku. Dituvos kaimą kabamasis tiltas jungia su Butkų ir Rokų kaimais. Lankupių kaimą ilgiausias Lietuvoje kabamasis tiltas sujungia su Šilutės rajono Lankupių kaimu ir kitais kaimais pagal Minijos upę.

„Kabamuosius tiltus reikėjo sutvarkyti, remontuoti ir išnaudoti, siekiant pritraukti turistus į mūsų rajoną. Daugelis vietinių ir turistų nežinojo, kad Klaipėdos rajone yra tokie objektai, todėl parengėme straipsnį apie Priekulės seniūnijos išskirtinumą – 4 kabamuosius tiltus. Šiam straipsniui pasirodžius žiniasklaidoje, sulaukėme agentūros „Factum“ prie Lietuvos kultūros fondo direktoriaus Vytauto Navaičio susidomėjimo. Jis teigė, kad vienas iš kabamųjų tiltų gali būti ilgiausias Lietuvoje. Tuomet supratome, kad reikia giliau panagrinėti Lankupių kabamojo tilto istoriją. Paaiškėjo, kad jis pastatytas dar 1900 metais. To nežinojome niekas ir tai buvo maloni staigmena. Parengę reikalingą informaciją, fotografijas, o savanoriams iš „3D turai“ sukūrus vaizdo medžiagą, viską išsiuntėme gerb. V.Navaičiui ir buvome nudžiuginti, kad tiltas – pripažintas rekordininku. Šiandien džiaugiamės, kad buvome įvertinti ir turime rajone turizmo objektą, įvertintą Lietuvos rekordo diplomu“, – teigia R.Cirtautaitė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Minija
Luko Balandžio / 15min nuotr./Minija

Tam, kad Lankupių kabamasis tiltas taptų turistų traukos objektu, pasak vicemerės Rūtos Cirtautaitės, reikalingas Priekulės seniūnijos ir Turizmo informacijos centro bendradarbiavimas. Jos nuomone, ne tik Lankupių, bet ir kitus kabamuosius tiltus reikėtų įtraukti į turistinius maršrutus, kad čia atvykę turistai galėtų juos aplankyti ir atrasti.

Lankupių kabamasis tiltas rekordininkas virš Minijos yra vienoje iš plačiausių Minijos upės vietų, už kelių šimtų metrų nuo šio tilto yra istorinis Vilhelmo kanalas, kurio šliuzas – Lietuvos technikos paminklas. Važiuojant prie šliuzų akį traukia tvarkingai prižiūrėtos Lankupių kaimo senosios kapinės, šalia naujai suremontuoti Lankupių bendruomenės namai. Prie Dituvos kaimo kabamojo tilto įsikūrusi nakvynės paslaugas teikianti kaimo turizmo sodyba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius