Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Laukti liko nedaug: aukščiausio Lietuvoje apžvalgos bokšto atidarymas – netrukus

Nemuno kilpų regioniniame parke jau stovi aukščiausias Lietuvoje apžvalgos bokštas, prie kurio ratus suka smalsuoliai. Dar vykdomi baigiamieji darbai, tačiau pasigėrėti Nemuno kilpų panorama prie Birštono iš 45 metrų aukščio jau bus galima visai netrukus.
Birštono apžvalgos bokštas
Birštono apžvalgos bokštas / Nemuno kilpų regioninio parko ir Eugenijaus Vilčinsko nuotr.

Neseniai Kauno žiniasklaida rašė, kad Birštono apžvalgos bokšto atidarymo data nukelta į vasaros pabaigą. Tačiau Nemuno kilpų regioninio parko vyr. specialistė, kultūrologė, gidė Ramutė Milušauskienė 15min patikino – į bokštą jau tikrai bus galima lipti liepos pirmoje pusėje.

Smalsaujančius sulaiko tik tvora

Tiksli atidarymo data dar derinama, bet aišku tiek, kad liepos 4 d. bus pasirašomos komisijos išvados, tikimasi, kad tądien objektas ir bus priimtas. Po to per artimiausias dienas bus surengtas bokšto atidarymas, apie tai bus paskelbta vos apsisprendus dėl konkrečios datos.

Šiuo metu dar vykdomi baigiamieji darai – įrengta žaibosauga, daromi informaciniai stendai. „Lipant kiekviename aukšte bus tam tikros informacijos, bus stendas ir prie bokšto“, – apie galutinius štrichus pasakojo R.Milušauskienė.

Nemuno kilpų regioninio parko darbuotoja 15min atviravo, kad sulaukia ne tik daug skambučių ir laiškų su klausimais apie apžvalgos bokštą, bet nemažai smalsuolių ir atvažiuoja prie jo.

„Labai daug norinčių jau ir užlipti. Nesvarbu, kad ten yra statybvietė, kad viskas yra aptverta – žmonės jau ateina iki pat bokšto. Jeigu ne ta tvora, tikriausiai ne vienas ir būtų jau įlipęs į jį, nes viskas sumontuota, jau laiptai yra“, – sakė R.Milušauskienė.

Rengiasi antplūdžiui

Birštono bokštas nors dar ir neatidarytas, bet jau sulaukęs milžiniško dėmesio – ar nesibaiminama minios lankytojų, su kuriais bus sunku susitvarkyti?

„Džiaugiamės dar, kad jo neatidarėm per Birštono miesto šventę. Tuomet tikriausiai būtų buvę neįmanoma suvaldyti situacijos – tiek žmonių mieste buvo, – sakė pašnekovė. – Šimtas žmonių juk vienu metu negalės užlipti į bokštą, o bartis ir pyktis nesinorėtų.“ Jos teigimu, bokšte vienu metu galėtų būti apie 40 žmonių.

Planuojama, kad atidarius bokštą bent kurį laiką prie jo dirbs darbuotojai – lankytojų masėms suvaldyti, pareguliuoti lipančiųjų srautus. „Pradžioje tikrai visi puls apžiūrėti, ypač savaitgaliais, kai tokie geri orai“, – aiškino R.Milušauskienė.

Ji svarstė, kad srautą šiemet kiek sutramdys ir infrastruktūros spragos. Šioje vietoje dar nėra didelių automobilių aikštelių. Autobusai išvis čia negalės sustoti, o ir automobilių tilps ne tiek ir daug.

„Žmonės gal dauguma pėsti eis, automobilį toliau pasistatys. Na, ir turim vilčių, kad elektromobilis važiuos į tą pusę – iš Birštono. Žmonės galės atvažiuoti, aplankyti ir grįžti atgal“, – dėstė Nemuno kilpų regioninio parko darbuotoja. Jos teigimu, privati įmonė, kuriai priklauso elektromobilis Birštone, yra išreiškusi norą daryti tokį naują maršrutą.

Ateityje aplink bokštą atsiras ir didesnės automobilių stovėjimo aikštelės, tačiau tikrai ne šią vasarą. Dalis teritorijos aplink jį priklauso savivaldybei, dalis yra ir privačios žemės.

R.Milušauskienė teigė, kad jau ir atsiradę žmonių, kurie prie bokšto nori prekiauti maistu, gėrimais, užkandžiais. Kaip ir stovėjimo aikštelių, taip ir prekybos klausimus spręs Birštono savivaldybė. Po statinio užbaigimo jis bus perduotas eksploatuoti jai.

Nemuno kilpų regioninio parko nuotr./Nemuno kilpos Birštone
Nemuno kilpų regioninio parko nuotr./Nemuno kilpos Birštone

Dovanos kerinčius vaizdus

Apžvalgos bokšto lankytojai galės apžvelgti apylinkes: kelių miestų panoramas, Prienų šilą, o įstabiausią reginį dovanos šiose vietose kilpomis tekantis Nemunas. Iš bokšto matysis dvi Nemuno kilpos, visas Nemuno slėnis, o tolumoje – Prienai ir galbūt Alytus.

Šiuo metu aukščiausias Lietuvoje yra Mindūnų apžvalgos bokštas Labanoro girioje, kurio apžvalgos aikštelė yra 36 metrų aukštyje. Birštono bokšto lankytojai galės užkopti į 45 metrų aukštį. O įskaičiuojant ir Škėvonių gūbrį, užkopusieji į bokštą atsidurs net 92 metrų virš jūros lygio aukštyje.

Daug dėmesio prieš statybas buvo skirta ir vietai (pasitelkti net dronai žvalgybai), ir statinio dizainui. Metų pradžioje R.Milušauskienė 15min pasakojo, kad jis buvo labai ilgai derinamas, kol galiausiai parinktas būtent toks – tęsiantis gynybinių pilių ir bažnyčios bokštų architektūros tradicijas.

Bokšto fasadas bus dekoruotas trikampiais langeliais. Šie dizaine atsirado remiantis lietuvių liaudies kūryba – senovinių verpsčių, šiaudinių sodų dekoracijomis.

Statybų užsakovas – Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba, projektuotojas – UAB „Prosfera“, rangovas – UAB „Empower-Fidelitas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius