Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Lietuvai – pagyros įtakingajame „Forbes“: tai yra magiška šalis

Jeigu Kapitonas Kirkas (aktorius Williamas Shatneris) tau sako aplankyti jo protėvių žemę Lietuvą, reikia pasinaudoti jo patarimu. Taip savo straipsnį pradeda Lietuvoje apsilankęs įtakingo leidinio „Forbes“ bendradarbis Jimas Dobsonas, kuris negailėjo pagyrų šaliai ir sostinei Vilniui.
Vilnius
Vilnius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

J.Dobsonas prisipažįsta, kad pats tikriausiai nebūtų atradęs mūsų šalies tokios, kokią pamatė. Bet visi pamatyti žadą atimantys vaizdiniai jį įtikino, kad Lietuva turi atsidurti kiekvieno būtinų pamatyti vietų sąraše.

Iš JAV atvykęs žurnalistas keliautojams pataria neskirti Lietuvai tik dienos, kaip paprastai daroma iškart keliaujant per Estiją, Latviją ir Lietuvą. „Tam, kad tikrai suprastum Lietuvą ir jos priespaudos istoriją bei kokie atsparūs bei ištvermingi yra tapę jos žmonės, reikia žvelgti giliau nei trumpas stabtelėjimas“, – rašo jis.

Skaitytojus straipsnyje J.Dobsonas pakankamai išsamiai supažindina su Vilniaus istorija – įkūrimu, kaip miestas tapo prieglobsčiu nuo įvairių persekiojimų bėgantiems žmonėms. Pristatoma okupacijų ir žydų genocido istorija, žavimasi žmonių solidarumu Baltijos kelyje.

Kartu su gide Lina Dusevičiene amerikietis tyrinėjo Vilniaus senamiestį, kuris jį žavėjo ne tik jaukiomis gatvelėmis ir nuostabiais vaizdais iš šv. Jono varpinės, senovinėmis bažnyčiomis, vokiečių gotika, italų baroku, prancūzų klasicizmu, stačiatikių cerkvėmis, bet ir tuo, kas slypi už vitrinų – šakočiu, Rūtos ir Marijaus Piekurų kūryba.

J.Dobsonas gyrė Vilniaus simbiozinę energiją, kai jaunatviškumas ir gyvybinga meno scena pinasi su istoriniais ir architektūriniais niuansais, kurie atiduoda pagarbą praeičiai. „Jo unikali energija yra tai, kad transformuoja paprastai apsnūdusį miestą, pilną atsargių gyventojų, baugščiai žvelgiančių į pašaliečius. Jie iš tiesų yra svetingi gyventojai, kupini kūrybinės jėgos“, – rašo jis.

Užupyje apsilankęs žurnalistas netgi netikėtai susidūrė su čia besilankančiu Dalai Lama. „Kas galėjo pamanyti, kad keliausiu po visą pasaulį, įskaitant ir Indiją, bet galiausiai Jo Šventenybę sutiksiu Lietuvoje?“, – jo gautu palaiminimu džiaugėsi J.Dobsonas.

Žurnalistas negaili pagyrų ir „Kempinski“ viešbučiui, kuriame buvo apsistojęs, ir neseniai atvertiems Pacų rūmams. Šis modernus šedevras, anot jo, į miestą pritrauks mados ir įžymybių minias.

J.Dobsoną Vilniuje džiugino ir kainos – net gurmaniškos vakarienės, pavyzdžiui, „Ertlio namuose“, kainos buvo labai protingos.

Paskutinę dieną žurnalistas norėjo skirti ne miestui, tad apsilankė „Esperanza Resort & Spa“, kur rašė pasijutęs tarsi prie ežero Aliaskoje.

Po pasiplaukiojimo aplink Trakų pilį, „Forbes“ bendradarbis galiausiai pamatė Lietuvą ir iš aukštai – vakarėjant kartu su Jurgiu Didžiuliu pakilo oro balionu.

Paskutinė gurmaniška vakarienė „Sweet Root“, vėlgi skambant J.Didžiulio muzikai, J.Dobsonui buvo puikus atsisveikinimas su Lietuva. „Nuostabi šalis, kuri kasdien vis skleidžiasi ir atveria savo širdis naujoms galimybėms“, – rašo žurnalistas, kviesdamas keliautojus čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius