-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 16 /2020 03 17

Lietuviai karantino akivaizdoje plūsta į miškus ir pažintinius takus – kai kur net sausakimša

„Dėmesio! Sapieginė šiuo metu sausakimša, tarsi visas miestas būt suplaukęs, rinkitės kitus miškus ar parkus!“, – sekmadienį tokiu įrašu pasidalijo žurnalistas ir aktyvus keliautojas Vytautas Nosevičius. Kiti taip pat dalijosi įspūdžiais, kad savaitgalį žmonių gamtoje – kaip niekad daug. Kelionės šalies viduje karantino metu nėra draudžiamos, tik svarbu atsiminti – privalu laikytis rekomendacijų net ir būnant gamtoje.
Šilėnų pažintiniame take - gausu žmonių
Šilėnų pažintiniame take - gausu žmonių / 15min/Algirdo Gurevičiaus nuotr.

Draudimas išvykti iš Lietuvos įsigaliojo pirmadienio naktį, tačiau institucijų rekomendacijos, atšaukiami skrydžiai ir tiesiog sveikas protas lietuvius jau kurį laiką ragina likti šalyje. Daug jų kelionių alkį savaitgalį nusprendė malšinti bent trumpomis kelionėmis šalies viduje.

Tiek žmonių dar buvo nematę

Po penktadienį praūžusios audros, stipraus vėjo ir net sniego šeštadienį, sekmadienis pasitaikė gražus – buvo sausa, saulėta, vėjas nurimo, nors ir buvo kiek šaltoka. Ta proga lietuviai pasileido į gamtą.

„Kaip Akropolyje buvo“, – 15min sakė V.Nosevičius. Tokiais epitetais populiarus miškus ir pažintinius takus apdovanojo ir kiti keliautojai. Neseniai atnaujintas Šilėnų pažintinis takas, esantis netoli Vilniaus, pastaraisiais savaitgalis pritraukia minias žmonių, o šį savaitgalį, atrodo, jų buvo kaip niekad daug.

„Žmonių kaip Kalvarijų turguje“, – kita moteris rašė savo įspūdžius. „Tas pats ir Varnikų take, pamatėm kiek žmonių ir apsisukom atgal“, – dalijosi kita.

„Vingio parkas irgi... sakė draugė, buvo „Senukuose“, „Depo“, tai žmonių tiek dar nematė“, – rašė viena moteris. „Neries regioninis parkas – jaučiausi kaip su kelionių grupe vaikštinėčiau“, – rašė kita. Žmonės rašė, kad miškai aplink Kauną – irgi pilnutėliai.

Žurnalistas Valdas Valiukevičius taip pat liko nustebęs, kai išsiruošė į žygį Žaliuoju taku prie Strėvos: „automobilių aikštelė buvo pilna, žmonės džiaugėsi gamta, saule, pavasariu“. „Vadinasi, dar viskas ok, dar nepuolėme į paniką! Kita vertus, buvimas gamtoje yra viena iš nedaugelio šiandien neuždraustų pramogų. Be to dar lieka skaitymas, namų kinas, kompas, maistas, vynas, seksas“, – rašė jis feisbuke.

Ar galima keliauti po Lietuvą?

Kelionių grupėse feisbuke ir komentaruose verda diskusijos – ar esant karantinui dėl naujojo koronaviruso galima keliauti po Lietuvą? Dėl COVID-19 pavojaus pirmadienį buvo uždarytas ir aukščiausias Lietuvos apžvalgos bokštas, esantis Birštone, – nes bokšto vidinė erdvė nėra didelė, tad yra galimybė užsikrėsti koronavirusu. Daug žmonių pykčio soc.tinkluose anksčiau sukėlė tai, kad iš užsienio grįžę žmonės nesilaikė saviizoliacijos, važinėjo po Lietuvą net ir viešuoju transportu, lankėsi restoranuose, vandens parkuose ir pan. Tačiau jeigu nebuvai užsienyje, manai neturėjęs kontakto su užsikrėtusiu – ar vykti į gamtą yra saugu?

Žmonių nuomonės dėl to gerokai skiriasi. „Sėdėti namuose reikia, o ne važinėtis. Jei ne dėl savęs, tai dėl kitų žmonių“, – rašė viena komentatorė. „Nu nėra žodžių, kad žmonės visai nebemąsto, matyt jau kažkoks virusas yra sunaikinęs smegenis, dabar kitas virusas naikina kūnus“, – dar griežčiau pasisakė kita.

„Įdomūs tie žmonės, jei pasakyta kuo mažiau kišt nosį iš namų ir tampyt vaikus po viešas vietas, jums dar neaišku ? Kokio bukumo reikia būt patiems, ir vaikams rodyt pavyzdį. Ne iš lempos uždarė mokyklas...“, – kelionių po Lietuvą grupėje piktinosi moteris.

Kiti argumentavo, kad būtent gamtoje ir stiprėja imunitetas, kuris padėtų greičiau pasveikti nuo koronaviruso. „Nesuprantu, kuo piktina ir įdomūs žmonės, kurie nesėdi namuose, o laisvalaikį praleidžia gamtoje. Ne su gamta kontakto reik vengti, o su žmonėmis, tai neikite į prekybos centrus, poliklinikas, ligonines, į spa, į vandens parkus ir t.t. Ir aš už keliones, ir važiuosiu rytoj“, – kitą požiūrį dėstė viena keliautoja.

„Miškas, parkas, pažintinis takas, pasivažinėjimas dviračiais ar paspirtukais – tik į naudą imunitetui. Svarbu susidėliot maršrutą vengiant labiau žmonių lankomų vietų, ir žinoma, neiti pačiam blogai jaučiantis (kosint ir pan)“, – jai antrino kita.

Valdžia ragina keliauti atsakingai

Pats Neries regioninis parkas savaitgalį kreipėsi į keliautojus: „Jei atvykę į pažintinio tako pradžią matote, jog yra labai daug lankytojų, rinkitės kitas parko vietas, ne vien tik pažintinius takus, tiesiog pasivaikščiokite miške“.

Vyriausybės sprendimu, Lietuvos Respublikos piliečiams draudžiama išvykti iš Lietuvos (su nedidelėmis išimtimis). Apie pačių kelionių Lietuvoje ribojimą nėra kalbama, tačiau yra pokyčių, pavyzdžiui, viešajame transporte – karantino metu ribojamas keliaujančiųjų tarpmiestinio ir priemiestinio reguliaraus susisiekimo keleivinio transporto maršrutais intensyvumas.

O ir kelionėms šalies viduje galioja tos pačios rekomendacijos, kaip ir kitoms situacijoms – laikytis saugaus atstumo nuo kitų žmonių, vengti susibūrimų, dažnai plauti ir dezinfektuoti rankas, neliesti veido. Tą pabrėžia ir Nacionalinės turizmo skatinimo agentūros „Keliauk Lietuvoje“ rinkodaros skyriaus vadovė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė.

15min nuotr./Kaip sumažinti užsikrėtimo koronavirusu riziką?
15min nuotr./Kaip sumažinti užsikrėtimo koronavirusu riziką?

Savaitgalį, anot jos, portale lithuania.travel žmonės daugiausiai ieškojo informacijos net ne apie koronaviruso aktualijas, bet susijusios su šeimų turizmu, paukščių stebėjimu, religiniu turizmu, juos domino Gero garo žemėlapis, kuriame siūlomos įdomiausios pirčių patirtys Lietuvoje.

„Keliauk Lietuvoje“ nusprendė savo socialiniuose tinkluose neatsisakyti informacijos apie įdomias Lietuvos vietas. „Būsimų ateities kelionių planavimas mums visiems gali padėti išgyventi šį sunkų laikotarpį“, – 15min komentavo I.Trakimaitė-Šeškuvienė.

„Puikiai suprantam, kad būdami namie žmonės galbūt gali daugiau laiko skirti turiniui skaityti, domėtis, galvoti, kokie gali būti ateities maršrutai. Bet šiuo metu visi privalome laikytis tų nurodymų, kuriuos yra pateikusi Vyriausybė ir Valstybės ekstremalių situacijų komisija“, – teigė ji.

Pasivaikščiojimai – tik saugiu atstumu

Sveikatos apsaugos ministerija antradienį išplatintame pranešime spaudai teigia, kad pažintinių takų, parkų, apgultis yra nepageidaujamas reiškinys karantino metu. Žmonių susibūrimai draudžiami tiek viduje, tiek lauke.

„SAM primena, kad asmenims, kuriems 14 dienų privaloma izoliuotis namuose, nes jie grįžo iš užsienio, eiti į lauką, jei tai gali sukelti pavojų kitiems asmenims, negalima. Išeiti į lauką galima tik tuo atveju, jeigu asmuo tikrai gali užtikrinti, kad jo buvimas lauke niekam nesukels pasekmių, pavyzdžiui, buvimas savo balkone, terasoje, nuosavame kieme, kuriame nesutiks kitų žmonių.

Pažintinių takų, parkų, apgultis yra nepageidaujamas reiškinys karantino metu.

Visiems kitiems žmonėms, kuriems netaikomi izoliavimosi (saviizoliacijos) reikalavimai, reikėtų vadovautis vienu principu – saugus atstumas. Tad visiems, kurie dirba namuose nuotoliniu būdu ir vengia socialinių kontaktų, kad nesukeltų pavojaus savo sveikatai, patariama buvimui lauke rinktis tokias vietas, kuriose yra sąlygos išlaikyti saugų apie 2 metrų atstumą (pavyzdžiui, nuosavas kiemas, sodas, miškas, parkas ir pan.).

Tokių pačių sąlygų turėtų laikytis ir tėvai su vaikais, taip pat naminių gyvūnų turintys gyventojai. Jie savo pasivaikščiojimams ir žaidimams turėtų rinktis tokias vietas, kuriose būtų galima išlaikyti 2 metrų atstumą nuo žmonių.

Tad pamačius žaidimų aikštelę ar smėlio dėžę, kurioje jau žaidžia viena šeima su vaikais, reikėtų pasivaikščioti ir paieškoti kitos aikštelės. Vaikų saugumu visų prima turi pasirūpinti tėvai. Tad tėvų pareiga šiuo metu yra paaiškinti vaikams tokio elgesio priežastis ir tikslus. Taip pat atkeipti dėmesį, kad vaikai nežaistų kontaktinių žaidimų, išlaikytų saugų atstumą vienas nuo kito.

Sportuoti lauke galima tik tokiu atveju, jei žmogui netaikoma 14 dienų izoliacija. Visgi sportuojant taip pat būtina laikytis visų sveikatos saugumo rekomendacijų, vengti masinių susibūrimo vietų, socialinių kontaktų.“

Miestų savivaldybės taip pat rekomenduoja neužsidaryti tarp keturių sienų (žinoma, tai negalioja tiems, kurie dėl karantino turi saviizoliuotis namuose) – nepamiršti išeiti pasivaikščioti, sportuoti lauke, lankytis gamtoje. Tik svarbu tai daryti atsakingai, laikantis visų rekomendacijų. Geriausia – vengti vietų, kur jau yra daug kitų gamtoje prasiblaškymo ieškančių žmonių, ir vykti savu, o ne viešuoju transportu.

Į tai ir prezidentas Gitanas Nausėda savaitgalį atkreipė dėmesį – jis teigė, kad kad raginimai daugiau laiko praleisti gamtoje, keliauti po Lietuvą, gali būti ne visiškai teisingi. „Ypatingai tuo atveju, kada žmogus keliaus į gamtą viešuoju transportu ir susidurs su tais pačiais kontaktais, kurių kaip tik ir reikėtų išvengti. Praeis visos tos negandos, o šiuo metu tiesiog pasistenkite daugiau būti namuose“, – paragino G.Nausėda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius