Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti

Lietuviškos gamtos magija: kaip atgauti jėgas gamtoje?

Mūsų kraštuose besisvečiuojantys užsienio svečiai lyg susi­tarę pabrėžia — Lietu­vos gamta ste­bina aut­en­tiškumu, grožiu ir žaluma. Tačiau ar džiaugiamės unikaliais gamtos malonumais gyven­dami čia, Lietuvoje?
Lietus gaivina gamtą ir merkia praeivius
Lietuvos gamta / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Ką veikti gamtoje jei neketi visą dieną praleisti prie kepsininės?

Skaidrus ežeras, sausos malkos, kvapni žuvienė ir paukščių balsai — visa tai gali rasti Lietu­voje nemoka­mai. Įlipkite į aukšči­ausią medį ir mėgaukitės nuostabiu vaizdu iš aukšči­au­sios viršūnės, irstykitės gumine val­tele ežeru, mešk­e­riokite ir uogaukite.

Vakare suor­ga­nizuokite daug įspūdžių žadantį nak­t­inį žygį. Penktą valandą ryte nepamirškite mėgautis miško gyvūnų ir paukščių balsais.

Kokį maistą gam­inti?

Prieš kelionė nebūtina pirkti pilnus maišus maisto prekybos centruose — šviežias kaim­iškas pienas kaime Tau kain­uos 0,5 Eur, nam­inė juodųjų ser­bentų uogienė apie 2 Eur, švieži kiaušiniai — euras, o gardžiai kvepi­ančios žemuogės — miške nemokamai.

Jamie McCaffrey, Flickr.com/Ką gaminsite per pilnatį
Jamie McCaffrey, Flickr.com

Vienas paprasči­ausių val­gių, kuri­uos paprasta paruošti gam­toje – žari­jose kep­tos bul­vės. Lauže kepamų bul­vių kva­pas vil­ioja ir žadina apetitą. Jas gal­ima paruošti įvairiai: su priesko­ni­ais, sūriu, lašinukais, ar tiesiog kepti vienas.

Laužo dūmų ir medžio anglių aro­matas bul­vėms suteiks ypat­ingą ir su niekuo nesu­ly­gi­namą skonį. Bul­ves patogu kepti foli­joje, tačiau jos iškeps ir tiesiog įmestos į žarijas. 

Kaip įsirengti laužavietę?

Teritoriją aplink laužavi­etę apva­lykite nuo sausų šakų, žolių ir spyglių. Netoli laužavi­etės turėkime kibirą van­dens, kad prireikus galėtume gre­itai užgesinti žarijas.

Laužą geri­au­sia kurti spe­cialiai tam skir­tose laužavi­etėse, kiek atokiau nuo palap­inių ir sausų spygli­uočių, kad kylančios žari­jos neuždegtų palap­inės ir nesukeltų miško gaisro.

Teritoriją aplink laužavi­etę apva­lykite nuo sausų šakų, žolių ir spyglių.

Netoli laužavi­etės turėkime kibirą van­dens, kad prireikus galėtume gre­itai užgesinti žarijas. Einant miegoti ar išvaži­uo­jant, laužą visiškai užgesinkime dideliu kiekiu van­dens ar žemių.

Ką verta žinoti apie palapinę?

Užuot pirkę naują palap­inę išlylai (kuria greiči­au­siai pasin­au­dosite tik keletą kartų), palapinę pasiskolinkime iš keli­auti mėgstančio draugo.

Statant palap­inę svarbu ne tik tinkamai parinkti lygią vietą, bet įvert­inti, kuri­oje pusėje kyla saulė  kad netektų pabusti nuo per aukš­tos tem­per­atūros). Aplink palapinę iškaskite van­dens nubėgimo griovelius.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vyras prie palapinių
AFP/„Scanpix“ nuotr.

Paukščių koncertas prieš patekant saulei

Triukš­mas gam­toje ne tik trikdo mus pačius, bet kenkia ir pačiai gam­tai. Nereikėtų ste­bėtis, kad gro­jant gar­siai muzikai aplink stovyklavi­etes nepa­matysime daug gyvūnų ir paukščių. Į gamtą vyk­stame pail­sėti ir atitrūkti nuo miesto triukšmo. Tačiau nutinka ir taip, kad miesto triukšmą atsivežame ir į gamtą.

Mažesnė blo­gybė, kai triukš­mau­jama įprastose stovyklavi­etėse (kuriose žmonės lankosi kasmet), jų gyvū­nai pradeda vengti jau vasaros pradžioje.

Daug blo­giau, kai triukš­maujama neįprastose vietose, pavyzdžiui sumanoma aktyviai stovyk­lauti viduryje miško, plaukiant baidarėmis. Be to, aplink triukšmo šalt­inį, gamt­inė įvairovė visada bus mažesnė.

Gam­toje sąmoningai rinkimės k­lausyti gyvą gam­tos kon­certą (nemoka­mai), kurio pradžia papras­tai būna prieš patekant saulei.
www.ekorekomendacijos.ltŠie nedideli elgsenos pokyčiai neturės didelio poveikio jūsų gyvenimo kokybei, bet poveikis aplinkai bus milžiniškas.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius