Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Meilės sala Žvelgaičių ežere vilioja ne tik žmones

Į Žvelgaičių ežere esančią salą intriguojančiu Meilės pavadinimu galima nukeliauti 2014 m. pastatytu virš 100 m siekiančiu pontoniniu tiltu.
Meilės sala
Meilės sala / M. Balčiūno nuotr.

2016 m. Meilės saloje pastatyta žagariečio tautodailininko Daliaus Udrakio sukurta skulptūra, vaizduojanti porą ir ją apsivijusį žaltį. 2017 m. aplink ją įrengtas suolelis, sutvarkyta salos aplinka, įrengta metalinė tvorelė, ant kurios jaunavedžiai turi galimybę pakabinti spyną. Tvorelę juosia kukmedžiai.

Šis ilgaamžis medis dėl patvarios ir tvirtos medienos dažnai pavadinamas geležiniu medžiu. Anksčiau Lietuvoje iš jo buvo gaminami lankai (lankams mediena buvo eksportuojama net į Angliją), strėlės, ietys, kardų rankenos, šautuvų buožės, kotai kovos kirviams, buitiniai reikmenys, skulptūros, vėliau ėmė gaminti muzikos instrumentus, parketą, baldus. Meilės saloje tai kaip savotiškas amžinos meilės simbolis.

Meilės sala palengva tampa ir jaunavedžių fotosesijų vieta. Tikime, kad ši vieta pritrauks vis daugiau ir daugiau meile degančių širdžių, įsimylėjėlių, jaunavedžių, kurie norės savo meilės prisipažinimus ištarti būtent Meilės saloje. Juk šiame nuostabiame gamtos kampelyje pasakyti meilės žodžiai niekur nedings ir lydės visą gyvenimą.

Žvelgaičių ežerą ir Meilės salą jame supa viena iš penkių NATURA 2000 buveinių apsaugai svarbių teritorijų (BAST) - Žagarės ozas (LTJOI0007). Vietovė atrinkta stepinių pievų, spygliuočių miškų ant fliuvioglacialinių ozų apsaugai. Čia stebimas didysis auksinukas, ūdros ir kitos retos vabzdžių, paukščių, gyvūnų rūšys. Bet kartais pasitaiko ir netikėtų svečių. Pirmosios spalio dienos rytą pontoniniu tiltu link Meilės salos pastebėta keliaujanti kanadinė audinė. Galbūt ją paviliojo miškingos Žvelgaičio ežero pakrantės, kur gausu jai tinkamo maisto, o gal tiesiog skubėjo kuo greičiau palikti šią teritoriją, kad nesutiktų savo priešo ūdros.

Kanadinės audinės tėvynė – Šiaurės Amerika. Paplitusi Aliaskoje, Kanadoje ir didžiojoje dalyje JAV teritorijos. Į Europą atvežta XIX a. pabaigoje auginimui fermose. Pabėgusios iš jų, audinės daug kur įsiveisė ir laisvėje. Lietuvoje kanadinės audinės pradėtos auginti 1930 m. 1996 m. duomenimis Lietuvoje gyveno apie 2 750 šios invazinės rūšies gyvūnų.

Žagarės regioninio parko direkcija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius