-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Miško takas: kelionė turtingaisiais Dzūkijos miškais

Ar gerai pažįstate Lietuvą? Net jeigu atsakėte teigiamai, esame tikri, jog mūsų šalis jus vis dar gali nustebinti – neatrastų kampelių čia tikrai be galo daug. Šį kartą norime jums papasakoti apie Miško taką. O tiksliau, apie šio pėsčiųjų maršruto dalį, kuri vinguriuoja per Dzūkijos nacionalinį parką. Į kiek atkarpų šis takas suskirstytas, pro kokias lankytinas vietas jis driekiasi, ką įdomaus, keliaujant, galima nuveikti ir kur apsistoti – visi atsakymai šiame straipsnyje.
Veisiejų regioninio parko lankytojų centras
Veisiejų regioninio parko lankytojų centras / „Miško takas“ nuotr.

Šešios Miško tako atkarpos

Pirmiausia, trumpai norime priminti, jog Miško takas – tai Europos ilgų atstumų maršruto E11 dalis Baltijos šalyse. Viso maršruto, kuris driekiasi per Lietuvą, Latviją ir Estiją, ilgis – net ~2141 km, tačiau jis suskirstytas į trumpesnes atkarpas. Dzūkijoje jų yra šešios. Kiekviena iš atkarpų žygeiviams gali pasiūlyti išskirtinį regiono kraštovaizdį, suformuotą ledynų prieš daugiau nei 10 tūkst. metų. Dideli ir retai apgyvendinti miškai, gamtos gėrybės, Nemuno kilpos, pelkės, pievos, aukštumos, mineralinių vandenų šaltiniai, o taip pat kaimeliai ir miestai – Dzūkijoje esančios Miško tako atkarpos išties vertos dėmesio.

Kiekviena iš šių atkarpų maždaug 20 km ilgio. Vienos lengvesnės, tinkamos pradedantiesiems žygeiviams, kitos – kiek sunkesnės, pritaikytos tiems keliautojams, kurie trokšta iššūkių. Vis dėlto, nepaisant kelio sunkumo, visos atkarpos tikrai turi ką pasiūlyti: nuo gamtos objektų, tokių kaip Dzūkijos miškai, Merkio atodanga, Nemuno kilpos, Merkinės piliakalnis ar Ančios ežeras, iki kultūrinių objektų, tokių kaip Veisiejų dvaras, skulptūrų parkas „Vaikystės sodas“, M.K.Čiurlionio muziejus, Merkinės krašto muziejus, Žiogelių etnografinis kaimas ir kt.

Daugiau informacijos apie visas šešias Dzūkijos regiono atkarpas, maršrutų sudėtingumą bei lankytinus objektus rasite čia: https://baltictrails.eu/lt/forest/itinerary/21

Sezoninės veiklos

Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, jog kelionė Miško taku pritaikyta vasaros sezonui. Juk šiuo metų laiku gamta bene pati gražiausia. O kur dar įvairios miško gėrybės, tokios kaip mėlynės ar žemuogės – tikrai verta trumpam išklysti iš maršruto ir pasimėgauti natūraliais vitaminais.

Visgi, norime patvirtinti, jog leistis į kelionę Miško tako atkarpomis galima ištisus metus. Štai, pavyzdžiui, rudenį šiame regione grybų – nors vežimu vežk. O kur dar įvairiomis spalvomis nusidažę medžių lapai – nepaprastas reginys.

Net ir šaltuoju sezonu Miško take tikrai yra ką veikti. Tereikia pasirūpinti tinkama apranga ir atidžiai pastudijuoti, kuriose atkarpose vyrauja lankytini objektai uždarose patalpose. Viena iš tokių atkarpų: Didžiasalis–Druskininkai–Žiogeliai. Miško takas čia vingiuoja pušynais kol galiausiai susilieja su Nemuno keliu ir pasiekia Druskininkus. O visi puikiai žinome, jog šiame kurorte pramogų, tinkamų bet kuriam metų laikui, nestinga: nuo vandens parko ir Snow arenos, iki sveikatingumo paslaugų bei muziejų.

Kur apsistoti?

Miško kelias vinguriuoja per išskirtinio grožio Dzūkijos vietas. Visgi, reikia pripažinti, jog net ir gėrintis gamta kartais norisi užsukti į parduotuvę, pavalgyti restorane ar užduoti klausimų turizmo centre. Dėl šios priežasties žygeiviams yra parengtas kelionių vadovas – informacinis gidas, kuriame galima rasti visą svarbiausią informaciją apie infrastruktūrą: nuo kelio dangos ar maršruto sudėtingumo iki atkarpose esančių maitinimo ar apgyvendinimo įstaigų. Kelionių vadovą rasite čia: https://baltictrails.eu/lt/forest/itinerary/21 (tereikia pasirinkti norimą atkarpą ir rasite visą reikalingą informaciją).

Svarstote ar kaimo vietovėse pakanka apgyvendinimo įstaigų? Skubame nuraminti, pasirinkimas išties platus. Dzūkijos nacionaliniame parke pasakiškos gamtos apsuptyje įsikūrusios sodybos žygeiviams garantuoja ramų ir komfortišką poilsį.

Daugiau informacijos apie Miško tako apgyvendinimo įstaigas rasite kelionių vadove ir čia: https://www.atostogoskaime.lt

Platesnė informacija apie projektą: https://baltictrails.eu/lt/forest

Straipsnis parengtas įgyvendinant projektą LLI-448 „Miško maršrutų kūrimas Lietuvoje ir Latvijoje. Baltijos pajūrio pėsčiųjų maršruto plėtra Lietuvoje“ (Žygių projektas).

Projektas iš dalies finansuojamas 2014 – 2020 m. Interreg V-A Latvijos ir Lietuvos bendradarbiavimo per sieną programos lėšomis. Projekto biudžetas – 788 100 Eur. Iš jų – Europos regioninės plėtros fondo bendrasis finansavimas – 669 900 Eur.

Šis straipsnis parengtas naudojant Europos Sąjungos finansinę paramą. Už šio straipsnio turinį atsako Lietuvos kaimo turizmo asociacija. Jokiomis aplinkybėmis negali būti laikoma, kad jis atspindi Europos Sąjungos nuomonę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius