Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Neatrastos Lietuvos vietos savaitgaliui su vaikais

Atėjus pavasariui, visi esame išsiilgę gamtos ir pradedame galvoti, kur praleisti smagų ir turiningą laisvalaikį gryname ore. Šalia turistų pamėgtų objektų Lietuvoje egzistuoja dar neatrastų kampelių, kur verta nuvykti su visa šeima.
Neatrastos Lietuvos vietos
Neatrastos Lietuvos vietos / Partnerio nuotr.

„Laisvalaikiui su vaikais verta rinktis ne tik pramogų parkus – aplankykite gamtos muziejus, parkus, draustinius, kurie siūlo edukacinę programą – taip ne tik patirsite gerų emocijų, bet ir praplėsite savo akiratį ir ugdysite vaikų meilę gamtai“, – sako Aplinkos ministerijos projekto „Gamtukai“ mokslininkas Pijus Vaškevičius.

Šio pavasario išvykoms rekomenduojame 5 objektus, kurie leis patirti neišdildomų įspūdžių ir iš arti pažinti nepaprastą augalų, gyvūnų ir vabzdžių pasaulį, Lietuvos kraštovaizdžio įdomybes.

Geologinis pėsčiųjų takas „Barsuko ola“, Biržų raj.

Biržų regioniniame parke esančiame Karajamiškio kraštovaizdžio draustinio smegduobyne įrengtas 700 metrų ilgio geologinis takas, kurį aplankę visi smalsuoliai gali geriau supažindinti su karstiniais reiškiniais, kurių metu susiformuoja smegduobės.

Takas vingiuoja 2,5 ha ploto teritorijoje, pradedant nuo gerai žinomų smegduobių – „Geologų duobės“ ir gamtos paveldo objekto, vadinamo „Lapės ola“ – iki smegduobės, pavadintos „Barsuko ola“, ir toliau išsidėsčiusių kitų didelių, išraiškingų ir senų smegduobių su devono uolienų atodangomis. Keliaujant šiuo taku, galima pamatyti net 13 įvairių karstinių įgriuvų, būdingų tik šiam kraštui. Baigus kelionę, neužmirškite aplankyti ir už puskilometrio esančio gamtos paveldo objekto „Karvės ola“ ir šalia jo išsibarsčiusių seserų smegduobių.

Taurų nuotykių parkas, Tauragės raj.

Savaitgalis gamtoje? O kaip skamba savaitgalis medyje? Taip, medyje. Taurų nuotykių parke galite pasivaikščioti turistiniu maršrutu medžiais nuo žemės pakilę apie 21 metrą. Medžių tako ilgis siekia net 1 km atstumą per buvusio Tauragės dvaro teritoriją. Tie, kurių aukštis nevilioja, gali išbandyti Lietuvos 100-mečio proga sukurtą pojūčių taką, kur, einant basomis, galima pajusti net 100 skirtingų paviršių bei pasivaikščioti po gamtos parką.

Norintys ilgiau pabūti paukščių, voverių ir vabalėlių apsuptyje gali pasilikti nakvynei namelyje medyje! Žinoma, namelis turi visus reikiamus patogumus, tačiau neišdildomi pojūčiai leis pasijusti kaip vaikystės fantazijoje.

Žvėrinčius, Telšių raj.

Telšių miškų urėdijoje nuo 1996 metų įkurta „gyvūnų respublika“ – Žvėrinčius. Atvykę čia, sutiksite visą būrį gyventojų, laisvai lakstančių po Žvėrinčiaus teritoriją – tarp medžių pastebėkite dvi lūšis, atsargiai susekite būrį vilkų, suraskite po teritoriją besiganančius danielius, stirnas, nutrijas, medžiuose tupinčius apuokus. Vietos simboliu tapęs lokys Timofėjus apsidžiags, jei lauktuvių atvešite medaus.

Žvėrinčius įkurtas siekiant supažindinti visuomenę su laukinių gyvūnų gyvenimu. Čia yra įrengtas 14,7 ha ploto miško aptvaras šernams, danieliams ir muflonams bei aptvertas 2,4 ha ploto miško sklypas vilkams. Tai puiki vieta supažindinti vaikus su Lietuvoje paplitusiais žvėrimis ir paukščiais.

Lietuvos jūrų muziejus, Klaipėdos raj.

Po rekonstrukcijos atidaryto Lietuvos jūrų muziejaus (LJM) akvariumo ekspozicija – įspūdinga. Istoriniame pastate – XIX a. gynybiniame Nerijos forte – įkurtas akvariumas po rekonstrukcijos sunkiai atpažįstamas. Pastatas pasikeitė tiek iš išorės, tiek viduje – akvariume atsirado edukacinė erdvė ir parodų salė.

Gyvenimo sąlygos pagerėjo muziejaus gyvūnams – pingvinams įrengta zona, panaši į natūralią jų aplinką; įrengta erdvi zona su didžiuliais baseinais ruoniams ir jūrų liūtams. Didžiausią įspūdį paliekanti muziejaus naujovė – pagrindiniame baseine įrengtas povandeninis 25 metrų ilgio tunelis. Juo eidami galite jaustis tarsi po vandeniu ir iš arti stebėti įvairiausias žuvis. Tai puiki vieta iš arti susipažinti su vandens gyvūnija.

Vabzdžių viešbutis, Joniškio raj.

VSTT nuotr./Vabzdžių viešbutis
VSTT nuotr./Vabzdžių viešbutis

2016 metais Žagarės regioninio parko vyšnių sode buvo įkurtas pirmas Lietuvoje vabzdžių viešbutis. Užsienio šalyje tokie „viešbučiai“ yra ypač populiarūs ir yra įrengiami parkuose, botanikos soduose, privačiose valdose ir naudojami kaip gamtosauginė ir edukacinė priemonė. Tokių „viešbučių“ tikslas – ne tik apsaugoti biologinę įvairovę, kuri sparčiai nyksta dėl žmogaus veiklos, bet ir padėti vaikams geriau susipažinti su vabzdžių gyvenimu ir funkcijomis ekosistemose.

Žagarės Vyšnių sode įrengtą vabzdžių karalystę neseniai papildė dar vienas naujas viešbutis vabzdžiams, pagamintas iš išpuvusio medžio kamieno ir užpildytas samanomis, šiaudais, kankorėžiais. Apsilankę vabzdžių viešbutyje, sužinosite, kokie vabzdžiai gyvena Lietuvoje, kaip jie atrodo, ir kaip gyvena.

Aplinkos ministerijos neformalaus gamtos pažinimo pamokų projekto „Gamtukai“ tikslas – šiuolaikinėmis, moderniomis, kuo patrauklesnėmis priemonėmis skatinti jaunąją kartą pažinti gamtą, ją saugoti ir puoselėti. Mobili gamtos pažinimo studija „Gamtukai“ per 2018 – 2019 metus jau aplankė beveik 150 mokyklų, kur praktinėse gamtos pažinimo pamokose sudalyvavo per 50 000 pradinių klasių moksleivių.

Projekto metu sukurtą spalvingą ir įdomią mokomąją medžiagą galite išbandyti ir jūs – apsilankykite svetainėje www.gamtukai.lt ir spręskite „Gamtukų“ testus, žiūrėkite mokslinius eksperimentus ir vartykite knygeles apie negyvąją ir gyvąją gamtą.

Projektas vykdomas Aplinkos ministerijos iniciatyva ir finansuojamas ES paramos lėšomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius