-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Neatskleista ir intriguojanti „Obuolių salos“ istorija: poilsis po paslapties šydu

Grabuosto ežero saloje, supamas išskirtinės gamtos, atsitiktiniais miško takais tarpukariu vaikščiojo Lietuvos gamtininkas ir biologas Pranciškus Baltrus Šivickis (1882 – 1968). Po to jis rašė, kad labai apsidžiaugė pasiekęs dabartinį Didžiokų kelią, nes takas, kuriuo ėjo, buvo šlapias ir purvinas. Būtent šiame posūkyje profesorius sutiko seną moteriškę, kuri jam papasakojo negirdėtą salos, dabar vadinamos Obuolių, istoriją.
Poilsis „Obuolių saloje“
Poilsis „Obuolių saloje“ / Organizatorių nuotr.

Biologo užrašytas pasakojimas ne iki galo atskleistos paslapties šydu gaubia ir dabar čia įsikūrusį modernų „Obuolių salos” kempingą.

P.Šivickis, kaip ir daugelis to meto šviesuolių, 1905 m. emigravo į Jungtines Amerikos Valstijas, tačiau ryšių su gimtine niekada nenutraukė, o 1928 m. grįžęs atgal profesoriavo Vytauto Didžiojo ir Vilniaus universitetuose. Netrukus mokslininką sudomino parduodamas 13,5 ha sklypas, todėl jau 1930 m. įsigijo salos nuosavybės teises.

Naujajam Grabuosto ežero salos savininkui knietėjo sužinoti, kokią istoriją ji mena. Netikėtai kelyje sutikta senyvo amžiaus vietos gyventoja biologui atvėrė pirmuosius Grabuosto ežero salos praeities puslapius. Pasakotoja garsiam mokslininkui atskleidė paslaptis, kurios gaubė salą ir ežerą dar prieš jam atvykstant.

Organizatorių nuotr./Poilsis „Obuolių saloje“
Organizatorių nuotr./Poilsis „Obuolių saloje“

Iki galo neatskleista istorija

Senyva nepažįstamoji iš Skriabulių kaimo buvo sukaupusi daug savo ir kitų pergyventų istorijų. Ji buvo išsaugojusi pasakojimus apie baudžiavą, lenkmetį ir tuo metu kaime virusį gyvenimą. Nuo pat kūdikystės šiose apylinkėse gyvenusi moteris daug žinojo ir apie sąlą, ir apie ežerą. Pakeliui į Giedraičių bažnyčią ji P.Šivickiui papasakojo, kaip jauna būdama eidavo į Obuolių salos dvarą.

Tuo laiku pačioj saloj niekas negyveno, bet seniau žmonės pasakodavo, kad čia buvusi koplyčia, kad ten gyvenę kokie tai luoši žmonės lozoriai. Dėl to ir visą salą vadiną Lozorių sala“, — rašoma profesoriaus P.Šivickio užrašytoje senutės istorijoje. Ji pasakojo, kad saloje dar buvo likę žmonių iš tų laikų, kada juos lozoriais kiti vadino. Pasak senolės, sala priklausė ponams, kurie atvažiuodavo į ją švęsti gegužinių arba šiaip pasilinksminti.

Organizatorių nuotr./Poilsis „Obuolių saloje“
Organizatorių nuotr./Poilsis „Obuolių saloje“

Paslaptinga salos istorija ir dabar iki galo neatskleista, joje pinasi daug įvairių detalių. Koplyčia ir saloje gyvenę lozoriai po savęs paliko daug mįslingų klausimų, atsakymų į kuriuos ieškoma iki šių dienų. Kad saloje tikrai kažko būta patvirtina išlikę seni pamatai ir griuvėsiai.

1930 m. P.Šivickis tapo salos savininku ir ja naudojosi tiek asmeniniais, tiek profesiniais tikslais. Vasaromis mokslininkas kartu su studentais čia įkurdavo bazę ežerų faunai tirti. Iki galo neatskleistas paslaptingos istorijos šydas gaubs salą tol, kol nebus atverstas paskutinis jos istorijos puslapis.

Organizatorių nuotr./Poilsis „Obuolių saloje“
Organizatorių nuotr./Poilsis „Obuolių saloje“

Ramybės oazė kerinčių obelų pavėsyje

Profesorius, pats to nejausdamas, salą pradėjo versti tikru rojaus kampeliu poilsiautojams. Pirmiausia jis įrengė sodybą, o vėliau, trokšdamas jaukesnės aplinkos visiems čia gyvenantiems ar apsilankantiems, užveisė obelų sodą. Iki šiol saloje pavasariais pražysta daugiau nei 100 obelų, kurios garsina salą ir džiugina visų akis bei širdis. Obelys vis dar veda gausų obuolių derlių. Dėl kvapą gniaužiančio nuostabaus žydinčių obelų sodo vaizdo sala gavo „Obuolių salos“ vardą.

2003 m. toje vietoje, kur kadaise buvo profesoriaus įkurta sodyba, Olandijos verslininkas Piet de Vries įrengė kempingą, kuris vėliau išaugo į modernią 4-ių žvaigždučių poilsiavietę. Ją greitai atrado žmonės, pasiilgę gamtos ir pavargę nuo miesto šurmulio. Buvusiame ūkiniame pastate įsikūrė baras-kavinė, kur puikiais patiekalais pasilepinti gali ne tik apsistojusieji kempinge, bet ir į šį nuostabų rojaus kampelį užsukę vos kelioms valandoms. Vieta savo išskirtinumu pakeri ir užsieniečius, kurie kempingą vadina geriausiu Baltijos šalyse.

Organizatorių nuotr./Poilsis „Obuolių saloje“
Organizatorių nuotr./Poilsis „Obuolių saloje“

„Obuolių sala“ — puiki poilsio vieta šeimoms su vaikais. Čia kiekvieną pakerės išskirtinė gamta, o ramus poilsis jos apsuptyje atgaivins ne tik kūną, bet ir sielą. Kempingas pritaikytas įvairiausiems poreikiams. Trumpam iš triukšmingo miesto pabėgę svečiai gali pasirinkti nakvynę nameliuose su būtiniausiais patogumais. Kempinge sudarytos visos sąlygos apsistoti keliautojams su autokaravanais. Norintys pabėgti nuo civilizacijos, ieškantys nuotykių ar romantikos obelų pavėsyje naktis gali leisti pačių pasistatytoje palapinėje.

Taisyklės kempinge nesikečia nuo pat jo įkūrimo. Čia visada vyrauja tvarka ir ramybė, todėl salą gaubia nepaprasta nesutrikdytos gamtos aura. Nuo birželio mėnesio „Obuolių saloje“ įsikuria apsaugos darbuotojai, kurie garantuoja svečių saugumą ir užtikrina, kad saloje nekils bereikalingas triukšmas, galintis sutrikdyti brangų poilsiautojų poilsį. Su laiku keičiasi ir pačių poilsiautojų požiūris. Vis dažniau geram ir smagiam vakarui su šeima ar draugais nebereikia net garsios muzikos, nes visišką pilnatvę suteikia gamta, jos garsai ir kvapai.

Poilsiautojai, kurių savaitgaliais į paplūdimį suplūsta net iki 300, negaili pagyrų „Obuolių salai“. Atvykę svečiai visuomet randa tvarkingą ir švarią teritoriją, nupjautą žolę, todėl sala kaskart atsiveria visu savo grožiu. Iš tų, kurie į paplūdimį vyksta dienai ir nori išsikepti kepsnį ar surengti iškylą, imamas simbolinis mokestis.

Organizatorių nuotr./Poilsis „Obuolių saloje“
Organizatorių nuotr./Poilsis „Obuolių saloje“

Būtent dėl to šią vietą labai vertina šeimos su vaikais. Atvykę čia tėvai žino, kad galės pabėgti nuo kasdienės rutinos ir varginančios kasdienybės, nes vaikai turės daug įdomios ir smagios veiklos. Suaugusieji gali atsipalaiduoti ir ramiai mėgautis maistu bei gėrimais, nes puikiai įrengtoje žaidimų aikštelėje pramogaujantys jų vaikai visada bus matomi. Šeimas vilioja ir negilus ežero krantas, kur mažieji poilsiautojai gali be baimės plaukioti ir žaisti.

Nors kartą apsilankę saloje negali atsispirti jos magijai. Ji traukia dar ir dar kartą čia atvažiuoti. Tai sala, kurią išskirtine daro įspūdinga gamta ir įdomi, gandais apaugusi praeities istorija.

Organizatorių nuotr./Poilsis „Obuolių saloje“
Organizatorių nuotr./Poilsis „Obuolių saloje“

Atgijusi sala dovanoja nepamirštamą poilsį

Kartais per išvykas norisi nieko nedaryti, o tiesiog mėgautis buvimu gamtoje ir jos skleidžiama ramybe. Ieškantiems tokio poilsio „Obuolių sala“ yra puikiausias pasirinkimas. Čia kiekvienas ras malonių pramogų, nereikalaujančių didelių pastangų ar fizinių jėgų. Tačiau sala labai laukia ir tų, kurie negali įsivaizduoti dienos be aktyvios veiklos.

Kempinge įrengti du teniso kortai, kuriuose jėgas gali išbandyti ne tik patyrę tenisininkai, bet ir pirmąjį kartą raketę į rankas paėmę poilsiautojai. Kitokio teniso mėgėjų laukia stalo teniso stalas. Mėgstantys komandinį sportą poilsiautojai gali susiburti į komandas ir surengti tinklinio varžybas. Ši sporto šaka ypač populiari tarp jaunimo.

Norintys atitrūkti nuo pasaulio gali rinktis romantišką pasiplaukiojimą valtimi po ežerą, o ieškantys iššūkių vandenyje savo jėgas gali išbandyti sėdę į baidares. Populiari kempinge ir žvejyba. Ja domisi tiek maži, tiek dideli. Žvejai mėgsta vienas kitam pasigirti ir pasididžiuoti sugautu laimikiu. Po veiklos pilnos dienos labai smagu ir sveika atsipalaiduoti pirtyje. Įkaitusių pirtyje laukia atgaiva priepirčio erdvėje ir terasoje.

Organizatorių nuotr./Poilsis „Obuolių saloje“
Organizatorių nuotr./Poilsis „Obuolių saloje“

Atšilus orams salą užvaldo puikią nuotaiką garantuojanti muzika. „Obuolių sala“ tapo didžiausio šalyje elektroninės muzikos festivalio „Radistai Village“ namais. Kiekvienais metais čia susirinkusi minia šėlsta ryškiausių muzikos žvaigždžių pasirodymų ritmu. Susirinkusieji mėgaujasi ne tik puikia muzika, bet ir išbando daugybę kitų saloje siūlomų pramogų. Tuo metu sala užsidaro ir priklauso tik festivalio dalyviams, todėl prisipildo visai kitos energijos ir audringai atgyja. Šiais metais „Obuolių saloje“ didžiulis, bet muzikos mylėtojų ausiai malonus triukšmas kils liepos 26-27 dienomis.

Muzika saloje liejasi ne tik per festivalį. Poilsiautojams organizuojami geriausių šalies atlikėjų koncertai. Liepos 21 d. kempingo gyventojai ir svečiai kviečiami į Andriaus Mamontovo koncertą, o rugpjūčio 30 d. čia koncertuos Jazzu. Salos administracija visuomet informuoja būsimus lankytojus, per kuriuos renginius kempingas bus atidarytas arba atvirkščiai — sala užsidarys.

Organizatorių nuotr./Poilsis „Obuolių saloje“
Organizatorių nuotr./Poilsis „Obuolių saloje“

„Obuolių salą“ ypatinga aura gaubia ne be reikalo. Į šią vietą vilioja išskirtinė aplinka ir nepabaigta išsiaiškinti istorija. Tai viena iš privalomų vasaros savaitgalio ar net atostogų stotelių. Čia gamtos skleidžiama ramybė apgaubs kiekvieną apsilankiusį, o paukščių čiulbėjimo lydimas poilsis padės pamiršti varginančią rutiną ir suteiks jėgų naujai pradžiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius