-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

TOP 10 renginių Lietuvoje, kurie vyks šį pavasarį

Kartais užtenka fakto, jog prasidėjo kalendorinis pavasaris, ir po žiemos miego ir ilgų vakarų namuose užvaldo nenumaldomas noras keliauti. Gerų įspūdžių padovanoti gali ne tik tolimos kelionės, bet ir pasivažinėjimai po Lietuvą. Juolab, kad šiemet Lietuvoje suplanuota daugybė įdomių renginių. Valstybinis turizmo departamentas rekomenduoja nepraleisti šių.
„Drum2gether“ akimirka
Vieno iš tradicinių Gatvės muzikos dienos renginių „Drum2gether“ akimirka / Lukas Balandis / BNS nuotr.

1. Lietuvos gimtadienis Ukmergėje – su būgnais ir perkusijomis

Kovo 11-13 d., Ukmergė, Tarptautinis perkusinės muzikos festivalis „Percussion Ukmergė 2016”

Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimas Ukmergėje nuo 2005 metų paminimas būgnų ir perkusijų gaudesiu. Kovo 11-osios minėjimo metu Ukmergės centre aidi būgnų garsai – vyksta Tarptautinio perkusijos festivalio atlikėjų pasirodymai.

Ukmergėje vyksiančiame festivalyje šiemet dalyvaus „Vote For Vein“
Ukmergėje vyksiančiame festivalyje šiemet dalyvaus „Vote For Vein“

Kovo 11-ąją prasidėsiančiame Tarptautiniame perkusinės muzikos festivalyje „Percussion Ukmergė 2016“ svečiai iš užsienio pagerbs Lietuvą šalies Nepriklausomybės atkūrimo dienos proga. Per tris festivalio dienas perkusinės muzikos mėgėjai Ukmergėje ir Taujėnuose girdės ne tik geriausius Lietuvos perkusinės muzikos atlikėjus, bet ir žavėsis žvaigždžių iš užsienio atliekama muzika.

Dar viena festivalio dalyvė – Wu Pei Ching
Dar viena festivalio dalyvė – Wu Pei Ching

Ukmergiškiai džiaugiasi, kad šie analogų Lietuvoje neturintis renginys vyksta būtent Ukmergėje ir regiono žmonės gali pasidžiaugti aukštos menininės vertės festivaliu, kuris kasmet sutraukia daug perkusinės muzikos gerbėjų iš visos Lietuvos. Dalis festivalio renginių yra nemokami.

Algimanto Markevičiaus/123rf.com nuotr./Telšiai žiemą
Algimanto Markevičiaus/123rf.com nuotr./Telšiai žiemą

2. Telšiai kvies sugrįžti 

Balandžio 15 d. Telšiai, kultūros sostinės atidarymo renginys „Sugrįžimai“ ir didžiojo Žemaitijos žemėlapio didžiojoje žemaičių sienoje atidengimo ceremonija

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Telšių pristatymas „Adventur“ parodoje
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Telšių pristatymas „Adventur“ parodoje

Renginys vyks Telšių stadiono arenoje, kurioje telpa 2000 žiūrovų. Teatralizuotame „Sugrįžimų“ koncerte dalyvaus įžymūs menininkai, kilę iš Telšių: aktoriai Nijolė Narmontaitė, Valda Bičkutė, Ineta Stasiulytė su Deivydu Meškausku, Rasa Kirkilionytė, Dalia Brenciūtė, baleto primarijus Nerijus Juška, maestro Donatas Katkus, „gyvos“ muzikos grupė suburta iš buvusių telšiečių: Arūnas Jonavičius, trombonininkas Donatas Bukauskas, žemaitis Saulius Šiaučiulis, dainininkė Rasa Rapalytė, Kęstutis Jablonskis, Monika Pleškytė, pianistas Linas Dužinskas, vaizdą ekrane kurs Kazimieras Inčirauskas. Jiems koncerte talkins jaunieji vietiniai atlikėjai. Renginys nemokamas.

Sauliaus Žiūros nuotr./Vilnius
Sauliaus Žiūros nuotr./Vilnius

3. Į Vilnių – pažinti miesto architektūros

Balandžio 23-24 d. Vilnius, „Open House Vilnius“

Tai antrą kartą vykstantis renginys, suteiksiantis galimybę kiekvienam iš arčiau pažinti šiuolaikišką ir išskirtinę Vilniaus miesto architektūrą. Atviros architektūros savaitgalio metu duris atvers Vilniaus pastatai, kurie įprastai yra visiškai arba iš dalies neprieinami visuomenei.

Trisdešimt objektų, pastatytų Vilniuje per kelis pastaruosius dešimtmečius, balandžio 23 – 24 dienomis lauks programoje nurodytu laiku. Juos lankyti bus galima savarankiškai arba dalyvaujant ekskursijose su gidais, pastatų „gyventojais” bei architektais.

Kai kuriuose pastatuose gidų ir architektų pasakojimus pratęs kūrybinės dirbtuvės, koncertai, diskusijos. Renginys nemokamas ir atviras visiems!

Neringos restorane bohemos salėje dailininko Juozo Kedainio bareljefas #openhousevilnius #neringa #restoranas

A photo posted by Open House Vilnius (@openhousevilnius) on

„Open House“ renginio istorija siekia kelias dešimtis metų. Pirmą kartą festivalis buvo surengtas 1992 m. Londone. Renginys čia sulaukė didelio susidomėjimo ir greitai išpopuliarėjo visame pasaulyje.

Šiuo metu „Open House“ savaitgalis kasmet organizuojamas daugiau nei trisdešimtyje pasaulio miestų: Barselonoje, Helsinkyje, Romoje, Melburne, Niujorke ir daugelyje kitų.

Rengėjų nuotr./Festivalio metu Zapyškio padangėje skraido daugybė aitvarų
Rengėjų nuotr./Festivalio metu Zapyškio padangėje skraido daugybė aitvarų

4. Zapyškyje dangų raižys aitvarai

Gegužės 7 d. Kauno rajonas, Zapyškis, aitvarų festivalis „Tarp žemės ir dangaus“

Šiemet festivalis vyks jau 10 kartą vyks Zapyškyje ir jau 26 metus Kauno rajone. Kasmetinis renginys yra skirtas visai šeimai, nemokamas ir tradiciškai vyksta prie Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios Zapyškyje.

Ar jums yra tekę saulėtą pavasario dieną leisti aitvarą ir džiaugtis kaip jis sklando danguje? Galbūt aitvarai jums primena vaikystę? Aitvaro laidymas – vienas seniausių lauko laisvalaikio užsiėmimų, kuris neturi apribojimų amžiui ir vietai.

Kasmetinio festivalio metu į dangų pakyla šimtai aitvarų, rengiamos aitvarų sklandymo varžybos, lankytojai džiaugiasi spalvotu dangumi ir įvairiais koncertais bei kitomis lauko pramogomis.

Rengėjų nuotr./Aitvarų festivalis vyksta Zapyškyje
Rengėjų nuotr./Aitvarų festivalis vyksta Zapyškyje

Festivalio šūkis „Laimės ir Dangaus užteks visiems“ puikiai atspindi festivalio dvasią, nes pralaimėjusių čia nėra. Neturintys aitvarų, juos gali pasigaminti festivalio dirbtuvėse prie Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios.

Zapyškis kasmet sulaukia net iki 5000 aitvarų mylėtojų iš visos Lietuvos. Pagrindiniai dalyviai atvyksta iš Kauno, Šilutės, Klaipėdos, Rokiškio, Panevėžio, Vilniaus miestų ir rajonų. Festivalio metu nėra prekiaujama alkoholiu.

Valstybinio turizmo departamento nuotr./Tulpių laukai plyti Nyderlanduose, bet sodų rasti galima ir Lietuvoje
Valstybinio turizmo departamento nuotr./Tulpių laukai plyti Nyderlanduose, bet sodų rasti galima ir Lietuvoje

5. Kasmetinis tulpių žydėjimas Burbiškyje

Gegužės 14-15 d. Radviliškio rajonas, XVI Burbiškio dvaro festivalis „Tulpių žydėjimo šventė“

Ši jau dviejų dienų šventė be tradicinių Lietuvos ir užsienio atlikėjų koncertų, restauruotų gramofonų, patefonų, klinkstonų, muzikinių dėžučių, senovinių automobilių parodų, įvairių pramogų bei atrakcijų, tautodailininkų mugės, prekiautojų gėlėmis, maisto, suvenyrų, metalo, tekstilės ir kitais dirbiniais, siūlys apžiūrėti šiemet dar gausesnę tulpių kolekciją.

Laukiama, kad šiemet savo žiedais pradžiugins 430 rūšių tulpės! Į XX amžiaus pradžią festivalio dalyvius nukels dvarą supantis, skulptūromis ir mažąja architektūra papuoštas peizažinio tipo dvaro parkas, užimantis 28 ha, pasižymintis įspūdingais tvenkiniais, kuriuose yra įvairiais vardais pavadintų 7 salų: Alyvų, Girnų, Pakalnučių, Orkestro, Bebrų, Kaštonų, Eglių. Pasivaikščioti kvies „Meilės takas“.

Vietos istorijos žinovai sako, kad Burbiškio dvare tulpės prieš 100 metų buvo auginamos oranžerijoje, vazonuose. Anksti pavasarį pražydintas jas nešdavo į rūmus kambariams ir salėms papuošti.

Valstybinio turizmo departamento nuotr./Burbiškio tulpynas
Valstybinio turizmo departamento nuotr./Burbiškio tulpynas

Dabar dvaro tulpyne šios gėlės susodintos pagal XX amžiaus pradžios tradicijas – augalus tuo metu sodindavo klombose ir lysvėse. 1999 metais muziejus surengė pirmąją tulpių žydėjimo šventę, kuri sulaukė daug dėmesio, gausaus lankytojų skaičiaus.

Labai populiarus renginys tebėra ir dabar. Bilieto kaina festivalio metu suaugusiesiems – 5 Eur, vaikams – 3 Eur.

Valstybinio turizmo departamento nuotr./Gintarų rinkėjai galės varžytis
Valstybinio turizmo departamento nuotr./Gintarų rinkėjai galės varžytis tarpusavyje dėl geriausio rinkėjo vardo

6. Pajūryje – gintarinis savaitgalis

Gegužės 14 d. Palanga, Gintarinis savaitgalis. Gintaro rinkimo čempionatas

Jau tapo tradicija, kad jūrų dievas Bangpatys kiekvieną pavasarį pramogautojus sukviečia į didžiausią Lietuvos kurortą – Palangą. Gintarinis savaitgalis – pramoga, kurios metu susirinkusieji J.Basanavičiaus gatvėje bei paplūdimyje ties jūros tiltu pakliūna į gintaro lietų.

Sparčiai išpopuliarėjęs renginys, kasmet į Palangą priviliojantis vis daugiau pramogautojų, prasideda vidurdienį: J.Basanavičiaus gatve link jūros, laikydamas didžiulį maišą gintaro, žirgu kinkyta karieta traukia pagrindinis Gintarinio savaitgalio dalyvis – jūrų dievas Bangpatys.

Valstybinio turizmo departamento nuotr./Gintaras
Valstybinio turizmo departamento nuotr./Gintaras

Pakeliui pabiręs vadinamasis Lietuvos auksas tampa savotišku „apšilimu“ visiems, kurie jau po keleto valandų pradeda varžytis dėl geriausio gintaro rinkėjo titulo arba paprasčiausiai – pasimėgauti pajūrio oru bei pasirinkti smulkių gintarų.

Pirmieji savo jėgas išbandys Lietuvos gintaro rinkimo čempionato, Palangoje organizuojamo jau ketvirtą kartą, dalyviai. Specialiai šioms varžyboms bus įrengta 10 gintaro rinkimo zonų su jūros kranto imitacija.

Kiekvienoje zonoje bus pažerta po 100 gramų gintaro, sumaišyto su jūros bangų į krantą išmetamais dumblais, žolėmis medžio šakelėmis, o paskelbus čempionato pradžią dalyviai rungsis, kuris per 2 minutes surinks daugiausiai gintaro.

Po valandos gintaro lietus prapliups gerokai didesnėje paplūdimio ties jūros tiltu atkarpoje, o pasimėgauti juo bus kviečiami visi norintieji. Iš viso Bangpatys išbarstys maždaug 50 kilogramų gintaro.

Bene didžiausia atrakcija gintarinis lietus, byrantis pramogautojams ant galvų, tampa vaikams, tačiau pagundai prisirinkti žarstomo gintaro neatsispiria ir vyresni pramogautojai.

Beje, jūra dar maždaug mėnesį į krantą išplaus smulkius gintaro gabalėlius, kuriuos Bangpatys barstė ne tik krante, bet ir jūroje. Tad neturėjusieji galimybės apsilankyti Palangoje per šią šventę, gintarų pajūryje ties jūros tiltu pasirinkti galės dar ne vieną savaitę.

Šventės metu darbo turės ne tik gintaro rinkėjai, bet ir speciali komisija – nepastebėti neliks ir gintaro dirbiniais pasipuošę palangiškiai bei kurorto svečiai – kaip ir kasmet, komisija rinks bei apdovanos originaliausiai gintarais pasidabinusį šventės dalyvį. Renginys nemokamas.

7. Viduramžių Kaunas

Gegužės 20 -22 d. Kaunas, „Kauno Hanzos dienas 2016“

2016 m. sueina 608 metai nuo Kaunui svarbios datos – Magdeburgo teisių suteikimo. Kaunas yra vienintelis šalies miestas, priklausantis Naujosios Hanzos miestų sąjungai.

Šventė „Kauno Hanzos dienos 2016“ – tai masinis miesto renginys, skirtas Kauno miesto istorijos ir tradicijų įprasminimui, akcentuojant viduramžių Kauną kaip prekybos, meno, amatų ir šiuolaikinį mokslo klestėjimo miestą.

Donato Stankevičiaus nuotr./Kauno Hanza dienos
Donato Stankevičiaus nuotr./Kauno Hanza dienos

Šventei suteikta viduramžiška tapatybė, kuri išskiria iš visų kitų Lietuvos miestų švenčių. Jos metu pristatoma viduramžių istorija, menai ir papročiai, atskleidžiami pasitelkiant šiuolaikines priemones bei technologijas ir parodant sąsajas su šiandienos Kaunu.

Tris dienas vykstančios šventės renginiai organizuojami prie Kauno pilies (viduramžiškų menų ir muzikos erdvė), Santakos parke (tradicinių amatų mugės erdvė), Senosios prieplaukos amfiteatre (šiuolaikinių menų ir muzikos erdvė) ir kitose Kauno Senamiesčio vietose. Renginiai nemokami.

Organizatorių nuotr./Startavusi Vilniuje dabar Gatvės muzikos diena vyksta ir už Lietuvos ribų
Organizatorių nuotr./Startavusi Vilniuje dabar Gatvės muzikos diena vyksta ir už Lietuvos ribų

8. Jubiliejinė Gatvės muzikos diena

Gegužės 21 d. Vilniuje ir kituose Lietuvos miestuose bei miesteliuose vyks Gatvės muzikos diena

Tai bus 10-oji, jubiliejinė, gatvės muzikos šventė. Tad tikėtina, kad jos metu bus dešimt kartų smagiau, nei bet kada iki šiol.

Trečiąjį gegužės šeštadienį Lietuvoje į gatves muzikuoti išeina tūkstančiai žmonių. „Gatvės muzikos diena“ – šventė, vienijanti visus, kalbančius universaliausia kalba pasaulyje – muzikos kalba.

Organizatorių nuotr./Gatvės muzikos dieną gyvenimas verda įvairiose erdvėse
Organizatorių nuotr./Gatvės muzikos dieną gyvenimas verda įvairiose erdvėse

Muzikanto ir aktoriaus Andriaus Mamontovo kvietimu profesionalūs muzikantai ir mėgėjai plūsteli į gatves, kiemus, skverus ir aikštes. Apsiginklavę įvairiausiais muzikos instrumentais jie groja roką, klasiką, džiazą, avangardą, folklorą, muša Afrikos ritmus.

Tai diena, įtraukianti visus Lietuvos miestus ir miestelius į laisvos kūrybos, muzikantų ir visuomenės bendravimo šventę. Vilniuje prasidėjusi šventė dabar vyksta visoje Lietuvoje.

2008 m. prie šventės prisijungė daugelis Lietuvos miestų ir miestelių, o nuo 2009 metų idėja groti gatvėse pasklido po kitose šalyse gyvenančių lietuvių bendruomenes. Renginiai nemokami.

Organizatorių nuotr./Laivų paradas Nemune
Organizatorių nuotr./Laivų paradas Nemune

9. Nemunu plauks laivų paradas

Gegužės 21 d. Šilutė rajone, Nemuno deltos laivų paradas

Uostadvario uoste, Rusnės seniūnijoje Nemuno deltos regioninio parko direkcija kviečia visus prisijungti prie II-ojo Laivų parado. Jo metu bus bandoma pagerinti Lietuvos rekordą – ilgiausią laivų vilkstinę!

Jei šiemet jūsų laivas neplaukia (neina) nenusiminkite – visi norintys stebėti vainikų nuleidimo ceremoniją mariose, bus plukdomi jums paruoštais laivais.

2014 m. vykęs pirmasis laivų paradas sulaukė apie 70 laivų, apie 1000 svečių. Šventėje skambėjo intriguojantis „Vėtrungių kelio“ projekto koncertas „Menų laivas atplaukia“ su Šv. Kristoforo kameriniu orkestru, vadovaujamu charizmatiškojo meno vadovo ir dirigento Donato Katkaus.

Pirmieji į Kuršių marias nuo Uostadvario išplaukė istoriniai laivai – kurėnai. Paskui juos sekė jachtos, žvejybiniai ir turistiniai laivai. Pasiekę Kuršių marias kapitonai nuleido vainikus iš ąžuolo lapų, taip pagerbdami negrįžusius.

123rf.com nuotr./Vėtrungės
123rf.com nuotr./Vėtrungės

10. Sveika, Neringa

Gegužės 27-29 d. Neringa, aktyvaus laisvalaikio festivalis „Sveika, Neringa“

Pirmą kartą Neringa vasaros sezoną pradės ne įprastu koncertu, o trims paroms taps Lietuvos sveikos gyvensenos sostine. Festivalyje po atviru dangumi dalyvaus visų pačių populiariausių Lietuvoje aktyvaus laisvalaikio pramogų ar sporto šakų mėgėjai – aktyvų gyvenimą mėgstančios šeimos ar madingas sporto šakas propaguojantis jaunimas.

TAIP PAT SKAITYKITE: Norintieji pasigalynėti su vėju negaili tam pinigų

Rytais ir vakarais vyks diskotekos – mankštos su geriausiais fitneso treneriais. Dieną numatytos masinės maudynės Kuršių mariose, vyks Nidos triatlono varžybos, taip pat rungsis ir paspirtukų, riedučių mėgėjai, vyks rampinių dviračių varžybos. Planuojamas ir jėgos aitvarų čempionatas bei burlenčių varžybos.

123rf.com nuotr./Kuršių nerija
123rf.com nuotr./Kopos Kuršių nerijoje

Nuo Smiltynės iki Nidos 52 km trasą turės įveikti panorusieji dalyvauti Nidos megamaratone. Nuo Saulės laikrodžio aikštelės Nidoje leisis parasparniai.

Ir tai – tik dalis festivalio renginių. Visi stipruoliai galės dalyvauti rankų lenkimo, lyno traukimo čempionatuose, išbandyti save ar stebėti galiūnų ir gatvės krepšinio varžybas.

Susirungti bus proga ir teniso bei futbolo turnyruose. Taigi, širdžiai artimos veiklos tikrai ras kiekvienas aktyvaus laisvalaikio mėgėjas. Festivalis nemokamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius