Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nykstantis paveldas: sentikių cerkvė neberūpi net ir patiems sentikiams

Anykščių rajone stūksanti Girelės sentikių cerkvė ilgą laiką buvo laikoma pačia seniausia Lietuvoje. Sunykus vietinei bendruomenei ji tapo nereikalinga net patiems sentikiams. Dabar maldos namai pasitinka sulaužytomis durimis, atvirais bokšto langais ir alaus buteliais šventoriuje.
Nykstantys Girelės sentikių maldos namai
Nykstantys Girelės sentikių maldos namai / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Durys išlaužtos, langai atidaryti

Girelės sentikių cerkvę surasti nėra paprasta. Jos link neveda jokia nuoroda, o ir Anykščių turizmo informacijos centras nutyli apie šią vietą. To priežastys greičiausiai labai paprastos. Didžiuotis Anykščių kraštui čia nėra kuo.

Medinė cerkvė pasitinka apleista šventoriaus pieva, išlaužtomis maldos namų durimis ir atidarytais bokšto langais.

Nors durys iki šiol užrakintos ir ant jų kabo spyna, tačiau į vidų galima patekti per išlaužtą durų dalį. Bandau įsivaizduoti turistą (nes netyčia čia sudėtinga užklysti), kuris tiek troško pamatyti, kas yra cerkvės namų viduje, kad ryžosi sulaužyti šventovės duris.

Pavogė varpą ir žuvo avarijoje

Vos pasirodžius, prie cerkvės netrukus atėjo pasmalsauti vietinis gyventojas. Vyriškis papasakojo, kad seniau čia buvusi svarbi vietinių sentikių bendruomenės traukos vieta. Cerkvėje susirinkdavo daugybė tikinčiųjų. Nebūdavo net kur arklius pririšti. Pati cerkvė buvo papuošta, turtinga ir su daug paveikslų.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Nykstantys Girelės sentikių maldos namai
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Nykstantys Girelės sentikių maldos namai

Vėliau sentikių bendruomenė ėmė nykti. Tikinčiųjų susirinkdavo vis mažiau. Paveikslus žmonės išsinešiojo po namus, langus užkalė ir sentikių cerkvę paliko pūti.

Netrukus ja pradėjo domėtis įvairaus plauko verteivos. Nešė kas buvo likę nors kiek vertinga. Sako, vieni jaunuoliai net varpą sugebėjo pavogti. Tiesa, vyriškis taip pat prisiminė, kad varpą nešęs jaunuolis netrukus žuvo avarijoje.

Viena seniausių Lietuvoje

Pasak „Wikipedia“ enciklopedijos straipsnio, Girelės sentikių namai yra vieni seniausių Lietuvoje. Ilgą laiką buvo manoma, kad tai pati seniausia šios religinės bendruomenės cerkvė. Vėliau pripažinta, kad dar senesnė šventovė stovi Rokiškio rajone.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Nykstantys Girelės sentikių maldos namai
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Nykstantys Girelės sentikių maldos namai

Informacijos šaltinių apie šią šventovę nėra daug, todėl sunku pasakyti, ar tai tikrai tiesa. Mat šiuo metu seniausia šalyje laikoma Bobriškių (Rokiškio raj.) cerkvė kurį laiką stovėjo taip pat Girelės kaime, tik kitame rajone.

Vėliau ji buvo perkelta į dabartinę vietą. Visai tikėtina, kad dėl vietovardžių panašumų tyrinėtojai galėjo klaidingai interpretuoti ir „vienos seniausių cerkvių“ titulą priskirti Anykščių rajone esantiems Girelės sentikių maldos namams.

Šiuo metu apleisti maldos namai priklauso Lietuvos sentikių bažnyčiai. Į Kultūros paveldo vertybių registrą šis pastatas nėra įtrauktas ir valstybė jo nesaugo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius