-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Oreivystė pagal zarasiškius: kaip balionu nenusileisti į ežerą?

Liepos 6-ąją Zarasai šiemet atšvęs įspūdingai – dangų puošiant daugiau nei dviem dešimtims spalvingų oro balionų. Artėjantį savaitgalį mieste rengiamos tarptautinės karšto oro balionų varžybos „Lake&sky Vilmesta Cup 2017“.
Zarasų padangę raižys oro balionai
Zarasų padangę raižys oro balionai / Eriko Ovčarenko/Mariaus Vizbaro nuotr./15min montažas

Nuo ketvirtadienio iki sekmadienio vyksiančiose varžybose laukiama 24 pilotai iš Lietuvos, Lenkijos, Latvijos ir Norvegijos. Iš viso numatyti 5 įskaitiniai skrydžiai ankstyvais rytais ir vakarais virš Zarasų bei netoliese esančių Dusetų.

Zarasuose startuoti numatoma, jei vėjas pūs šiaurės vakarų ar pietryčių link. Kitais atvejais starto vieta bus perkeliama į Dusetas ar Degučius arba startuojama iš pievų ir skrendama Zarasų link finišuoti. Mat sportininkams bus draudžiama įskristi į pasienio su Baltarusiją zoną, o į Latviją įskristi bus galima, bet tik nusileisti, užduotys jos teritorijoje nebus skiriamos.

Kaip 15min sakė vienas iš varžybų organizatorių Vytas Kerdokas, sinoptikai prognozuoja neblogus orus, tad tikimasi daug skrydžių.

Tai – gera žinia ne vien tiems, kuriuos džiugina danguje sklandantys spalvingi oro balionai, bet ir patiems sportininkams. Mat jiems svarbu į dangų pakilti bent du kartus ir atlikti bent tris užduotis – tik tuomet varžybos laikomos įvykusiomis. Kaip vyksta varžybos ir kokios užduotys duodamos pilotams, galite sužinoti čia.

Anot V.Kerdoko, startuoti šiose varžybose buvo priimti vien pilotai su sportiniais balionais, kurių kupolo tūris siekia ne daugiau kaip 2,2 tūkst. kub. m. Jie yra mažesni ir manevringesni už didesnius, skirtus keleiviams skraidinti.

„Galima sakyti, dalyvaus vien profesionalai. Reikia tikėtis, visi ras saugias vieteles nusileisti, – pusiau juokais kalbėjo pašnekovas, pats dar neskridęs virš Zarasų, bet dalyvausiantis varžybose. – Su mažu balionu lengviau ir nutūpti.“

V.Kerdoko žodžiais, kurortinės teritorijos centras ir kaip vasaros renginių sostinė žinomi Zarasai buvo pasirinkti dėl gamtos grožio. Bet šis grožis – ir viena iš priežasčių, kodėl virš Zarasų gana sunku pamatyti oro balioną. Sklandžiam skrydžiui reikalingas ne tik palankus oras, bet ir pakankamai vietų pakilti bei nusileisti, o ežerais garsėjančiame krašte jų nedaug. Pilotas prisiminė tik vieną ir gerokai mažesnį ten prieš keletą metų vykusį oreivių renginį.

Be varžybų skrydžių, organizatoriai – viešoji įstaiga „Smile Balloons“ kartu su Lietuvos oreivių draugija – yra parengę papildomų pasirodymų zarasiškiams bei miesto svečiams.

Karaliaus Mindaugo karūnavimo dienos vakarą, giedant „Tautišką giesmę“, oreiviai ketina balionu (esant geroms oro sąlygoms – trimis) nuo Zarasų miesto apžvalgos rato pievos iškelti didžiulę – 25 m ilgio ir 4 m pločio – trispalvę.

Karaliaus Mindaugo karūnavimo dienos vakarą, giedant „Tautišką giesmę“, oreiviai ketina balionu (esant geroms oro sąlygoms – trimis) nuo Zarasų miesto apžvalgos rato pievos iškelti didžiulę – 25 m ilgio ir 4 m pločio – trispalvę.

Liepos 7-ąją, jau sutemus, Zarasus nušvies Ugnies paradas, kurio metu oreivių komandų automobiliai važiuos nuo Žemės ūkio mokyklos pagrindinėmis gatvėmis, apšviesdami miestą balionių degikliais.

Jie keliaus į Zarasų miesto salos paplūdimį, kur vėlų vakarą vyks Naktinis švytėjimas (angl. Night glow – dažnų balionų varžybų dalis). Ten bus pripūsti ir tamsoje degikliais švies keli balionai.

Tai turėtų būti geriausia proga iš arti apžiūrėti šiuos skraidančius aparatus – organizatoriai žada, kad tuomet bus galima prieiti prie balionų nufotografuoti ar pabendrauti su oreiviais.

TAIP PAT SKAITYKITE:

VIDEO: Pasigrožėkite: virš septynių ežerų iškilęs miestas Zarasai iš paukščio skrydžio

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius