-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pakruojo dvare naujai prikelta senovinė pramoga – žąsų lenktynės

Įdomų XIX a. pab. gyvenimą ir kasdienybę atgaivinęs Pakruojo dvaras iš praeities vieną po kito kelia ne tik senuosius amatus, darbus, bet ir pramogas. Viena iš tokių pramogų – žąsų lenktynės, kurių priešistorė nukelia daugelį metų atgal, o šiandien teikia daug gerų emocijų ne tik mažiesiems, bet ir suaugusiems dvaro lankytojams.
Pakruojo dvare savaitgaliais galima išvysti žąsų lenktynes
Pakruojo dvare savaitgaliais galima išvysti žąsų lenktynes / M.Mikulėno nuotr.

Kodėl būtent žąsys? Čia galima grįžti beveik šimtą metų atgal ir prisiminti A.Smetonos Lietuvą ir kaimą nuo paukštininkystės krizės gelbėjusį įsaką.

1934 metais istorinės aplinkybės susiklostė taip, kad pablogėjus Lietuvos ir Vokietijos santykiams, pastaroji uždraudė lietuviams išvežti iš savo šalies daugiau kaip pusę milijono žąsų. Klausimas, ką daryti su tokiu kiekiu paukščių valdžios buvo išspręstas paprastai – tiesiog griežtai liepta valdininkams, o vėliau ir miestiečiams juos pirkti. Žinoma, visos žąsys nupirktos nebuvo, geriausiu atveju – pusė, tad valstiečių ir dvarų kiemai buvo pilni šių didelių baltaplunksnių paukščių.

Pakruojo dvaras, turėdamas didžiulį ūkį, tuomet taip pat augino ne vieną šimtą žąsų. Šiandieninio dvaro ūkio, kuriame taip pat nemaža augintinių, prižiūrėtoja Enzelmutė dar ir šiandien mena žąsų ganymą: „Kad nelakstytume be veiklos ir nekrėstume zbitkų, tėvai su kitais kumečių vaikais mus išsiųsdavo ganyti dvaro žąsų ir, neduokdie, kokia būtų įsisukusi į daržą ar dvaro gėlyną – patys būtume su rykštele per uodegas gavę“, – prisimena dvaro gyventoja.

M.Mikulėno nuotr./Pakruojo dvare savaitgaliais galima išvysti žąsų lenktynes
M.Mikulėno nuotr./Pakruojo dvare savaitgaliais galima išvysti žąsų lenktynes

Ir priduria: „Mums, vaikams, žąsų ganymas ir vaikštinėjimas paukščiams iš paskos, žinoma, būdavo nuobodi veikla, tad kai prisisukdavome iki valiai birbynių, renkdavome lenktynes, kurio žąsis greitesnė – o tada jau darydavosi smagu“.

Štai taip iš kasdienio darbo gimė smagi, šiandien vėl atkurta pramoga.

Galimybė pamatyti ir sudalyvauti žąsų lenktynėse savaitgaliais pritraukia visą būrį mažųjų smalsuolių, kurie ne tik mielai dalyvauja ir rungtyniauja, bet ir būna apdovanoti dvaro gaspadinių ruoštais gardumynais.

Pakruojo dvaras – didžiausia Lietuvoje išlikusi vokiečių baronų Roppų valdyta dvaro sodyba. Čia naujam gyvenimui prikelti 26 pastatai ir atkurta tikra XIX a. pab. – XX a. pr. dvaro kasdienybė, kur lankytojai tampa tikrais praeities dvaro gyventojais, autentiškoje atmosferoje patiriančais dvariškas akimirkas.

M.Mikulėno nuotr./Pakruojo dvare savaitgaliais galima išvysti žąsų lenktynes
M.Mikulėno nuotr./Pakruojo dvare savaitgaliais galima išvysti žąsų lenktynes

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius