Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Palanga pasitinka vasarą: nauji paplūdimiai ir apžvalgos ratas, iškelsiantis į paukščio skrydį

„Palanga sezonų jau seniai neturi, bet vis tiek yra aktyvusis metų laikas“, – pristatydamas vasaros naujoves didžiausiame Lietuvos kurorte, teigė Palangos meras Šarūnas Vaitkus. Nuolat besikeičianti Palanga šiemet tikisi sulaukti dar daugiau svečių nei pernai, kai apsistojo su nakvyne per milijonas poilsiautojų.
Apžvalgos ratas Palangoje
Apžvalgos ratas Palangoje / Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr.

Po poros metų pertraukos į Palangą sugrįžta festivalis „Myliu Palangą“, pažymintis vasaros pradžią. Šiam festivaliui ruoštasi dvejus metus – Palangos orkestras tiek laiko rengė programą su Linu Adomaičiu. Tad pasibaigus pandemijai nuspręsta trankiau pažymėti vasaros pradžią.

Renginiai vyks kone visoje Palangoje, numatyta, kad įsitraukti galės ir vaikai, ir suaugusieji. Tačiau pažymima, kad kurortas, siekdamas būti ekologiškas, atsisako fejerverkų.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Palanga iš paukščių skrydžio
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Palanga iš paukščių skrydžio

Naujovė: paplūdimys nudistams ir takelis neįgaliesiems

Kaip pasakojo Palangos meras Š.Vaitkus, pagal praėjusių metų tarybos sprendimą 25 km ilgio pajūrio paplūdimys suskirstytas į penkias zonas. Atsiras Pajūrio regioninio parko, Palangos, Kunigiškių, pietinis ir šiaurinis Šventosios paplūdimiai.

Pirmajame, prasidedančiame nuo riboženklio su Klaipėdos rajonu, numatytas 300 m ilgio nudistų pliažas. Jau kurį laiką nudistai prašė valdžios atverti jiems oficialų pliažą.

Pajūrio regioninio parko pliaže atsiras zona ir pramogautojams su augintiniais. Taip pat bus ir naujas gelbėtojų postas.

Paplūdimys ties Birutės parku šiemet įvertintas mėlynąja vėliava, tad pramogautojai čia taip pat ras išpuoselėtas erdves. Nauja maudykla atsiras ir ties Kunigiškėmis. Šventojoje taip pat atsiras paplūdimys vasarotojams su šunimis.

Meras pasakojo, kad šiemet didelis dėmesys bus skirtas neįgaliesiems. Keliose vietose padarytos apžvalgos aikštelės. Birželį netoli Ošupio tako Monciškėse bus įrengtas takelis neįgaliesiems, nuvesiantis tiesiai iki vandens. Iki tol tokio privažiavimo su neįgaliųjų vežimėliais per smėlėtą paplūdimį nebuvo.

„Didelis dėmesys skiriamas pačiam paplūdimio tvarkymui. Visi takai bus nauji, sustiprintos pajūrio kopos. Vasarą tie darbai bus daromi taip, kad netrukdytų. Pakeista visa nauja tilto prieiga. Pakeista nauja mediena. Atidarysime 33 viešuosius tualetus. Matyt, nei Kaunas, nei Vilnius tiek neturi“, – šypsojosi meras.

Atidarys 11 gelbėtojų postų

Š.Vaitkus pažymėjo, kad paplūdimius valys specializuota technika. Pernai ji iš paplūdimių surinko 1,5 tonos atliekų. Vien nuorūkų ir plastiko – 300 kg.

Palangos gelbėtojų vadas Jonas Pirožnikas pasakojo, kad centrinėje gelbėjimo stotyje pradėta budėti sekmadienį. Skaičiuojama, kad iš viso bus 19 gelbėtojų postų, dirbs 85 gelbėtojai.

Paplūdimiuose nedrausmingus poilsiautojus ir toliau drausmins dronai. Kaip 15min teigė J.Pirožnikas, ankstesnių metų patirtis parodė, kad skraidyklės gali būti puikiai panaudotos, kai reikia priminti poilsiautojams apie taisykles.

Šiemet paplūdimiuose bus dar daugiau kamerų. Kai kurios jų reaguos ir į judesius.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Palanga iš paukščių skrydžio
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Palanga iš paukščių skrydžio

Vasarai ruošiasi ir kurorto policijos pareigūnai. Pastarųjų metų duomenys rodo, kad nusikalstamumas Palangoje mažėja.

„Darome susirinkimus, analizuojame patirtis“, – kalbėjo laikinai komisariatui vadovaujantis Donatas Mockaitis. Į pagalbą bus pasitelkti policijos rėmėjai. „Didelis dėmesys bus skiriamas masiniams renginiams lauke, vakaro ir nakties metui“, – pridūrė pareigūnas.

Tikisi daugiau poilsiautojų

Palangos oro uosto mastai sugrįžta į priešpandeminį laikotarpį ir tikimasi, kad poilsiautojų srautai bus didesni.

Palangos turizmo informacijos centro vadovė Rasa Kmitienė neslėpė – viliamasi, kad šiemet srautai bus dar didesni nei praėjusiais metais. O štai pernai, nepaisant pandemijos, nakvojančių turistų Palangoje buvo daugiau nei 2019-aisiais. Tai rodo ir viešbučių duomenys, liudija ir surinktas pagalvės mokestis. Šio surinkta apie 750 tūkst. eurų. Pažymima, kad svečiai iki 18 metų mokesčio (1 euro) nemoka. Todėl manoma, kad atvykėlių galėjo būti per milijoną.

Viešbučiuose pernai apsistojo per 369 tūkst. turistų, šiemet, anot R.Kmitienės, viliamasi sulaukti 400 tūkst. svečių.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Apžvalgos ratas Palangoje
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Apžvalgos ratas Palangoje

„Skiriame didelį dėmesį, orientuojamės į kaimynines šalis. Į tas šalis, iš kurių galima atvykti automobiliu. Analizuojame ir tas kryptis, iš kur leidžiasi lėktuvai“, – pridūrė R.Kmitienė.

Praėjusiais metais apie 80 proc. atvykėlių buvo lietuviai. Likę – svečiai iš Latvijos, Lenkijos, Vokietijos, Estijos. Dabar vos vieną kitą automobilį galima išvysti su rusiškais ar baltarusiškais numeriais.

„Nesame sulaukę rezervacijų atšaukimų arba klausimų, ar Palangoje yra saugu. Greičiau tik klausimų, ką čia galima nuveikti ir pamatyti“, – pastebėjo turizmo centro vadovė.

Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė Ingrida Valaitienė džiaugėsi, kad lietuviai vis sugrįžta į Palangą. „Džiugu girdėti, kai žmonės sako, kaip čia viskas keičiasi, kiek čia visko yra“, – pasidžiaugė I.Valaitienė. Ji pažymėjo, kad dauguma viešbučių pasitiks su naujovėmis – kas keitė erdves, kas atnaujino SPA paslaugas.

Didžiausia naujiena – apžvalgos ratas

Palangoje jau kurį laiką didžiausia šio sezono naujiena – pats didžiausias apžvalgos ratas Baltijos šalyse.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Dainius Drungilas
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Dainius Drungilas

„Mes pristatome moderniausią ir aukščiausią kada nors Lietuvoje buvusį apžvalgos ratą, kuris sieks per 40 metrų, iš kur bus galima pamatyti visą mūsų Palangą iš paukščio skrydžio visais metų laikais“, – pirmadienį kurorte pristatant sezono naujienas spaudos konferencijoje sakė bendrovės „Rota fortuna“ direktorius Dainius Drungilas.

Pirmadienio rytą prie šio rato jau stovėjo eilutė žmonių. Vienu metu jame gali tilpti iki 160 svečių. Kabinos, kurias D.Drungilas vadina gondolomis, talpina iki 6 asmenų.

Vienas seansas trunka 10 minučių, ratas per tą laiką apsisuka 3–4 kartus. Vienas seansas asmeniui kainuos 10 eurų.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Apžvalgos ratas
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Apžvalgos ratas

Žiemą kabinos bus šildomos, vasarą – kondicionuojamos. Jose įdiegta garso sistema, o pats ratas gali šviesti skirtingomis spalvomis.

Pasak D.Drungilo, šis ratas pagamintas pernai, jis nuomojamas iš vienos Nyderlandų įmonės. „Milijonus“, – lakoniškai atsakė D.Drungilas, paklaustas apie tai, kiek toks ratas kainuoja.

Anot jo, esant stipriam, maždaug 20 m/s vėjui, dėl saugumo ratas nedirbs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius