Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Palanga ūžia: čirška stintos, klega minios svečių

Už žuvelę – vienas euras. Tiek už keptą stintą šį savaitgalį vykstančioje kurorto šventėje „Palangos stinta“ prašo prekybininkai. Šventė kaip ir kasmet priviliojo marias žmonių.
Kurorte šurmuliuoja „Palangos stinta 2019“
Kurorte šurmuliuoja „Palangos stinta 2019“ / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

Į kurortą pasveikinti svečių ir paragauti keptų stintų atvyko ir premjeras Saulius Skvernelis. Jų sako skanavęs penktadienį, pakartosiąs ir savaitgalį.

„Stinta mano mėgstamiausia žuvis, – šyptelėjo S.Skvernelis. – Labai nemėgstu valyti žuvies, stintos ypač, bet išsikepi ir būna atlygis už vargą. Virtuvėje aš mėgstu darbuotis.“

Norintys pasidarbuoti virtuvėje kurorto gatvėse gali įsigyti šviežių stintų, tiesa, kaina, nemenka – 5–8 eurai, priklausomai nuo žuvelių dydžio.

Keptų žuvelių kaina nebestebina, ji tokia pat kaip ir pernai.

VIDEO: Kaip nesugadinti ir skaniai išsikepti stintą? Pataria profesionalus virtuvės šefas ir žvejys

„Perka, derisi“, – sako netoli Palangos tilto keptomis žuvelėmis prekiaujanti moteris. Tiesa, pripažįsta, kad nusiderėti nepavyks. Čia šešios stintaitės kainuoja 5 eurus. Kainos visur panašios. Daugelis prekybininkų už keptą žuvį prašo po eurą. Panašu, kad žvejų džiugesys, jog stintų šiemet apstu, nė kiek nesumažino prekybininkų apetito.

Tiesa, ant Palangos tilto šeštadienio rytą susirinkę žvejai, dalyvavę meškeriojimo varžybose, stintų beveik nepagavo, vos vieną kitą. Kibo plekšnės ir kitos žuvys. Nugalėjo komanda „Statybininkai“, du žvejai iš Telšių, Mindaugas ir Artūras. Antrą kartą varžybose dalyvavę vyrai pagavo per 300 gramų žuvies.

„Stintų nepagavome, apie 12 plekšnių“, – laikydami pelnytas statulėles sakė vyrai.

Tarp pavienių žvejų nepralenkiamas buvo palangiškis Jonas Rimkevičius. 92 metų vyras sako žvejojantis nuo ketverių metų. Jis buvo apdovanotas ir kaip vyriausias varžybų dalyvis.

Jauniausia dalyve tapo keturmetė tauragiškė Liepa, kartu su tėčiu keturias valandas žvejojusi ant Palangos tilto. Jos tėtis teigė, jog šiemet ne itin sekėsi, žuvelės nelabai kibo, bet svarbiausia gera nuotaika.

Parinko kitą datą

Kasmetinės stintų šventės organizatoriai šiemet šventę savaite paankstino. Nuspręsta, jog ji nebesidubliuotų su Nepriklausomybės dienos švente.

Kitą savaitgalį Šviesų festivalį rengia Klaipėda. Pernai uostamiesčio šventė ir kurorto stintų čirškesys susidubliavo.

„Dabar visada taip bus, kad nesidubliuotume su Vasario 16-ąja. Žinoma, visą gyvenimą dubliuosis daug švenčių, nes pajūris aktyvėja – Šviesų festivalis, Stintapūkis Neringoje. Pajūris aktyvėja, kiekvienas miestas ir miestelis gali rasti savo unikalumą, svečių užteks visiems“, – sakė vienas kurorto švenčių organizatorių Nerijus Stasiulis.

Šiemet didelis dėmesys šventėje skiriamas Žemaitijai, jos tradicijoms, kalbai, kulinariniam paveldui.

VIDEO: Stintapūkio žūklės varžybos Nidoje

N.Stasiulis sako, jog kurorto svečiai šiemet gali paskanauti tiek tradicinių stintų, tiek paruoštų panaudojant gintarą.

„O kai manęs paklausia, kas naujo, aš atsakau, jog viską stengiamės daryti, kad išsaugotume, kas sena, ieškome senų receptų, pateikimų, stengiamės atrasti ir atkurti tai, kas sena, pamiršta – per žvejų tradicijas, receptūras, nes šaknyse visa esmė“, – sakė N.Stasiulis.

Šį savaitgalį stintų šventė vyksta ir Neringoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius