Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Pamatyk Lietuvoje: Ukmergės dvarų žiedas – 6 dvarai per vieną dieną

Ukmergės rajonas yra turtingas dvarų. Renovuotų ir pritaikytų bei atvirų turistams jų yra net 6: Užugirio dvaras (dar kitaip vadinamas Prezidento Antano Smetonos šeimos vasaros rezidencija), Siesikų pilis, Vaitkuškio, Taujėnų, Lyduokių bei Šventupės dvarai. Užugirio dvare kasmet yra švenčiamas prezidento Antano Smetonos gimtadienis – renginys vadinamas Smetoninėmis.
Užugirio dvaras
Užugirio dvaras / Lietuvos turizmo departamento nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • 6 objektai (+2)
  • 1 diena
  • 103 km

Žemėlapį galite rasti čia.

Kadangi dvarai žemėlapyje išsidėstę ratu, nuspręsta juos sujungti į Ukmergės dvarų žiedo maršrutą. Kiekvienas dvaras turi savo istoriją, yra apipintas istorijomis, kurias tikrai verta išgirsti.

1. Vaitkuškio dvaras. Skaityti plačiau

„Wikimedia Commons“ nuotr./Vaitkuškio dvaras
„Wikimedia Commons“ nuotr./Vaitkuškio dvaras

Vaitkuškio dvaras pradėtas formuoti XVI a. ir turėjo daugybę šeimininkų. 1862 m. dvaras perstatytas į neogotikinį stilių. Jame buvo gausu italų, lenkų, paties šeimininko S.F.Kosakovskio paveikslų, meno galerija, 12 tūkst. tomų biblioteka. Prasidėjus Pirmajam pasauliniam karui, vertingiausi daiktai buvo išvežti į Rusiją ir ten dingo. Karo metu dvaras buvo plėšiamas ir niokojamas. Vėliau naudojamas įvairioms reikmėms: našlaičių prieglauda, kareivių buveinė. 1941 m. naciai čia įkūrė getą žydams. Po karo likęs be šeimininkų, dvaras sparčiai nyko ir teliko tik bokštas ir arklidžių fragmentai.

Šiuo metu dvarą atsiėmę palikuonys iš Lenkijos ir laukia visų norinčių apžiūrėti. Galimos ekskursijos anglų, lenkų kalbomis. Teritorijoje įrengtas golfo laukas.

2. Siesikų dvaras-pilis. Skaityti plačiau

Vienas įspūdingiausio šio maršruto sustojimų – Siesikų pilis. Ji kadaise priklausė kilmingai Siesickių giminei. Rūmai pastatyti 1492–1517 m. Tai viena iš nedaugelio pilių – bastilijų pavyzdžių, likusių Lietuvoje. Šiuo metu dvaro rūmai restauruojami, atkuriama XVI a. struktūra. Jau sutvarkytas rūmų parkas, šalia esančio Siesikų ežero krante įrengtas paplūdimys. Taip pat atstatytas ir pritaikytas lankymui dvaro bravoras.

3. Prezidento Antano Smetonos (Užugirio) dvaras. Skaityti plačiau

Prezidento Antano Smetonos dvaras yra vaizdingoje pietinėje Lėno ežero pakrantėje. Jis nutolęs 1 km į vakarus nuo Prezidento gimtinės – Užulėnio.

Dvaro istorija prasideda kartu su A.Smetonos 60-ies metų jubiliejumi. 1934 m., švenčiant Prezidento gimtadienį, buvo nutarta tėviškėje jam padovanoti ūkį. Tautos Vado Jubiliejaus dovanos komitetas, sudarytas daugiausia iš tautininkų, išleido A.Smetonai pagerbti Dovanos ženklus. Vienas kainavo 5 litus. Juos platinant buvo surinkta nemaža pinigų suma ir už juos 1935 m. nupirkta 80 ha žemės. Didžiausią jos dalį sudarė žemė (Lėno palivarkas), įsigyta iš Taujėnų dvaro savininko kunigaikščio Konstantino Radvilos. Kita žemė buvo pirkta iš Lėno bažnyčios, Užulėnio mokyklos ir naujakurių. 25 ha miško A.Smetona gavo iš valstybės kaip Nepriklausomybės akto signataras. Tokiu būdu susiformavo apie 110 ha žemės sklypas, kuris buvo pavadintas Užugirio kiemu.

Dvare veikia muziejus.

Jau tapo tradicija, kad kiekvienais metais rugpjūčio mėnesį Ukmergės rajone yra rengiamos Smetoninės. 2014 metais prezidento gimtinėje, Užulėnio kaime, buvo paminėtas 140-asis Antano Smetonos gimtadienis, vadinamas Smetoninėmis.

Daugiau informacijos apie Smetonines: www.smetonines.lt

4. Taujėnų dvaras. Skaityti plačiau

Dvaras Taujėnuose minimas nuo XVI a. Tuomet jis priklausė Plonianskiams ir atrodė kitaip. Klasicistinio stiliaus rūmus Taujėnuose 1802 m. pastatė tuo metu dvaro šeimininku buvęs Benediktas Marikonis. Angliško stiliaus dvaro parke buvo 4 tvenkiniai, topolių, liepų alėjos, daug senų ir retų medžių. Tarpukario metais parke buvo didžiausias Lietuvoje gėlynas. Paskutinieji dvaro šeimininkai – Radvilos. Jiems dvaras priklausė iki 1939 m. Rūmuose buvo gausi paveikslų ir skulptūrų kolekcija, porceliano, krištolo rinkiniai.

5. Šventupės dvaro sodyba su parku. Skaityti plačiau

kpd.lt nuotr./Šventupės dvaro parkas
kpd.lt nuotr./Šventupės dvaro parkas

Dvaras minimas nuo 1596 m. ir turėjo daugybę savininkų. Naujoji dvaro sodybos planinė struktūra užfiksuota 1882 m. plane. Tų pačių metų gruodžio 18 d. dvarą varžytinų būdu nusipirko turtingas daugelio dvarų savininkas Mykolas Komaras, kurio gimtinė – Raguvėlės dvaras. Komarų šeimai dvaras priklausė iki 1940 m. Paskutinė jo savininkė buvo Julija Komarienė. Pokario metais dvaro teritorijoje įsikūrė Žemaitkiemio MTS (mašinų ir traktorių stoties) centras, vėliau – Ukmergės Melioracijos statybos valdybos gyvenvietė, kuri sovietinio laikotarpio pabaigoje ir nepriklausomybės pradžioje smarkiai išsiplėtė ir iš dalies pakeitė planinę dvaro sodybos struktūrą. Šiuo metu dvaro rūmų pastate įsikūrę Šventupės kultūros namai ir biblioteka.

6. Lyduokių dvaras. Skaityti plačiau

ukmergeinfo.lt nuotr./Lyduokių dvaro sodybos tvenkinys
ukmergeinfo.lt nuotr./Lyduokių dvaro sodybos tvenkinys

Paskutinysis šiame maršrute – Lyduokių dvaras. Istoriniuose šaltiniuose Lyduokių dvaras pirmą kartą paminėtas 1499 metais, jis priklausė B.Petkevičiui. Paskiau šeimininkai keitėsi. Dabartinius rūmus projektavo XIX amžiuje kviestinis prancūzų kilmės architektas iš Peterburgo Leontijus Benua.

Išliko autentiškas bokštelis – pavėsinė, arklidės, kumetynai, kalvė, tvartai, rūkykla, bitininkų namas, ledainė, sandėliai, laiptai. Dvaro arklidės, pastatytos 1882 metais, yra unikalus architektūros statinys su vidiniu kiemu ir savita puošyba, jos atspindi vadinamąjį „plytų stilių“. Įveistas prancūziškasis parkas, įkurtas XIX amžiaus viduryje. Šiandien Lyduokių dvaras yra išlaikęs savo autentiką ir žavi tiek architektūrine, tiek istorine dvasia.

Pasirodžius, kad vienai dienai dvarų dar nepakanka – papildomai galima įtraukti į maršrutą ir apžiūrėti:

  • Krikštėnų dvaras – patogiausia atvažiuojantiems iš Vilniaus kaip pirmasis sustojimas, šis dvaras labiausiai nutolęs nuo „dvarų žiedo“;
  • Leonpolio dvaras – patogiausia užsukti važiuojant iš Vaitkuškio dvaro link Siesikų pilies.

Daugiau maršrutų kelionėms rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius