-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasižvalgykite po Užutrakio dvaro parką

Pažvelkite iš arčiau į Lietuvos didikų gyvenimą – aplankykite didingą XX a. pradžios rūmų ir parko ansamblį. Užutrakio dvaro sodyba – vienas ryškiausių ir geriausiai išlikusių Lietuvos dvarų. Ant Galvės ežero kranto įkurtas ansamblis suteiks galimybę pajusti XIX a. Lietuvos diduomenės gyvenimo dvasią. Grožėkitės įspūdinga parku ir iš dvaro atsiveriančiais vaizdais į Trakų pilį!
Užutrakio dvaro sodyba
Užutrakio dvaro sodyba / Partnerio nuotr.

Užutrakio dvaro sodybą, kurią ir šiandien galime aplankyti, XX a. pradžioje įkūrė grafas Juozapas Tiškevičius drauge su žmona, lenkų kunigaikštyte Jadvyga Svetopolk-Četvertinska. Jį įkvėpė unikalus Trakų kraštovaizdis – dvaras buvo kuriamas išnaudojant vietovės teikiamas galimybes.

Rūmus, papuoštus įspūdingais Liudviko XVI stiliaus interjerais, kūrė lenkų architektas Juzefas Husas. Rūmus užbaigė atvirais paviljonais karūnuota terasa, iš kurios atsiveria pasakiški vaizdai į Trakų pilį. Parką planavo žymus prancūzų kraštovaizdžio architektas Eduardas Fransua Andre (Édouard François André). Buvo sukurtas mišraus stiliaus parkas, papuoštas antikinių skulptūrų kopijomis ir gausybe augalų. Čia vis dar auga beveik šimtas rūšių ir formų medžių bei krūmų – daugiau nei pusė jų buvo specialiai atvežti kuriant parką.

Partnerio nuotr./Užutrakio dvaro sodyba
Partnerio nuotr./Užutrakio dvaro sodyba

Architektas meistriškai išnaudojo kontrastingą pusiasalio peizažą, dirbtinių uolų kompozicijomis pabrėždamas jo kalvas, o pusiasalį supančių ežerų spindesį papildydamas tvenkinių sistema. Buvo iškasta daugiau nei 20 tvenkinių, besijungiančių tarpusavyje ir su ežerais. Taip gimė unikalus vandens atspindžių parkas, kuriame išnykdavo riba tarp sausumos ir vandens.

Užutrakio dvaro parke galima aptikti daugybę vietinių bei atvežtinių augalų – 38 Lietuvoje savaime augančių, 54 atvežtinių medžių bei krūmų, apie 400 rūšių ir formų žolinių augalų. Nemažai šių augalų buvo įveisti parko autoriaus Eduardo Andre.

Taip pat čia gyvena net 7 šikšnosparnių rūšys, voverės, stirnos. Tvenkiniuose ir šalia jų galima sutikti retų rūšių varlių, paprastąjį ir skiauterėtąjį tritoną, ūdras. Senuosius parko medžius lanko geniai, meletos, pelėdos. Parko prieigose peri vištvanagiai ir nendrinės lingės, ant rūmų stogo – dančiasnapiai, o tvenkiniuose maitinasi garniai ir upinės žuvėdros.

Nuo pat įkūrimo, sodybos teritoriją puošė nemažai skulptūrų – tarp jų, žinomo XVIII a. prancūzų skulptoriaus Antuano Kezevo (Antoine Coysevox) kūrinių kopijos. Dažniausiai jos vaizdavo antikines deives ir dievus. Beveik visos skulptūros buvo sunaikintos po Antrojo pasaulinio karo, tačiau šiandien jos atkurtos ir vėl grįžta į parką.

Partnerio nuotr./Užutrakio dvaro sodyba
Partnerio nuotr./Užutrakio dvaro sodyba

Parke galima apžiūrėti antikinės deivės Dianos skulptūrą, kur kaip deivė pavaizduota Prancūzijos karaliaus Liudviko XV motina Marie-Adelaide de Savoie. Ši, kaip ir Floros bei Hamadriadės skulptūros, yra Luvre esančių kūrinių kopijos. Čia taip pat rasite Bakcho skulptūrą, įvairių biustų, o ant Galvės ežero kranto stovi Mergelės Marijos skulptūra.

Interneto svetainėje www.exploretrakaivilnius.lt atrasite dar negirdėtų faktų apie lankytinus objektus Trakų ir Vilniaus rajone. Taip pat galėsite išsirinkti iš įdomių ir netikėtų maršrutų savo laisvalaikiui. Jei išbandėte visus siūlomus, tuomet galėsite susidėlioti asmeninį maršrutą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius