-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pora vietoj buto nusipirko atominę sovietų slėptuvę Naujamiestyje: kas slypi jos viduje?

„Dėmesio! Kalba miesto priešlėktuvinės apsaugos štabas. Piliečiai, skelbiamas oro pavojus. Oro pavojus! Oro pavojus! – perspėja grėsmingas vyriškio balas, kurį palydi sirenos. – Eikite ramiai į slėptuves ir priedangas. Neužmirškite išjungti šviesos, dujų, elektrinių prietaisų ir užgesinti ugnies krosnyse. Oro pavojus!“. Tokia griausminga įžanga pasitinka tuos, kurie nusprendžia aplankyti vos pavasarį lankytojams atvertą išskirtinę vietą – buvusią sovietinę slėptuvę Vilniaus Naujamiesčio rajone.
Atominė slėptuvė „Automatika“
Atominė slėptuvė „Automatika“ / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Gatvės gyvos“ – ekskursijų organizatoriai, jau penkmetį smalsiems keliautojams pasakojantys apie netradicines Vilniaus vietas. Senais gerais prieškarantininiais laikais Albertas Kazlauskas rinko anšlagines grupes ir jas vedžiojo po tuomet dar neatrastais vadintus Naujininkus, Žvėryną, Markučius.

Alberto „sąskaitoje“ – begalės originalių ekskursijų ir maršrutų, dvi išleistos knygos, o dabar kartu su drauge ir Viktorija Bružaite jie gali pasigirti ir turintys... Šaltojo karo laikų atominę slėptuvę. Į ją kviečia užsukti ir kitus.

„Gatvės gyvos“ slėptuvę Naujamiestyje įsigijo praėjusiais metais, kai jai kilo pavojus būti paversta sandėliukais loftų savininkams, kurie įsikūrė buvusiame fabrike. Supratusi, kokia ši slėptuvė yra vertybė, pora ją iš vystytojų perpirko.

Už kiek – neatskleidė, tik išdavė, kad tai buvo penkiaženklė suma. „Tai buvo didžiausias pirkinys gyvenime. Ir paliudijimas, kad mes tikim, jog tai yra dėmesio vertas objektas, – patikino Albertas. – Mūsų tikslas – palikti ją ir ateities kartoms kaip autentišką objektą.“

„Gatvės gyvos“ bunkerį įsigijo 2019 m. pavasarį, tačiau rado jame daug problemų, iš kurių bene didžiausia – pravarvėjimai, į slėptuvę sunkėsi drėgmė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius