Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prie Baltijos jūros galite pastebėti ruoniukų: specialistai įspėja, ko negalima daryti

Pavasarį vaikštinėjant po Baltijos jūros pakrantę galima išvysti ir kiek neįprastą vaizdą – ant kranto gulintį ruoniuką. Mažyliai mieli, tačiau specialistai įspėja, kad jokiu būdu negalima jų liesti, šerti ar gąsdinti, o verčiau apie gyvūną praneškite.
Ruoniukas
Ruoniukas / Jūrų muziejaus nuotr.

Antradienį feisbuke palangiškė pasidalijo vaizdais iš pasivaikščiojimo Baltijos jūros pakrante:

Lietuvos jūrų muziejus savo feisbuko paskyroje paaiškino, kaip elgtis tokiu atveju.

Kovo mėnesį prasidėjo ruonių jauniklių migracija, ir mažyliai gali būti pastebėti besiilsintys pakrantėje. Jeigu ruoniukas visiškai nereaguoja į priėjusius prie jo žmones, vadinasi – jis nusilpęs.

Ką daryti?

  • Nevarykite ruonio atgal į vandenį.
  • Nešerkite gyvūno.
  • Nelieskite ruonio.
  • Apsaugokite ruoniuką nuo šunų ir per daug smalsių žmonių. Lai mažylis ramiai ilsisi.

Pastebėjus, radus ruonį ar kitus gyvūnus pakrantėje kreiptis į Klaipėdos regiono gyvūnų globos ir kontrolės tarnybą NUARAS (24 valandas) +370 46 31 40 40.

Taip pat Lietuvos jūrų muziejus prašo paskambinti ir jam (darbo valandomis) tel. nr. +370 698 37299. „Mus domina, kokioje vietoje matėte gyvūną, kokio jis dydžio ir ką ruonis veikė. Padarytos nuotraukos mums suteiktų vertingos informacijos apie gyvūną. Informaciją ir/ar duomenis prašome siųsti el.paštu: a.grusas@muziejus.lt arba pateikti tel. +370 698 37299“, – rašo muziejus.

Esant galimybei, sulaukite, kol į vietą atvažiuos šių organizacijų specialistai.

Pilkieji ruoniai Baltijos jūroje atsirado prieš 10 000 metų. Dabar šie gyvūnai – nykstanti, reta rūšis, įrašyta į Lietuvos, Latvijos, Estijos, Suomijos, Švedijos, Rusijos Raudonąsias knygas. Dažniau gyvena Botnijos, Suomių ir Rygos įlankų pakraščiuose bei prie pietinių Švedijos krantų. Nors į Lietuvos pakrantes užklysta pakankamai retai, Lietuvos jūrų muziejaus darbuotojai nuolat registruoja visus stebėtus ruonius Lietuvos pakrantėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius