Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Puodų namas Žagarėje atgyja – meno kūrinys yra svarbiau už drobę

Vasaros pabaigoje nemažai Žagarės lankytojų jautėsi nuliūdinti. Kodėl? Nes nepamatė to, dėl ko ir suko pro atokų šiaurinės Lietuvos kultūros židinį. Vietinio menininko Edmundo Vaičiulio būstas tąkart atrodė kaip dauguma paprastų pasaulio namų, nors prieš tai jį puošė tūkstančiai puodų, kitų metalinių virtuvės rakandų.
Puodų namas
Puodų namas / Andriaus Rapševičiaus nuotr.
Temos: 3 Žagarė Puodas Menas

Keliauninkai gali džiūgauti, nes dar iki Kalėdų žagarietis Edmundas Vaičiulis prikals ant sienų ir stogo visus iki vieno puodus, kuriuos neseniai buvo nukabinęs.

Kodėl tai taip svarbu? Daugybę metų Muse pravardžiuojamo E.Vaičiulio namas traukia turistus lyg magnetas.

Galima sakyti, kad šiose apylinkėse tai antras pagal populiarumą turistinis objektas po Kryžių kalno.

Šiandien jau niekas nepasakys, kada tiksliai Musė prikalė ant savo namo pirmąjį puodą. Pats menininkas išsisukinės – sakys, kad tai žmonos sumanymas.

Alvydo Januševičiaus nuotr./„Žagarės vyšnių“ festivalis (2013 m.)
Alvydo Januševičiaus nuotr./Skulptorius Edmundas Vaičiulis

Musė tvirtina, kad nukabinti puodus liepė ne kas kitas, o žmona: „Kiauros sienos, vėjai pučia. Žmona sakė paliks, jei nesutvarkysiu. Nejuokauju.“

Pokštai padeda gyventi

Vaikai bandė skaičiuoti, kiek ant namo yra įvairiausių metalinių rakandų. Suskaičiavo iki 2500 ir pametė skaičių. Jų tikrai yra daugiau ir vis daugėja.

Jei esate apsėstas fobijų, Musė pasakys, kad puodai labai gerai apsaugo nuo ateivių invazijos, o gal nuo šnipinėjimo iš palydovų.

Gintarės Valuckytės nuotr./Žagarės Fringe festivalis
Gintarės Valuckytės nuotr./Puodų namas

Jei mėgstate istoriją, namo savininkas primins, kad čia kadaise gyveno Žvelgaičio kalną supylę milžinai. Netikite? Štai net jų šaukštas yra išlikęs – milžiniškas.

Tai juokdarys, kuris subtiliai parodo tiesą, pasinaudoja tuo, kad namas sulaukia daug dėmesio.

Musė yra vietinis menininkas, pramaniūgas, linksmintojas ir tas juokdarys, kuris subtiliai parodo tiesą. Jis kartais pasinaudoja tuo, kad namas sulaukia daug dėmesio.

Kartais pastato kokį transparantą. Neseniai čia stovėjo užrašas „Lietuvi, neskųsk lietuvio“. O kiek anksčiau ragino storą ir turtingą Europą duoti Ukrainai ginklų.

Menininkas žino, kad Ukraina grumiasi su nelygiu priešu – kuo gali, tuo jai ir padeda. Per vieną Žagarės vyšnių festivalį jis šventinėje mugėje pardavinėjo medinius šaukštus ir siūlė praeiviams atrakciją – pagulėti tikrame karste.

Šalia jo pastatytas kone keturių metrų aukščio kryžius su apvyniota Ukrainos vėliava. Ką reiškia ši neįprasta kompozicija? Menininkas tik gūžtelėjo pečiais: „Atsigulkit ir suprasit kiekvienas savaip. Ką aš žinau, ką tai gali reikšti tau.“

Alvydo Januševičiaus nuotr./Žagarės vyšnių festivalio pramoga – karstas
Alvydo Januševičiaus nuotr./E.Vaičiulis ir jo pramoga festivalio dalyviams – karstas

Pirma dažniausiai į galvą šovusi mintis gulėjusiems – jei nori kariauti, pagulėk karste, gal praeis. Smalsuolius menininkas šiurpino, kad jaunystėje vertėsi kapų plėšikavimu. Tai vieną karstą sau pasiliko.

Kas svarbiau – drobė ar kūrinys?

Musė yra menininkas, kurio dažnai privengia net vietos politikai. Jie žino, kad tai laisvos sielos žmogus, galintis iš kelmo išdrožti tai, dėl ko valdžios povams gali tekti raudonuoti.

Kartą buvo pastatęs stulpą su nuorodomis į alkoholio „taškus“ Žagarėje. Stulpo greitai neliko. O po to atsirado priekaištaujančių, kad jo puodai gadina Žagarės miestelio vaizdą.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Žagarės bendruomenė šventą Valentiną palydėjo gyvame lediniame vandenyje
Alvydo Januševičiaus nuotr./Žagarės bendruomenė šventą Valentiną palydėjo gyvame lediniame vandenyje

Niekas nedrįso jų nukabinti ar vogti. Mat Musė savo kieme turįs rūsį – kalėjimą, kuriame laiko visokius prasikaltėlius. Na, jei tai ir melas, tačiau Vasario 15-osios vidurnaktį Musė visus sukiša į ledinį vandenį. Tai faktas. Tiesa, prieš tai leidžia išsikaitinti pirtyje.

Tokiomis legendomis apipintas namas vasarą būna lankomas vos ne kaip Kryžių kalnas. Mokiniai atvyksta autobusais. Smalsuoliai sustoja ir beldžiasi į duris, prašosi įleidžiami, fotografuojasi.

Puodų namas tapo tarptautiniu reiškiniu, įtrauktu į aplinkinių šalių turizmo vadovų objektų sąrašus.

Puodų namas tapo tarptautiniu reiškiniu, įtrauktu į aplinkinių šalių turizmo vadovų objektų sąrašus.

Kodėl Musė taip elgiasi? Menininko žodžius reikia klausytis labai įdėmiai. Tarp pokštų kartais galima įskaityti tikrų išminties lobių: „Esu vietinės reikšmės pajacas – kažkas juk turi nuleisti garą. Gyvenimas yra labai trumpas nuotykis. Jei vien tik dirbti kažkokį darbą – nėra jokios prasmės.“

Tikriausiai toks Musės požiūris užkrečia ilgam. Ne vienas pradėjo stresuoti ir klausinėti – ar jau Puodų namo nebebus? Ar puodai vėl bus uždėti atgal?

E.Vaičiulis paaiškina, kad namas yra tik drobė, o puodai ant jo – meno kūrinys. Šis kūrinys daro žmonėms poveikį, skatina juos nusišypsoti, atsipalaiduoti.

„Kas svarbiau? Drobė, ar meno kūrinys? Man šiuo atveju yra viskas aišku. O jums? Kai namo sienos buvo gražios ir atnaujintos, žmonės stresavo. O dabar – vėl šypsosi“, – pasakojo puodų namo siela.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Žagarės bendruomenė šventą Valentiną palydėjo gyvame lediniame vandenyje
Alvydo Januševičiaus nuotr./Edmundas Vaičiulis-Musė

Drobė drobe, bet ar puodai negadina namo? Menininkas pakartoja savo frazę – tai kas svarbiau? Visa kita yra tik techniniai reikalai. Lietus triukšmingesnis, skylučių daugiau. Beje, Musė kiekvieną puodą yra pragręžęs, kad nesikauptų lietaus vanduo. Kitaip stogas tikrai įgriūtų. Juk susikauptų kelios tonos vandens.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius