Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Su kemperiu po Lietuvą: 4 maršrutai po gražiausias šalies vietas

​​​​​​​Lietuvos kempinguose apsistojančių turistų skaičius kasmet didėja – prieš penketą metų su nakvyne kempinguose keliaudavo 40 tūkst. asmenų, o pernai tokių turistų buvo daugiau nei 65 tūkst. Augant susidomėjimui tokio tipo kelionėmis, Nacionalinė turizmo skatinimo agentūra „Keliauk Lietuvoje“ siūlo išbandyti 4 naujus kemperių maršrutus pasirinktame etnografiniame Lietuvos regione ar net po visą Lietuvą.
Su kemperiu po Lietuvą: nauji maršrutai po gražiausias šalies vietas
Su kemperiu po Lietuvą: nauji maršrutai po gražiausias šalies vietas

„Kelionių kemperiais aktualumas auga jau kurį laiką, tačiau koronaviruso pandemija atskleidė dar vieną namelių ant ratų privalumą – keliavimas nuosava transporto priemone su šeima, draugais ar poroje suteikia galimybę išlaikyti socialinę distanciją, tad gali būti vertinamas kaip saugesnis keliavimo būdas nei daugelis kitų. Be to, oro transporto srautai iki šiol yra sutrikę ir į prieškrizinį lygį grįš dar negreitai, tad užsienio turistams, ieškantiems alternatyvių keliavimo būdų, kelionė su kemperiu gali tapti patraukliu pasirinkimu“, - teigia „Keliauk Lietuvoje“ produktų vystymo projektų vadovė Aušra Grikšaitė.

Kiek daugiau nei pusę Lietuvos kempingų svečių 2019 m. sudarė lietuviai, 48 proc. – užsienio turistai. Daugiausiai keliautojų įprastai atvyksta iš Vokietijos, Suomijos, Nyderlandų ir kaimyninių šalių – Latvijos, Lenkijos ir Estijos, todėl maršrutai bus pristatyti ne tik lietuvių, bet ir anglų bei vokiečių kalbomis.

Automobiliu ar nameliu ant ratų turistams siūloma aplankyti Mažąją Lietuvą, Dzūkiją, Aukštaitiją ar net visus Lietuvos regionus per vieną kelionę.

Po Vakarų Lietuvą: trijų vandenų krašte

Maršrutas po Pamario kraštą, lietuvišką pajūrį ir Žemaitiją, besidriekiantis 620 km, leis pasigrožėti unikaliausiais Lietuvos kampeliais. Smėlio juosta tarp Baltijos jūros ir Kuršių Marių – Kuršių nerija – yra UNESCO saugomas pusiasalis, kurio paplūdimius „Lonely Planet“ yra išrinkusi tarp gražiausių Europoje. Čia karaliauja vėjas, vanduo ir smėlis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Olando kepurė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Olando kepurė

Kitoje Kuršių marių pusėje – didžiausios Lietuvos upės Nemuno delta, kur, sakoma, paukščių gyvena daugiau nei žmonių, o virš Ventės rago su paukščių žiedavimo stotimi driekiasi paukščių migracijos kelias. Lydimi sparnuočių pasieksite Žemaitiją – kultūros, kalbos, tradicijų ir virtuvės autentiškumą išsaugojusį regioną. Jame paskutiniame visoje Europoje buvo priimta krikščionybė, todėl čia rasite pagonybės bei baltų mitologijos palikimo ženklų. Stotelę kemperiui šiame maršrute galėsite pasirinkti ir ant marių kranto, ir pajūryje. Kelionė po šiuos kraštus gali užtrukti nuo 5 iki 7 dienų.

Žemėlapį galite rasti čia.

Po Pietų Lietuvą: per tris sostines

Lietuvos sostinė Vilnius, laikinoji sostinė Kaunas ir istorinė sostinė Trakai – visas galėsite aplankyti keliaudami šiuo 470 km ilgio maršrutu Pietų Lietuvoje, žinomoje kaip Dzūkijos regionas, ir pasigrožėsi barokine architektūra, gausiais bažnyčių bokštais, žaliosiomis miestų erdvėmis. Trakų pažiba - Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės laikų pilis, pastatyta ežero saloje ir laikoma viena gražiausių viduramžių pilių Europoje. Apsistoti su kemperiu galėsite pačių sostinių ar balneologinių kurortų, 200 m. puoselėjančių sveikatingumo tradicijas, teritorijose.

Giedriaus Akelio nuotr./Trakai
Giedriaus Akelio nuotr./Trakai

Beje, nenustebkite, jei keliaudami šiuo maršrutu pastebėsite, kad padangę virš jūsų kemperio puošia oro balionai. Lietuvos sostinė Vilnius yra viena iš nedaugelio Europos sostinių, virš kurios kyla oro balionai. Oreiviai skrajoja ir virš Kauno, Birštono. Kelionei turėtų pakakti 4-6 dienų.

Žemėlapį galite rasti čia.

Po Šiaurės ir Rytų Lietuvą: tarp ežerų ir dvarų

Pačiupinėti Mėnulio gabalėlį, pasivaikščioti medžių viršūnėmis, pamatyti rekordinį labirintą iš senų televizorių, stebėti senovinę žvejybą, padegustuoti medaus, paragauti iš šviežiai malūne maltų miltų keptos duonos arba blynų, apžiūrėti karvę prarijusią smegduobę, apsilankyti XIX a. gyvenimą prikeliančiuose dvaruose...

Luko Balandžio / 15min nuotr./Kirkilų karstiniai ežerėliai
Luko Balandžio / 15min nuotr./Kirkilų karstiniai ežerėliai

Visos šios patirtys laukia pasirinkus 690 km maršrutą Aukštaitijos regione Lietuvos šiaurinėje bei rytinėje dalyje. Būtent čia yra seniausias Lietuvos nacionalinis parkas su ežerynais bei miškais, kuriuose galima drąsiai sustoti grybauti, uogauti, ieškoti vaistažolių ar tiesiog išbandyti miško terapiją. Maršrutas itin tinkamas ieškantiems ramybės gamtos prieglobstyje, mėgstantiems maudynes ežere ir nepabūgsiantiems 5-7 dienų kelionės ant keturių ratų.

Žemėlapį galite rasti čia.

Kemperiu aplink Lietuvą

Lietuva – labai kompatiška šalis. Visų jos sienų ilgis nesiekia 2 tūkst. km, o atstumą nuo taško šalies šiaurėje iki taško pietuose galima teoriškai įveikti per 3 val. (276 km), nuo vakarų į rytus – per daugmaž 4 val. (373 km). Maršrutas „Aplink Lietuvą“ skirtas mėgstantiems iššūkius ir trokštantiems maksimaliai pažinti šalį bei jos regionus – pušynais, upėmis ir smėlėtu dirvožemiu pasižyminčią Dzūkiją, paukščių ir upių karalystę Pamarį, miškingą Žemaitiją, išsaugojusią autentišką kultūrą ir tradicijas, bei ežeringą Aukštaitiją.

Panemunės pilis. Gyčio Juodėno fotografija, 2019 m.
Panemunės pilis. Gyčio Juodėno fotografija, 2019 m.

Maršruto atkarpos jungia įdomiausias vietoves šalyje – tris Lietuvos sostines, populiariausius kurortus, didžiausią Lietuvos salą bei vadinamąjį „rojaus kelią“ palei didžiausią Lietuvos upę. Maršrute gausų kempingų bei stovyklaviečių pačiose įvairiausiose lokacijose. Pasirinkę šį maršrutą nuriedėsite apie 1400 km, o kelyje užtruksite iki 2 savaičių.

Žemėlapį galite rasti čia.

„Keliauk Lietuvoje“ komanda pabrėžia, kad maršrutus gali išbandyti ne tik namelių ant ratų savininkai, bet ir tie, kas mėgsta keliauti automobiliu bei stovyklauti palapinėse ar nedideliuose nameliuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius