Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Šurmuliuoja „Adventur“ paroda: dėmesys vietiniam turizmui ir nemirštanti klasika – Turkija

Šį savaitgalį turizmo paroda „Adventur“ po metų pertraukos vėl atvėrė duris „Litexpo“ ir laukia lankytojų, norinčių ne tik išsirinkti kelionę, bet ir pasižvalgyti aplink, pabendrauti su dalyviais. Po karantino sugrįžusi paroda šiemet didžiausią dėmesį skiria vietiniam turizmui, tačiau išsirinkti kelionės kryptį galės ir tie, kurie nori traukti į užsienį.
Turizmo paroda ADVENTUR 2022
Turizmo paroda ADVENTUR 2022 / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Penktadienio rytą prasidėjusi turizmo paroda sugrįžo po metų pertraukos ir lankytojus pasitinka prašydama laikytis visų saugumo reikalavimų. Vos atvėrus duris, žmonių buvo nedaug, bet, praėjus kelioms valandoms, prie stendų ėmė būriuotis lankytojai, kurie nori išsirinkti kelionę, pasikalbėti su organizatoriais ar papramogauti.

Šiemet paroda pasitinka su šūkiu „Keliaukime vėl, saugiai ir įdomiai“ bei kviečia lankytojus iš naujo atrasti vietinį turizmą. Dėl šios priežasties dviejose salėse įsikūrusioje parodoje daugiausia galima pamatyti lietuviškus stendus: čia stovi įvairių miestų turizmo informacijos centrai ir vietinės įmonės, siūlančios įsigyti kemperius ar net laivelius.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Turizmo paroda ADVENTUR 2022
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Turizmo paroda ADVENTUR 2022

Neįgalieji taip pat gali keliauti

Viename iš salėje įsikūrusių stendų galima rasti Lietuvos žmonių su negalia sąjungą. Kaip pasakoja savanorė Veronika ir su vežimėlio pagalba judanti projektų koordinatorė Ginta Žemaitaitytė, pagrindinis jų tikslas – parodyti, kad keliauti gali ne tik sveiki žmonės.

„Siūlome ne konkrečias keliones, o norime informuoti, kokius maršrutus žmonės gali pasirinkti“, – sako Veronika.

Savanorės teigimu, norinčių keliauti neįgaliųjų yra daug, tačiau ne visi tam turi galimybių. Vieniems to daryti neleidžia turima negalia, o kiti ne visada turi pakankamai informacijos.

„Keliaujant užsienyje, pasiteirauji, ar vieta bus pritaikyta neįgaliesiems – kaip pasako, taip ir atrodo realybėje. Lietuvoje dažnai pažada, jog pritaikyta, tačiau, atvažiavus ir išlipus, norisi verkti. Būna situacijų, kai pamatai, kad visiškai nepritaikyta, todėl, prieš kur nors vykdami, būtinai turime pasidaryti namų darbus“, – tikina G.Žemaitaitytė.

Anot Gintos, kai kurie žmonės net neįsivaizduoja, kad keliauti gali ir neįgalieji. Dėl šios priežasties sąjunga nori paskatinti kuo daugiau žmonių su negalia atvykti į Lietuvą.

„Pati labiau esu virtuali keliautoja – mėgstu domėtis, perduoti informaciją ir viską daryti savarankiškai. Ne visada išgaliu finansiškai, bet jei yra galimybių, stengiuosi kur nors važiuoti“, – sako G.Žemaitaitytė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Turizmo paroda ADVENTUR 2022
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Turizmo paroda ADVENTUR 2022

Gintos teigimu, Lietuvoje sąlygos neįgaliesiems dar nėra gerai pritaikytos. Pasak moters, nėra nė vieno apžvalgos bokšto, kuris būtų visiškai pritaikytas žmonėms su negalia.

„Net labai giriamam Lajų takui turime pretenzijų, – neslepia G.Žemaitaitytė. – Būna, kad yra keltuvas, ant kurio parašyta, jog keliami tik žmonės su negalia. Mes norime bendrumo, būti kartu su visais.“

Kemperiai išgyvena populiarumą

Turizmo parodoje lankytojų dėmesį traukia net trys atvežti kemperiai – visi jie priklauso nuomos ir pardavimų bendrovei „AJ kemperiai“. Kaip pasakoja įmonės vadovė Jūratė Povilonė, dabar kemperiai yra saugiausia keliavimo priemonė.

„Parodoje turime itin prabangų kemperį, kuriam siūlome ypatingą kainą. Jo dizainas ir kokybė yra ypatinga, įrengta trijų kambarių sistema. Viduje galima rasti miegamąjį, vonios kambarį, virtuvę, kavos aparatą. Žmonės gali keliauti kaip namie, nes visko turi“, – aiškina trečius metus veiklą vykdanti J.Povilonė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Turizmo paroda ADVENTUR 2022
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Turizmo paroda ADVENTUR 2022

Per pandemiją itin išpopuliarėjusius kemperius, anot Jūratės, žmonės renkasi todėl, kad taip keliaujant nereikia lėktuvų, viešbučių ar viešų tualetų, tad išlaikomas didelis saugumas.

„Tie, kurie pirmą kartą pabando, pradeda keliauti kiekvienais metais. Matyt, čia yra kaip su slidinėjimu – pabandžius, nebegali sustoti. O ypač patogu keliauti su vaikais“, – tikina J.Povilonė.

Tie, kurie pirmą kartą pabando, pradeda keliauti kiekvienais metais.

Jūratė pastebi, kad žmonės su kemperiais aktyviai keliauja tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Tiesa, jos teigimu, kitose Europos Sąjungos šalyse infrastruktūra išvystyta geriau nei pas mus.

„Yra tokių, kurie savaitei važiuoja į Ispaniją. Nors, mano nuomone, su kemperiu reikia keliauti neskubant, kad, pamatę gražią vietą, galėtumėte sustoti, pavalgyti, pabūti, – sako J.Povilonė. – Pavyzdžiui, Vokietijoje infrastruktūra ypač išvystyta, tačiau ir Lietuvoje ji pamažu gerėja. Iš 10 balų duočiau 7–8.“

Siūlo įsigyti elektrinį laivelį

Dar vienas parodos salėje akį traukiantis objektas – ganėtinai didelis elektrinis laivelis. Įmonės „Silvery yacht“ direktorius Džiugas Kastanauskas teigia, kad parduodamas laivas yra kur kas tylesnis už tuos, kurie varomi kuru.

„Su juo galima plaukti kada norisi ir kur norisi. Teisių nereikia. Atsiveži ir plauki, – sako Džiugas. – Kartu su elektriniais automobiliais populiarėja ir valtys. Jos netriukšmingos, leidžia mėgautis gamta.“

Nors, kaip sako Džiugas, žmonių susidomėjimas galėtų būti ir didesnis, pandemijos metu pasijautė aktyvesnis keliavimas Lietuvoje.

„Žmonės daugiau laiko praleidžia sodybose, rečiau važiuoja į užsienį“, – pastebi D.Kastanauskas.

Susidomėjimą traukia žaidimai, skirti pažinti Lietuvą

Lankytojų žvilgsnius traukia ir leidyklos „Terra Publica“ stendas, kuriame galima rasti ne tik knygų, bet ir daug lietuviškų žaidimų. Kaip pasakoja rinkodaros vadovė Rusnė Jankūnaitė, tokie žaidimai pastaruoju metu išgyvena tikrą bumą.

„Žaidimai išsiskiria tuo, kad visi yra parengti lietuvių autorių. Daugumos principas panašus – siekiame žmones edukuoti per pramogą, jog būtų smagiau, – aiškina R.Jankūnaitė. – Žaidimai skirti ne tik vaikams. Beveik visi turi kelias versijas – lengvesnes ir sunkesnes, tad suaugusiems tikrai nebus nuobodu.“

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Turizmo paroda ADVENTUR 2022
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Turizmo paroda ADVENTUR 2022

Vienas iš Rusnės pristatytų žaidimų imituoja tikrą keliavimą – Lietuvos žemėlapyje sužymėti realybėje egzistuojantys keliai, o žmonių tikslas yra vaikščioti ir surinkti tam tikras vietas, kurias turi aplankyti.

„Jeigu susitinkate ant vieno burbuliuko, reikia turėti kavos pertraukėlę ir praleisti ėjimą. Jei keliatės su keltu iki Neringos, tuomet vėl praleidžiate ėjimą. Kaip ir tikrovėje – ypač kai vasarą su keltais būna sudėtinga ir reikia laukti, – šypsosi R.Jankūnaitė. – Turime žaidimą apie visas Lietuvoje saugomas teritorijas: regioninius ir nacionalinius parkus.“

Rusnė pastebi, kad vis daugiau žmonių domisi stalo žaidimais, o tam, jos nuomone, įtakos gali turėti ir pandemija.

Pirmas keliautojų pasirinkimas – Turkija

Kelionių agentūros „Travelturas“ darbuotoja Paulina Taraskevičiūtė teigia, kad žiemos metu populiariausia kryptimi išlieka Egiptas. Taip yra todėl, nes ten šiuo sezonu yra šilta, „viskas įskaičiuota“, o kokybės ir kainos santykis taip pat geras.

„Nuo pavasario žmonės pradeda vykti į Turkiją, kur taip pat renkasi „viskas įskaičiuota“ ir dažnai dar prideda ultra. Kainos būna įvairios – jei norite paprasčiau, mokėsite pigiau, o jei prabangiau – teks sumokėti daugiau“, – aiškina P.Taraskevičiūtė ir sutinka, kad Turkija vis dar išlieka nemirštančia klasika.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Turizmo paroda ADVENTUR 2022
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Turizmo paroda ADVENTUR 2022

Anot Paulinos, parodos metu lankytojai dairosi į pavasario sezoną ir labiausiai orientuojasi į Turkiją. Vėliau prasideda Graikija, Bulgarija, o štai Egiptą vasarą renkasi mažiau.

„Tolimesnes keliones žmonės dažniau renkasi sausį, vasarį. Egzotinėms šalims nėra palanki vasara, kadangi didesnė tikimybė pakliūti į liūčių sezoną, – sako P.Taraskevičiūtė. – Lankytojus domina Dominika, Zanzibaras.“

Norinčiųjų daug, bet tikrai nėra taip, kaip buvo prieš pandemiją.

Nors atėję žmonės, pasak Paulinos, rodo didelį susidomėjimą kelionėmis, jie dėl pandemijos vis dar išlieka atsargūs.

„Norinčiųjų daug, bet tikrai nėra taip, kaip buvo prieš pandemiją. Dabar keliauti palanku, bet jeigu žmonės bijo, patariame palaukti geresnių laikų“, – teigia P.Taraskevičiūtė.

Išsiskiria akį traukiančiu stendu

Nacionalinė turizmo skatinimo agentūra „Keliauk Lietuvoje“ šiemet nusprendė lankytojams prisistatyti per spalvas. Komunikacijos projektų vadovės Snieguolės Valiaugaitės teigimu, jie žmonių klausia, kokia bus jų kelionių spalva.

„Su spalvų kampanija startavome užsienyje – ją pristatantis mūsų vaizdo projektas „Discover colors you never knew existed“ laimėjo apdovanojimą kaip geriausias pasaulio turizmo klipas „CIFFT Circuit“ festivalyje. Nusprendėme, kad savo darbą norime pristatyti ir Lietuvai, – aiškina S.Valiaugaitė. – Atsižvelgiant į saugumą, leidinius pristatome skaitmenizuotai.“

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Turizmo paroda ADVENTUR 2022
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Turizmo paroda ADVENTUR 2022

Snieguolė kartu su komanda lankytojus kviečia ateiti įsiamžinti prie spalvingo stendo, pasiimti saldų siurprizą ir nuskanuoti kodą, kuris žmones atves į turizmo skatinimo agentūros puslapį.

„Mūsų stendas yra instagramiškas, – pristato S.Valiaugaitė. – Užsukę į mūsų puslapį, pagal spalvas galėsite išsirinkti norimas keliones. Jei mėgstate rožinę spalvą, rasite patiekalų, instagramiškiausių vietų. Žalia Lietuvoje asocijuojasi su gamta, tad pamatysite dviračių, kemperių maršrutų. Pilka slepia miesto turizmo patirtis.“

Anot Snieguolės, vietinis turizmas per pandemiją itin išpopuliarėjo. Visgi lietuviai dar nedrąsiai renkasi naujas kryptis ir prioritetą teikia kurortams.

„Labai džiaugiamės išaugusiu vietiniu turizmu. Matome, kad jis atsigavęs ir tikimės tą išlaikyti, – viliasi S.Valiaugaitė. – Populiaru yra važiuoti į Birštoną, Druskininkus, Palangą. Noriu pasidžiaugti, kad vietiniai keliautojai po truputį atranda ir didžiuosius šalies miestus, nes anksčiau juose daugiausia lankydavosi užsienio turistai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius