-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vasario 16-oji Marijampolėje: kur, kada ir kaip švęsti

Kaip, kur ir kada Marijampolėje paminėti Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį? 15min rekomenduoja vietas, kurias galite aplankyti savarankiškai, ir renginius, kurių vertėtų nepraleisti.
Naktinė Marijampolė
Naktinė Marijampolė / Irmanto Šalaševičiaus nuotr.

VIETOS:

Marijampolės kraštotyros muziejus

Projekto "Lietuvos muziejų kelias" nuotr./Marijampolės kraštotyros muziejus
Projekto "Lietuvos muziejų kelias" nuotr./Marijampolės kraštotyros muziejus

Kur: Vytauto g. 29
Kada: 9 – 17 val.

Marijampolės kraštotyros muziejus – vienas seniausių muziejų Suvalkijoje, įsteigtas 1933 m., šiuo metu įsikūręs XIX a. pab. pastatų komplekse, buvusiuose teismo rūmuose.

Muziejuje galima aplankyti ekspozicijas „Tautos dvasia“ ir „Miestas prie Šešupės“, pažinti suvalkiečių gyvenimo būdą, Marijampolės krašto ir miesto istoriją. Čia rasite įspūdingų ir unikalių eksponatų: 3000 metų amžiaus „Turlojiškės žmogaus“ skeletą, vienas didžiausių Lietuvoje laidojimo urnas, įspūdingo dydžio XIX a. Marijampolės apygardos teismo aktų knygą, koplytėlę, skirtą 1863 m. sukilimui atminti, ir daugelį kitų buities, numizmatikos, raštijos, tekstilės eksponatų.

Prezidento K.Griniaus memorialinis muziejus

Žygimanto Menčenkovo nuotr./Memorialinis Kazio Griniaus muziejus
Žygimanto Menčenkovo nuotr./Memorialinis Kazio Griniaus muziejus

Kur: Bažnyčios g. 23
Kada: 9 – 17 val.

Lietuvos prezidento K. Griniaus memorialinis muziejus įsikūręs kultūros paveldo objekte – XIX a. statytame name, kuriame 1904 – 1914 m. gyveno Lietuvos Respublikos Prezidentas K. Grinius su šeima. XX amžiaus pradžioje Grinių namai tapo Užnemunės kultūrinės – politinės veiklos centru: per juos plito nacionalinė tautos atgimimo savimonė, demokratinės nuostatos, kalba, kultūra.

Muziejaus lankytojai turi galimybę ne tik apžiūrėti muziejaus ekspoziciją, bet ir sužinoti daugybę įdomių faktų apie šią neeilinę asmenybę.

Paminklai

Marijampolės savivaldybės nuotr./Marijampolė
Marijampolės savivaldybės nuotr./Marijampolė

Vaikščiodami po miestą prasukite bent pro du paminklus. Pirmąjį – J.Basanavičiaus aikštėje esantį paminklą „Tautai ir Kalbai“. Basanavičiaus aikštė -miesto širdis, pažymėta vieninteliu tokiu paminklu Lietuvoje. Ši vieta pasakoja apie kelią į laisvę, kalbos istoriją ir meilę tėvynei, taip primindama, kokį ilgą ir sunkų kelią nuėjo lietuvių tauta iki mūsų dienų.

Antrąjį – paminklą kalbininkui Jonui Jablonskiui (Kauno g. 7). Jis priešais Marijampolės Rygiškių Jono gimnaziją pastatytas 1992 metais, jo autorius – skulptorius Petras Aleksandravičius. Paminklo atidengimo ceremonijoje dalyvavo ir tuometis Aukščiausiosios tarybos pirmininkas, J.Jablonskio vaikaitis Vytautas Landsbergis.

Lietuvių kalbos tėvu vadinamas J.Jablonskis šioje gimnazijoje mokėsi 1872-1881 metais. Kalbininko vardas gimnazijai buvo suteiktas 1920 metais. Rygiškių Jonas – vienas iš pačių populiariausių J.Jablonskio slapyvardžių, kuriame įamžintas jo gimtasis Rygiškių kaimas Šakių rajone.

RENGINIAI:

Renginiai pagrindinėje miesto aikštėje

Irmanto Šalaševičiaus nuotr./Naktinė Marijampolė
Irmanto Šalaševičiaus nuotr./Naktinė Marijampolė

Kur: J. Basanavičiaus aikštė
Kada: nuo 13 val.

13:00 val. aikštėje bus iškilmingai pakelta Lietuvos valstybės vėliava, vyks iškilminga rikiuotė, karinės technikos paroda. Prasidės ir bendruomeninė akcija „Varpo aidas – šimtmečio atgarsiai“, skirta skatinti bendruomeniškumo jausmui. Akcijos metu bus galima kabinti savo kūrybos varpus tam paruoštoje vietoje. Marijampolės miestas – lietuvybės šauklys, todėl pasirinktas simbolis varpas, kuris tai simbolizuoja. Be abejo, varpas yra šių metų, Marijampolės – Lietuvos kultūros sostinės, simbolis. Ši akcija prasidės vasario 16 dieną, tačiau žmonės kabinti varpus galės ištisus metus.

Instaliacija „Šviesos bokštai“

Instaliacijos „Šviesos bokštai“ vizualizacija
Instaliacijos „Šviesos bokštai“ vizualizacija

Kur: Grūdų produkto kombinato stogas (Stoties g. 6)
Kada: 18.30 val.

Vakare bus įžiebta instaliacija „Šviesos bokštai“ (autorė Jūratė Kadusauskaitė – Preikšienė). Šį vieta pasirinkta ne atsitiktinai. Sūduva garsėjo savo derlingomis žemėmis. Šios žemės prisidėjo prie galimybės čia mokytis, įgyti išsilavinimą, dirbti ir išugdyti šiame krašte daug šviesių ir žymių asmenybių. Grūdų kombinatas – tartum to derlingo žemės ūkio simbolis, kuris pavirs į šviesos bokštą, matomą iš labai toli. Tai simbolizuoja derlingą Sūduvą, davusią šviesą (šviesuolius) Lietuvai.

Filmas „Pelėdų kalnas“

Luko Juzėno nuotr./Kadras iš filmo „Pelėdų kalnas“
Luko Juzėno nuotr./Kadras iš filmo „Pelėdų kalnas“

Kur: „Spindulio“ kino teatras, Kauno g. 13
Kada: 19.30 val.

Vakare Marijampolės kino teatre įvyks istorinio filmo „Pelėdų kalnas“ premjera. „Pelėdų kalnas“ – tai istorija apie 1947-1952 m. Lietuvoje susiklosčiusius politinius ir istorinius įvykius, partizanų ryžto ir nešamos žinios kelionę, pralietą kraują, herojų tarpusavio meilę bei santykius, pokario kartą, tvyrojusią baimę būti nubaustam, ištremtam ar nužudytam, bet taip ir nenumalšinusią nepriklausomybės šauksmo. Tai yra istorija apie viltį. Apie beatodairišką riziką priešintis vardan laisvės. Vardan tautinės, socialinės ir, pagaliau, paprasčiausios žmogiškos laimės.

Filmas – istorinė vaidybinė drama (scenarijus aut. – Pranas Morkus, režisierius – Audrius Juzėnas), remiama Lietuvos kino centro. Nuo vasario 14 d. kvietimus pasiimti „Spindulio“ kino teatro kasose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius