-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Važiuokime pasivaikščioti“: Plynosios pažintinis takas

Plynosios pažintinis takas beveik prieš 15 metų buvo įrengtas Pagramančio regioninio parko teritorijoje, Plynosios aukštapelkėje ir yra skirtas su ja susipažinti. Kai keliaujame į per pelkes vedančius takus, visada žinau, kad specifinės, tik pelkėms būdingos ir labai gražios gamtos vaizdų dozę tikrai gausime. Neapsirikau ir šį kartą.
Plynosios pažintinis takas Pagramančio regioniniame parke
Plynosios pažintinis takas Pagramančio regioniniame parke / Dianos Gedeikytės-Jakutienės nuotr.

Pagrindinė informacija apie taką

Dianos Gedeikytės-Jakutienės nuotr./Plynosios pažintinis takas
Dianos Gedeikytės-Jakutienės nuotr./Plynosios pažintinis takas

Kaip rasti: takas įrengtas Pagramančio regioniniame parke. Vietos koordinatės N 55°19′28″ E 22°09′58″.

Tako ilgis: apie 1,5 km į vieną pusę.

Sudėtingumas: nesudėtingas. Vienos krypties, atgal grįžti reikia tuo pačiu keliu.

Papildoma informacija: nemaža dalis kelio iki tako – žvyrkelis. Automobiliui pastatyti specalios aikštelės nėra, tad transporto priemonę teks priglausti šalikelėje.

Plynios taką rasti nebuvo sudėtinga. Važiavome navigacijos sudėliotu maršrutu, o pakeliui sustatytos rodyklės, nukreipiančios link tako, rodė, kad keliaujame teisinga kryptimi.

Tako pradžios nuoroda pasitiko mus su ant jos užkabintu informaciniu lapu, skelbiančiu, jog takas yra senas ir jam reikalingas remontas, ir prašančiu keliautojus būti atsargiems. Nors nebuvo aišku, kiek takas yra netvarkingas ir lengvai ar nelabai praeinamas, surizikavome ir patraukėme juo tolyn link pelkės.

Bekeliaudami pamatėme, kad tikrai taip: medines tako lentas labai daug kur reikia keisti, nes jos sutrešusios, apipuvusios, sulūžusios, tačau bent kol kas taku dar galima saugai eiti, tik reikia būti dėmesingesniems ir atidžiau žiūrėti, kur dėti kojas.

Plynosios takasPasibaigus priešpelkyje augančiam gražiam miškui, atsidūrėme didžiulėje pelkės erdvėje.

Plynosios takas

Takas vedė į jos vidurį, kur pastatytas nedidukas apžvalgos bokštelis. Nuo jo galėjome apsižvalgyti po visą Plynosios erdvę. Stovėdama bokštelyje pagalvojau, kad juk prieš daugybę metų šioje vietoje tyvuliavo didžiulis ežeras ir jeigu dabar staiga laiko mašina mus perkeltų į tuos laikus, sėkmingai pliūkšteltume į jo vandenis.

Plynosios takasTeigiama, kad šioje aukštapelkėje gausu retų augalų ir gyvūnų. Kadangi keliavimo po pelkes patirties jau turime, žinojome, kad čia rasime gražuolių saulašarių. Radome.

Taip pat eidami matėme rausvėjančias spanguoles, kur drėgniau, minkštu kilimu driekėsi kiminai ir kiti pelkėms būdingi augalai.

Plynosios takas

O kalbat apie gyvūnus – kaip visada, draugavome tik su po kojomis šmirinėjančiais smagiai nusiteikusiais driežiukais. Kiti gyvūnai, matyt, spėjo pasislėpti, nes visiškai tyliai, taip, kad nieko neišbaidytume, keliauti mūsų kompanijai dar neišeina.

Daugiau kelionių po Lietuvą idėjų galite rasti autorės tinklaraštyje checkinlithuania.com

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius