-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vienintelis toks pažintinis takas Lietuvoje – turintis net savo logotipą

Kad atsirastų Jomantų miško pažintinis takas, beveik prieš 20 metų pečius surėmė 3 organizacijos – Varnių regioninis parkas, Telšių miškų urėdija ir Telšių rajono savivaldybė. Visų šių organizacijų logotipus galima pamatyti pažintinio tako informaciniuose stenduose, kurie dienos šviesą išvydo 2007 metais. Tako rengėjai stengėsi padaryti taip, kad buvimas gamtoje būtų ne tik smagus laisvalaikis, bet kartu ir žinių apie gamtą praturtinimas. Kad iš kaimo į miestą bėgantys žmonės nepamirštų, kaip medžius atskirti, o ant asfalto augantis jaunimas suprastų, kam pelkės reikalingos.
Jomantų miško pažintinis takas
Jomantų miško pažintinis takas / Nesėdėk namuose nuotr.

Daugiau kelionių Lietuvoje istorijų ir fotoreportažų rasite tinklaraštyje „Nesėdėk namuose“ ir feisbuke.

Sunku pasakyti, kaip šiam pažintiniam takui sekasi lankytojus edukuoti, tačiau daugiau nei dešimtmetį gyvuojantis maršrutas populiarus ir dabar.

Aštuoneto formos su papildoma atšaka link Jomantų ąžuolo nusidriekęs pažintinis takas yra 4 kilometrų ilgio. Į atskiras dalis suskirstytame maršrute temų daug, bet visos jos apie gamtą. Kad būtų smagiau skaityti informacinius stendus, kiekviename jų pasitinka tako personažas – Skruzdėlytė. Ji užduoda klausimus, o teisingus atsakymus teks įrašyti į kryžiažodį, kuris laukia tako pabaigoje esančioje „Zuikių mokyklėlėje“. Skruzdėlytė ne tik lydi nuo stendo iki stendo ir padeda mokintis, ji yra ir Jomantų miško pažintinio tako logotipo dalis. Tai vienintelis pažintinis takas Lietuvoje, turintis savo logotipą.

Vos prasidėjęs maršrutas iš karto pasuka link Aklaežerio, dar vadinamo Vokšteliu. Tai nedidelis nepratekantis ežerėlis, kurio vandens lygis priklauso nuo gruntinio vandens lygio. Tą lygį žiemą–vasarą su matuokle nuolat matuoja Kaukas. Senstelėjęs ir iki pusės paskendęs, jis savo panašumu į Laisvės statulą primena paskutinio JAV prezidento kadencijos pabaigą, kai grimzdamas skandalų liūne jis vis dar kartojo „make America great again“. Tačiau ši tako dalis ne apie politiką, ji apie mitologiją ir vadinasi „Miško dievų buveinė“.

Įdomiai skamba kitas sustojimas – „Medžiofono aikštelė“. Jis įdomiai skamba tikra to žodžio prasme, kadangi ten galima pagroti „Medžiofonu“. Tai žemaičiams būdingo muzikos instrumento – skrabalų, imitacija, kurią reikia barškinti sauso medžio pagaliu. Muzikinė klausa čia nesvarbi, svarbiausia – įsiminti, iš ko gaminami skrabalai.

Nesėdėk namuose nuotr./Jomantų miško pažintinis takas
Nesėdėk namuose nuotr./Jomantų miško pažintinis takas

Tolimiausia tako dalis, vedanti link Jomantų ąžuolo, vadinama „Kliūčių ruožu“. Čia teks ne galvą pasukti, bet fizinę jėgą išbandyti ir pusiausvyrą pasitikrinti. Iš medžio ir tinko sukonstruotuose atrakcionuose neužsižaiskit, nes praleidę informacinius stendus negalėsit išspręsti kryžiažodžio „Zuikių mokyklėlėje“.

Pakeliui dar laukia „Sūpuoklių aikštelė“ prie vienos iš 7 take įrengtų poilsiaviečių. Nuo ten Jomantų miško pažintinis takas pasisuka atgal ir pasiūlo dar keletą pramogų. Per tamsų ir rūke paskendusį mišką veda „Juodųjų paslapčių takas“, kuriame laukia kelmų takas per pelkę, šakų tunelis ir skrydis lynu. Šiame take netrūksta nei žinių, nei veiklų, o kur dar gamtos paminklais paskelbti objektai?

Nesėdėk namuose nuotr./Jomantų miško pažintinis takas
Nesėdėk namuose nuotr./Jomantų miško pažintinis takas

Jomantų miške auga net du gamtos paminklais paskelbti ąžuolai ir abu juos aplanko pažintinis takas. Jei Jomantų ąžuolas su didžiule dreve atrodo liūdnai, tai Triliemenis apie senatvę dar negalvoja. Be jau minėto Aklaežerio, gamtos paminklu paskelbtas ir Jomantų akmuo, pūpsantis prie pat „Zuikių mokyklėlės“.

Jomantų miško pažintinis takas gamtos turtų nestokoja, tačiau nepamišta ir istorijų iš praeities. Pasakojimais lankytojus jis nukelia į tuos laikus, kai šio miško vietoje seniau gyveno žmonės. Buvo Kumetynas ir Mažasis kumetynukas, o ant tarp jų esančios kalvos žmonės rinkdavosi švęsti gegužinių. Tekdavo susimokėti, todėl čia gegužines šventė tik ponai. Dabar tai tik medžiais apaugusi kalva, kuri iš tų laikų tik pavadinimą išsaugojo.

Nesėdėk namuose nuotr./Jomantų miško pažintinis takas
Nesėdėk namuose nuotr./Jomantų miško pažintinis takas

Temų Jomantų miško pažintiniame take tikrai daug ir beveik visos jos apie gamtą. Tik paskutinis sustojimas, likus keliasdešimt metrų iki tako pabaigos, skirtas ne gamtai, o iš Jomantų kaimo kilusiam pirmajam Lietuvos jūrų kapitonui Liudvikui Stulpinui. Šaltakraujiškumu pasižymėjusiam kapitonui buvo patikimi vieni didžiausių ir naujausių laivų, plaukiojusių tarp Rusijos ir Amerikos, o jo vardas kėlė pagarbą ne viename pasaulio jūrų uoste.

Jomantų miško pažintinis takas tai tarsi surinktas į vieną vietą gausus ir gražus šių apylinkių derlius. It mozaika sudėliotas maršrutas sujungia ir žinias apie gamtą, ir judrumo užduotis miške, ir kartu parodo čia pasislėpusius gamtos paminklus. Atrakcionų ir poilsiaviečių gausa bei 23 informaciniai stendai su žinias patikrinančiu kryžiažodžiu „Zuikių mokyklėlėje“ privers užsibūti ilgiau, todėl gėrimai ir užkandžiai čia tiesiog būtini.

Daugiau kelionių Lietuvoje istorijų ir fotoreportažų rasite tinklaraštyje „Nesėdėk namuose“ ir feisbuke.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius