Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vykstate į pajūrį? Penkios priežastys, dėl kurių verta stabtelėti Šilalės krašte

Susiruošusius į pajūrį kviečia aplankyti Šilalės kraštas. Šilalės rajoną lengvą pasiekti važiuojant pagrindine šalies magistrale. Tad nesvarbu, važiuosite iš Vilniaus pajūrio link, ar atvirkščiai, – unikalios, dar nematytos vietos jus pasitiks iš greitkelio išklydus vos 2 kilometrus ar kiek daugiau.
Šilalės panorama
Šilalės panorama / Gintauto Jurkėno nuotr.

Išsukę iš greitkelio, vedančio pajūrio link, užtruksite kelias minutes – ir jūs jau Šilalėje, Vakarų Lietuvos rajone, kuris dar pristatomas piliakalnių ir ąžuolų kraštu. Ir jei akimirką mintimis nuklydote į Šilutę, norime jus sugrąžinti į Šilalę. Vietiniai pasakytų: „Šilalė – ne Šilutė, čia potvynių nėra“. Pažintį su šiuo žaliu, kompaktišku ir vaizdingu Žemaitijos kraštu Rima Norvilienė, projekto „Negirdėti faktai apie Šilalę“ įkūrėja ir tiesiog tikra Šilalės krašto ambasadorė, siūlo pradėti nuo pirmojo muziejaus Lietuvoje.

Pirmasis Lietuvos muziejus Bijotuose

Žinoti, kur prasidėjo Lietuvos muziejininkystės istorija, sutikite, turi kiekvienas tautietis. Būtent Šilalės rajone, Bijotuose, prieš 207 metus įkurtas pirmasis Lietuvos muziejus – Baubliai. Jis unikalus tuo, kad pagamintas iš ąžuolo.

1812 metais bajoras, rašytojas ir istorikas Dionizas Poška tūkstantmečio ąžuolo kamiene įsirengė darbo kambarį, kuriame sudėjo įvairius radinius, knygas. Šis kambarys, kuriame galėjo susėsti 12 vyrų, ir yra seniausias mūsų šalies muziejus, kuris, beje, tituluojamas ir mažiausiu.

Rimos Norvilienės nuotr./Baublių muziejus
Rimos Norvilienės nuotr./Baublių muziejus

Baublius supa išpuoselėtas parkas, kuriame yra atkurta Smetonos laikų mokykla, malūnas, įrengta vaikų žaidimo aikštelė, pasivaikščiojimo takai.

Šilalės rajone, Bijotuose, prieš 207 metus įkurtas pirmasis Lietuvos muziejus – Baubliai.

Aukščiausias Žemaitijos taškas – Medvėgalis

Įsivaizduokite, kad nuvykę pamatyti vieno piliakalnio, randate septynis. Tai yra realu, nes Medvėgalis – ne vienas kalnas, o net septynių kalvų kompleksas. Ne veltui jis tituluojamas Žemaitijos kalvų karaliumi. Medvėgalis patenka į gražiausių ir fotogeniškiausių Lietuvos piliakalnių TOP 3.

Aukščiausia ir iškiliausia Žemaitijos kalva žavėjosi ir Maironis. Pasak poeto, nuo Medvėgalio galima pamatyti net 14 bažnyčių bokštų. Ar tikrai taip yra ir ar tai nėra rašytojo vaizduotės vaisius, galite nuvykti ir patys įsitikinti.

Ievos Tvaronavičiūtės nuotr./Ant Medvėgalo
Ievos Tvaronavičiūtės nuotr./Ant Medvėgalo

Bažnyčia su vieninteliais ąžuoliniais altoriais Lietuvoje

Girdiškės Švč. Mergelės Marijos Snieginės bažnyčia yra išskirtinė visoje Lietuvoje. Pirmiausiai dėl savo vardo, mat toks titulas jai suteiktas vienintelei šalyje. Tokį pat vardą turi ir viena iš trijų seniausių krikščioniškų bažnyčių pasaulyje – Švč. Mergelės Marijos Snieginės bazilika Romoje.

Antras išskirtinumas – jos viduje prieš 90 metų įrengti du ąžuoliniai altoriai. Jie vieninteliai tokie Lietuvoje.

Trečia – šioje Dievo šventovėje rugpjūčio mėnesį vykstančių Snieginės atlaidų metu iškrenta „sniegas“, primindamas legendą apie iškritusias snaiges ir toje vietoje pastatytą minėtą baziliką Romoje.

Rimos Norvilienės nuotr./Girdiškės bažnyčios ąžuolinis altorius
Rimos Norvilienės nuotr./Girdiškės bažnyčios ąžuolinis altorius

Lakūno Stasio Girėno gimtinė

Šilalės kraštas didžiuojasi užauginęs pirmąjį lietuvį, perskridusį Atlantą, – Stasį Girėną. Vytogaloje, pagal pasakojimus ir nuotraukas atstatytoje žymiojo piloto troboje, veikia S.Girėno muziejus. Atvykę čia sužinosite, kad S.Girėnas buvo 16-liktas vaikas šeimoje, kad jis išmokė skraidyti apie 50 jaunuolių, kad jis buvo pirmasis lietuvis, turėjęs nuosavą lėktuvą (beje, „Lituanica“ buvo ketvirtasis). Galiausiai, kad jo pavardė netikra.

O kur dar įdomios detalės apie legendinį skrydį. Ar žinojote, kad lakūnai S.Darius ir S.Girėnas gabeno pirmąjį istorijoje transatlantinį oro pašto siuntinį?

Rimos Norvilienės nuotr./S.Girėno muziejus
Rimos Norvilienės nuotr./S.Girėno muziejus

Vienas aukščiausių Lietuvos kryžių – Kaltinėnuose

Net 17 metų kurtame Kaltinėnų dvasingumo parke „baltuoja“ vienas aukščiausių šalies kryžių, kuris siekia net 19 metrų. O vertinant tai, kad stovi ant piliakalnio – jis neabejotinai gali vadintis aukščiausiu šalyje.

Šis kryžiaus yra ryškiausias Dvasingumo parko akcentų ir vienas iš 21 čia įrengtų tradicinio kryžiaus kelio stočių. Pažvelgus iš aukštai, galima pamatyti, kad kryžiaus pastatytas ant Lietuvos žemėlapio kontūro. Taip simboliškai įprasminama laisvos Lietuvos idėja, nes kryžius pastatytas 1990 metais.

Jurgitos Bergelienės nuotr./Kaltinėnų dvasingumo parko kryžius
Jurgitos Bergelienės nuotr./Kaltinėnų dvasingumo parko kryžius

Atvykusiems Kaltinėnų dvasingumo parkas primena atmosferą piligriminiame Fatimos mieste, esančiame Portugalijoje.

Šilalė – Lietuvos patriotų sostinė

Siūloma neaplenkti ir pačios Šilalės – Lietuvos patriotų miesto. Šį pavadinimą miestas gavo po pergalės LRT laidoje „Lietuvos patriotai“. Atvykusiems į miestą rekomenduojama aplankyti Šilalės Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčią su 60 m bokštu, pasigrožėti miesto tvenkinyje trykštančiu fontanu, pasivaikščioti palei tvenkinį atnaujintu pėsčiųjų ir dviračių taku, kuriame tikrai pajusite kurortinę atmosferą.

Miesto širdyje stovi pirmasis Lietuvoje Kovo 11-ajai skirtas paminklas „Laisvės šauklys“, o šalia – ąžuolas, kuris buvo pasodintas, norint pažymėti atkurtos Lietuvos dešimtmetį.

Kiti negirdėti faktai apie Šilalės kraštą

Kad lankytis Šilalės krašte būtų įdomiau, Facebook paskyroje „Faktai apie Šilalę“ galite susipažinti su apie 300 jau publikuotų negirdėtų faktų apie šį meistą (www.facebook.com/faktaiapiesilale).

Ar žinojote, kad Šilalės rajone, Nasvytalių kaime, rastas didžiausias Lietuvoje aukso lobis, ar kad senovinis Šilalės krašto patiekalas, įtrauktas į GASTROliavimo gido žemėlapį, yra „Meškuos šūduks“?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius