Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Ypatinga akimirka: atgims istorinė Kretingos dvaro rūmų veranda

Kretingoje beveik po šimtmečio pertraukos atgims istorinė, reprezentacinė Kretingos dvaro rūmų veranda. Ta proga rytoj, šeštadienį, rugpjūčio 3 d., 15 val., Kretingos dvaro parteryje (Vilniaus g. 20, Kretinga) esančiame „Atminties take“ bus įmontuota speciali granito plokštė, žyminti oficialią rūmų verandos atstatymo pradžią.
Kretingos dvaro rūmai
Kretingos dvaro rūmai / Kretingos muziejaus arch. nuotr.

Kretingos dvaro rūmai, nacionalinio reikšmingumo kultūros vertybė, susideda iš rytinio ir vakarinio korpusų, tarp kurių įsiterpusi oranžerija – Žiemos sodas. Istorinė veranda buvo pastatyta prie rytinio rūmų korpuso galinio fasado sienos. Ji buvo skirta parko apžvalgai ir poilsiui, taip pat pro ją į Baltąją (pokylių) salę patekdavo į šventes pakviesti grafų Tiškevičių svečiai, kuriems čia grodavo pučiamųjų orkestras. Veranda buvo nugriauta po Pirmojo pasaulinio karo.

Kretingos muziejaus arch. nuotr./Kretingos dvaro rūmai
Kretingos muziejaus arch. nuotr./Kretingos dvaro rūmai

Istorinę grafų Tiškevičių rūmų verandą numatyta atkurti autentišką, pagal išlikusią ikonografinę medžiagą. Atstačius verandą bus įgyvendinta ir dar viena Kretingos muziejaus vizija – veranda taps nauja, įvairiems renginiams skirta Kretingos kultūrine erdve. Taip pat bus išspręstos gaisrinės saugos bei žmonių evakuacijos, žmonių su negalia patekimo į muziejų problemos.

Rūmų verandos atstatymo pradžią žyminčios specialios granito plokštės įmontavimo ceremonija – tai vienas iš aštuntosios Kretingos dvaro šventės, skirtos grafo Juozapo Tiškevičiaus šeimos rezidencijos įkūrimo Kretingos dvare 145-mečiui ir Dvaro pučiamųjų orkestro įkūrimo 135-mečiui, renginių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius