-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žolinės tradicijos: kodėl moterys nevalgė obuolių

Šeštadienį Lietuvos liaudies buities muziejuje Rumšiškėse buvo švenčiama Žolinė. Šventės metu šventintas derlius, gėlės ir žolynai.

Žolinė dar vadinama Švenčiausios Mergelės Marijos Ėmimo į Dangų iškilmėmis. Tai pati seniausia ir garbingiausia šv. Marijos šventė. Per iškilmingas šventės Mišias šventinami žolynai.

„Pasak legendos po šv. Marijos mirties jos karste buvo rastos gėlės, todėl žmonės neša į bažnyčią žolynus šventini. Tai vienintelė diena metuose, kurios laukė žolynai ir gėlės“, – sakė vyresnioji muziejininkė Gražina Žumbakienė. 

Senuosius papročius gerai išmananti muziejininkė pasakojo, kad lietuviai be reikalo neskindavo jokių žolynų ar gėlių. Tačiau šios dienos visi laukė, kad galėtų nuskinti ir nunešti į bažnyčią. Kartu žmonės nešdavo ir daržoves, vaisius bei javus. Pašventintas puokštes žmonės laikė kaip namuose, kad juos globotų.

Dzūkijoje ir rytų Aukštaitijoje moterys, kurios turėjo mirusių vaikų, iki žolinės nevalgė obuolių.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Gražina Žumbinienė
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Gražina Žumbakienė

„Žmonės tikėjo, kad jeigu suvalgys obuolį, tai kai Marija obuolius danguje dalins tam mirusiam neduos. Sakys, kad motina jau suvalgė. Tai jei ta moteris neiškęsdavo ir suvalgydavo, jai nesisekdavo visus metus“, – buvusias tradicijas prisiminė G.Žumbakienė.

Puokštėse gėlės buvo naudojamos tik joms pagražinti. Didžiąją Žolinių puokštės dalį sudarydavo įvairios vaistažolės ar augalai, kurie turėjo saugoti nuo tam tikrų nelaimių. Būtinas puokščių atributas buvo kietis. Žmonės tikėjo, kad šis patvorėse augantis augalas saugoja nuo griaustinio, kurio visi bijojo. 

VIDEO: Gražina Žumbinienė pasakoja apie Žolinių puokštes

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius