Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Katastrofų turizmas“ II: skęstančios salos ir cunamių nusiaubtas kraštovaizdis (video)

Pirmoje dalyje „Katastrofų turizmas: stichinių nelaimių nusiaubtos vietos – turistų traukos objektas“ rašėme apie gana naują reiškinį turizmo industrijoje – katastrofų turizmą, jo priežastis bei pasekmės. Pristatėme kelias katastrofų turistų lankomas vietas – Naująjį Orleaną, Pompėją, Islandiją, Haitį bei Maldyvus.
Kadras iš filmo Tuvalu - Islands on the frontline of Climate
Kadras iš filmo Tuvalu - Islands on the frontline of Climate / Panos Pictures nuotr.

Kodėl žmonės užuot pasirinkę gražias, žinomas lankytinas vietas, traukia ten, kur traumos, slogūs išgyvenimai, suniokota gamta bei gyvenvietės? Keliauninkus būtų galima skirstyti į dvi grupes – įprastus turistus, į nelaimių vietas užsukančius tam, kad daugiau sužinotų apie ten įvykusias tragedijas, suvoktų jų priežastis bei pasekmes. Tuo tarpų „katastrofų turistai“ į nelaimių vietas keliauja specialiai. Jie siekia emocinio sujaudinimo, stipresnių išgyvenimų, o informacija, žinios apie nelaimes jiems ne tokios svarbios.

Taip kartais prisidedama prie vietų atkūrimo – pinigais arba savanorišku darbo. O kartais priešingai – vietai keliama didesnė grėsmė ir jos nykimas paspartinamas. Šioje dalyje apžvelgsime dar kelias vietas, nukentėjusias nuo stichinių nelaimių, tapusias katastrofų turistų susidomėjimo objektu.

Tuvalu salos

Šios salos – vienas iš akivaizdžių klimato atšilimo pavyzdžių. Apskaičiuota, kad po kelių dešimtmečių salos bus po vandeniu. Tuo kol kas sėkmingai naudojasi vietos gyventojai, norėdami pritraukti kuo daugiau turistų. „Nedelsk, keliauk į Tuvalu kol dar ne vėlu“, ragina reklaminiai šūkiai. Ir lėktuvai vienas po kito skraidina turistus į vieną iš salų – Funafuti. Vietos valdžia pripažįsta tikslingai dramatizuojanti problemą, kad pritrauktų daugiau turistų ir paramos.

VIDEO: Tuvalu - Islands on the frontline of Climate Change

Panašią problemą – grimzdimą į vandenyną – patiria ir kelių kitų salų gyventojai, jau palikę savo namus ar besiruošiantys tai padaryti. Tai – Karteretų salos Papua Naujojoje Gvinėjoje, Bhola sala Bangladeše,  Maldyvai ir keletas kitų vietų.

Ejamas, Anglija

Derbišyro kaimas turi nepaprastą istoriją: kaimo gyventojai paaukojo gyvybes šalies labui. 1665-aisiais Ejame pasklido maras. To priežastis buvo užkrėsta medžiaga, kurią iš Londono gavo vietos siuvėjas.

Kaimo gyventojai nusprendė uždaryti kaimą ir atsiskirti nuo pasaulio, kol „juodoji mirtis“ praeis. Jie gyveno izoliuoti ilgiau nei metus, o išgyveno maitindamiesi maistu, paliktu jiems prie kaimo vartų. Per tą laikotarpį mirė daugiau nei ketvirtadalis kaimo gyventojų, tačiau kaimo sprendimas izoliuotis išgelbėjo tūkstančius kitų gyvybių.

Dabar Derbišyro kaimas – vienas iš įdomiausių lankomų vietų apylinkėse. Jame yra mažas „Juodosios mirties“ muziejus, o vietos bažnyčioje galima pamatyti Maro registrą, kuriame buvo surašomi mirę žmonės.

wikimedia.org nuotr./Ejamo bažnyčia
wikimedia.org nuotr./Ejamo bažnyčia

Gale ir Hikaduva, Šri Lanka

2004 metais Antrosios Kalėdų dienos cunamis nusiaubė pietvakarinį Šri Lankos krantą, kuris iki pat šiol dar nėra iki galo atkurtas. Ypač stipriai nukentėjo Hikaduvos apylinkės, kur dar dabar yra ryškios cunamio pasekmės. Taip pat vis dar kenčia garsioji kriketo žemė – Gale. Ji praktiškai buvo nušluota nuo žemės paviršiaus. Tačiau dėka didelių žmonių ambicijų, sunkaus darbo ir pagalbos iš užsienio, 2008-aisiai čia vėl buvo rengiamos Test kriketo rungtynės.

Tačiau apskritai atstatymo darbai einasi lėtai. Labai prie jų prisideda savanoriai, atkeliaujantys į Šri Lanką padėti visai įmanomais būdais – namų atstatymų, našlaičių rūpinimusi ir mokymu bei senelių priežiūra bei materialine pagalba.

Phuket, Tailandas

Didžiausią Tailando salą Phuket 2004-aisiais gruodžio 26 dieną sukrėtė 9 balų stiprumo žemės drebėjimas. Jis sukėlė Andamano bangą, smogusią į Andamano jūros krantus, Indijos vandenyno pakrantėje. Viešbučiai tuo metu buvo pilni turistų, leidžiančių Kalėdų atostogas ir visiškai nesitikinčių tokios katastrofos.

Scanpix nuotr./Phuket po cunamio ir praėjus metams
„Scanpix“ nuotr./Phuket po cunamio ir praėjus metams

Tsunamiui priartėjus prie pakrančių, žmonių būriai bėgo ieškodami aukštesnių vietų, kuriose galėtų išsigelbėti. Gatvėse gulėjo išvartytos transporto priemonės, elektros laidai kabojo sutrūkinėję, žvejų valtys lyg didžiulės žuvys gulėjo išmestos į krantą paplūdimiuose, apsemtose gatvėse ir pastatuose skraidžiojo nuolaužos. Per dvi valandas iš ramaus Phuket kurorto sala virto chaosu.

Tačiau nelaimės padariniai buvo greitai atstatyti. „Katastrofų turistams“, besitikintiems saloje pamatyti slogius cunamio padarinius, tenka nusivilti – gyvenimas saloje grįžo į senas vėžias, cunamio lyg nebūta.

VIDEO: Phuket Breathing // Thailand

Niutokas, Aliaska

Vietos gyventojai Yup'ik eskimai yra priversti trauktis iš savo žemių – pakrantės kaimelio Niutoko. To priežastis – potvyniai ir erozija, po truputį pasiglemžiantys žemę. Šią problemą sukelia temperatūros šilimas ir ledo bei užšalusio viršutinio žemės sluoksnio tirpimas. 340 kaimelio gyventojų bus perkeliami į už 15 kilometrų esantį miestelį. O į Niutoką užsuks tik „katastrofų turistai“.

VIDEO: Newtok Moves

Grenlandija

„Katastrofų turizmo“ banga neaplenkia ir Grenlandijos. Atvykus čia galima nukeliauti ant  Ilulissat ledo fiordo ir stebėti ledyno tirpimą. Taip pat galite nuvykti ant 7,5 m aukščio ledo sienos Kangerlussuag. Jeigu ji ištirptų, pasaulio vandenyno lygis pakiltų daugiau nei 7 metrus.

Tiesa, padidėjęs oro eismas Grenlandijos padangėje dar labiau prisideda prie globalinio atšilimo...

VIDEO: Greenland Time-Lapse Reel

AFP/Scanpix nuotr./Grenlandija
AFP/„Scanpix“ nuotr./Grenlandija

Darvinas, Australija

1974 metais, Darvinas buvo nusiaubtas ciklono Tracy. Virš 70 žmonių žuvo, o miestą reikėjo atstatyti iš pagrindų. Dabar ciklono padarinių mieste nepamatysite, tačiau Šiaurinės Teritorijos Muziejuje ir Meno galerijoje yra verta dėmesio ciklono Tracy ekspozicija. Viena iš jos dalių – tamsus kambarys, kuriame galėsite patirti, tai ką ciklono metu patyrė žmonės. Kambaryje yra similuojamos įvykio aplinkybės, kurios buvo atkurtos remiantis radijo pranešimais įvykio metu.

VIDEO: Darwin Australia

Bus tęsinys.

Pirmą dalį galite skaityti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius