Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apklausa: 38 proc. mano, kad Rolandui Paksui reikia leisti dalyvauti rinkimuose

Dauguma Lietuvos gyventojų mano, kad per apkaltą iš prezidento posto pašalintam Rolandui Paksui turi būti leidžiama dalyvauti rinkimuose.
Rolandas Paksas
Rolandas Paksas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.
Temos: 1 Rinkimai

Tai rodo BNS užsakymu rinkos analizės ir tyrimų grupės RAIT atlikta reprezentatyvi gyventojų nuomonės apklausa.

38 proc. apklausos dalyvių pareiškė, kad partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkui, europarlamentarui R.Paksui turi būti leista dalyvauti visuose rinkimuose.

Penktadalis respondentų nurodė, kad R.Paksui turėtų būti leista balotiruotis jau 2012 metų Seimo rinkimuose.

2 proc. apklaustųjų tvirtino, kad šiam politikui turėtų būti sudarytos sąlygos kandidatuoti 2014 metų prezidento rinkimuose. Tiek pat buvo manančiųjų, kad R.Paksui reikia leisti dalyvauti 2016 metais renkant parlamentą, 1 proc. – 2019 metais renkant valstybės vadovą.

Beveik penktadalis – 19 proc. – apklausos dalyvių atsakė, kad jam iš viso negalima leisti dalyvauti jokiuose rinkimuose. 8 proc. buvo už tai, kad draudimas būti renkama R.Paksui galiotų dar dešimt metų.  Beveik dešimtadalis respondentų neatsakė į klausimą.

Apklausos rezultatai rodo, kad miestelių ir mažesnių miestų gyventojai dažniau laikosi pozicijos, kad R.Paksui turėtų būti leista dalyvauti 2012 metų Seimo rinkimuose. Tuo metu asmenys, įgiję aukštąjį išsilavinimą dažniau nurodė, kad šiam politikui išvis neturėtų būti leista dalyvauti jokiuose rinkimuose.

Europos Žmogaus Teisių Teismas sausio pradžioje paskelbė, kad Lietuva pažeidė Europos žmogaus teisių konvenciją, uždrausdama R.Paksui būti renkamam į parlamentą. Anot jo, įstatyme įtvirtintas „nuolatinis“ ir „neatšaukiamas“ draudimas yra neproporcingas.

Vyriausybėje sudaryta darbo grupė, kuriai pavesta išanalizuoti galimus Strasbūro teismo sprendimo vykdymo būdus, išskirti ir įvertinti galimas alternatyvas, parengti apibendrintus pasiūlymus ir iki gegužės 31 dienos pateikti savo išvadas Vyriausybei.

Beveik prieš septynerius metus R.Paksas per apkaltos procesą buvo pašalintas iš prezidento posto, Konstituciniam Teismui konstatavus, kad jis sulaužė priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją. Seimas įstatymu jam apribojo galimybę jam būti renkamam į Seimą.

RAIT Lietuvoje apklausė 1007 15–74 metų gyventojų. Apklausa vykdyta sausio 13–23 dienomis.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius