-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mero kėdę besimatuojantis Visvaldas Matijošaitis: Kaunui reikia permainų

„Vičiūnų“ įmonių grupės steigėjas ir valdybos pirmininkas, vienu iš turtingiausių Lietuvos žmonių laikomas verslininkas Visvaldas Matijošaitis ketina palikti verslą ir tapti Kauno meru.
Visvaldas Matijošaitis
Visvaldas Matijošaitis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Ši daugeliui itin netikėta žinia šalį apskriejo antradienį vakare. Prieš trejus su puse metų dalyvauti prezidento rinkimuose ketinęs, tačiau vėliau šio sumanymo atsisakęs judėjimo „Vieningas Kaunas“ įkūrėjas V.Matijošaitis subūrė iki šiol Kauno tarybos opozicijoje veikusias politines jėgas ir ketina miesto valdžią perimti iš Andriaus Kupčinsko vadovaujamų konservatorių.

Kartu su socialdemokratais, Liberalų ir centro sąjunga, „Tvarka ir teisingumu“ bei Darbo partija koaliciją kuriantis „Vieningas Kaunas“ naujojoje Kauno taryboje turės 22 vietas.

Verslą ketina nustumti į šoną

– Ar tokį netikėtą posūkį lėmė Jūsų žūtbūtinis siekis tapti meru? 15min.lt antradienį vakare paklausė V.Matijošaičio.

– Tikrai mero postas nebuvo siekiamybė. Tiesiog tvarkant miestą, tvarkant miesto ir jo įmonių valdymą reikia permainų. Žiūrint į naujosios koalicijos narių ratą, yra žmonių, kurie pažįsta mane, žino mūsų kompanijos nuveiktus darbus. Jie išreiškė pasitikėjimą manimi. Šitas pasiūlymas man pačiam buvo netikėtas. Gal iš tiesų reikia imti ir darbais įrodyti, kad Kaune gali būti geriau.

– Kieno iniciatyva buvo suburta ši koalicija?

– Žinokite, nepasakysiu. Mes visi tas dienas kalbėjome. Net nepasakysiu iš kieno lūpų tai išslydo. Tai buvo bendras pasiūlymas.

– Kadangi nutarėte siekti mero posto, esate apsisprendęs palikti verslą?

– Verslas – tai ne partija. Ten visi žmonės yra pakeičiami. Bent pora žmonių iš mano verslo tikrai eis į tarybą, nes jie yra geri specialistai. Jie visi turi užsiauginę pamainą, turi, kas juos pakeis. Šitiems jauniems žmonėms politika bus naujas iššūkis. Į kitą darbą jie eis tikrai ne skalsesnio kąsnio ieškodami, o tiesiog naujų iššūkių vedami. Lygiai taip pat ir aš. Juk nėra nepakeičiamų. Aš esu paprastas, eilinis vadovas, vietoj kurio gali bet kada ir bet kuris kitas vadovas atsistoti ir dirbti. Tie žmonės, kurie saugo savo šiltą vietą, yra mažiau verti už tuos, kurie eina į priekį.

– Teko girdėti, kad nemažą dalį sprendimų savo vadovaujamose įmonėse priimate pats. Ar nebus neramu savo verslą patikėti kam nors kitam?

– Aš nemanau, kad nematysiu ir nežinosiu, kas ten vyksta. Mūsų 45 įmonės yra 17-oje pasaulio šalių. Yra kompiuteriai, tad tokius dalykus aš matysiu. Kita vertus, gal ir gerai yra leisti kuo daugiau sprendimų priimti kitiems žmonės stebint ataskaitas ir iš jų vertinant, kaip jiems sekasi. Būnant meru įstatymai tai daryti leidžia. Jeigu mūsų verslas būtų Kaune statyti gyvenamuosius namus ar maitinti mokyklas, gal ir kirstųsi interesai. O nuo to, kad aš būsiu meras, Prancūzijoje, Italijoje, Ispanijoje ar Lenkijoje pardavimas nepasikeis. Aišku, visų pirma dar reikia tapti meru.

Palygino su K.Kemzūros treniruojama rinktine

– Konservatoriai labai aiškiai deklaravo bandysiantys formuoti koaliciją buvusios daugumos pagrindu. Su jais buvo siejamas ir „Vieningas Kaunas“. Sakykite, kuo Jums neįtiko konservatoriai?

– Žinokite, man visi tinka. Nėra taip, kad blogi konservatoriai ar blogi socialdemokratai. Susiformavo tokia koalicija, sutarėme būtent su šiais partneriais. Vadinasi, mes laikysimės savo žodžio ir susitarimo. Aš nesu priešiškai nusiteikęs nė vienų atžvilgiu. Gal būtent ši koalicija labiau patikėjo mūsų pažadais. Be to, jie ir patys turi noro keisti miesto veidą.

– Neabejoju, kad ne tik tiems kauniečiams, kurie aktyviai domisi politika, bet ir visiems likusiems naujiena apie naujos sudėties valdžią bus nemažas netikėtumas. Vis dėlto valdžia keičiasi ne taip jau dažnai. Ko kauniečiai gali tikėtis iš Jūsų?

– Kai tapsiu meru, tuomet imsiu ir labai aiškiai suformuluosiu viską, ko miestiečiai gali tikėtis.

– A.Kupčinskas, reaguodamas į šią naujieną, naująją koaliciją pavadino oligarchine. Be to, pabrėžė, kad 22 narius turinti koalicija yra labai netvirta. Ką galėtumėte į tai atsakyti?

– Kai Kęstutis Kemzūra pasaulio čempionate vedė krepšininkus, jis rodė ištraukas iš filmo, kuriame 300 spartiečių stojo prieš šimtatūkstantinę armiją. Tvirta ar netvirta koalicija – viskas yra reliatyvu. Ir priklauso nuo to, iš kur žiūri. Jei manyčiau, kad koalicija netvirta, o prie stalo prisėdę vyrai ir moterys nesilaikys savo žodžio, matyt, nebūčiau ten.

Iš tiesų, manau, ši koalicija bus tvirta ir nepajudinama. O kalbant apie oligarchiją reikia, kad kai kurie žmonės enciklopedijoje apie tą žodį pasiskaitytų. Daug kam patinka jis (žodis „oligarchija“ – red.).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius