-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 03 15 /2015 03 16

Lietuvos didmiesčiai turi naujus merus, Remigijus Šimašius įveikė Artūrą Zuoką

Lietuvoje keturiasdešimtyje savivaldybių sekmadienį vyko merų rinkimų antrasis turas, kuriame varžėsi kandidatai, prieš dvi savaites surinkę daugiausia balsų. Vilniuje laimėjo Remigijus Šimašius, Kaune rinkimus laimėjo Visvaldas Matijošaitis, Klaipėdoje – Vytautas Grubliauskas, Šiauliuose – Artūras Visockas, Panevėžyje – Rytis Mykolas Račkauskas.
Remigijus Šimašius
R.Šimašius ir liberalai rinkimų laukia „Neringos“ restorane / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Balsavimų visoje Lietuvoje rezultatus rasite čia.

Sekmadienį pakartotiniame balsavime balsavo 32,20 proc. rinkimų teisę turinčių rinkėjų.

Liberalas Seimo narys Remigijus Šimašius laimėjo sostinėje, įveikęs dabartinį merą Artūrą Zuoką; Klaipėdos meru perrinktas Liberalų sąjūdžio atstovas Vytautas Grubliauskas, vadovaujantis uostamiesčio savivaldybei nuo 2011 metų; Šiaulių miesto meru sekmadienį išrinktas 47 metų nepartinis smulkusis verslininkas Artūras Visockas; Kauno meras konservatorius Andrius Kupčinskas pralaimėjo mero rinkimus verslininkui Visvaldui Matijošaičiui; Panevėžio miesto meru išrinktas architektas Rytis Mykolas Račkauskas, rinkimuose dalyvavęs su visuomeniniu komitetu „Povilas Urbšys už sąrašą kartu“.

Atnaujinta 00.49 val. Liberalų sąjūdžio atsakingasis sekretorius Raimondas Imbrasas BNS patvirtino, kad R.Šimašių pakeisianti Viktorija Čmilytė-Nielsen ketina dirbti parlamente, nežada atsisakyti mandato.

Pasak Liberalų sąjūdžio atstovų, šiuo metu ji yra šachmatų turnyre Rusijoje.

31 metų Šiaulių miesto garbės pilietė V.Čmilytė-Nielsen yra daugkartinė Lietuvos čempionė, 2011 metais tapo Europos čempione.

VIDEO: R.Šimašius prieš A.Zuoką

Atnaujinta 00.28 val. R.Šimašius tikino iš pradžių labai ramiai jautęsis ir manęs padaręs per rinkimų kampaniją viską, ką galėjo. Tačiau dabar, prieš naują startą, jaudinasi.

„Jaučiu nerimą prieš naują pradžią. Čia kaip sceninis jaudulys aktoriui. Visus darbus, kuriuos dirbau – nuo naktinio sargo parduotuvėje iki ministro – mėgau, todėl manau, kad ir mero pozicijoje bus įdomu“, – sakė jis.

Jaučiu nerimą prieš naują pradžią. Čia kaip sceninis jaudulys aktoriui.

R.Šimašius pripažino, kad tuo metu, kai buvo siūlomas į teisingumo ministrus, jau buvo metęs politiką ir dirbti ėjo kone iš gatvės. Tuo tarpu į Vilniaus mero postą jis sakė einantis labai gerai pasiruošęs: „Man asmeniškai ir profesiškai tai yra labai svarbu.“

Paklaustas, ar jam negaila šiuos rinkimus pralaimėjusio A.Zuoko, naujasis Vilniaus meras buvo mandagus: „Ne, gaila nėra. Manau, kad jis stiprus žmogus ir ras, ką veikti gyvenime“.

Atnaujinta 23.37 val. Į LRT televiziją prieš vidurnaktį atvykęs pabrėžtinai linksmas A.Zuokas, žurnalistui priminus, kad rinkimus jis pralaimėjo, dar bandė juokauti.

„Tikrai? Velnias, štai ką reiškia nežiūrėti į statistinius duomenis. Seniai buvau susisiekęs su štabu, – juokavo A.Zuokas. – Yra kaip yra. Turėjau puikų laiką.“

Jis tvirtino dabar bandysiąs daugiau dėmesio skirti nacionalinei politikai, nes būdamas meru esą pernelyg susikoncentravo į sostinę ir tai partijai buvo nenaudinga.

Žmogiškai yra tam tikras liūdesys viduje, bet aš žiūriu į tai filosofiškai.

„Vilniaus, kaip mano miesto, istorija yra baigta“, – pareiškė A.Zuokas.

Tačiau politologų vertinimams, kad čia jo, ir kaip politiko, pabaiga, A.Zuokas paprieštaravo. Jis tvirtino, kad jį laidoti tikrai per anksti, o partijos rezultatai rinkimuose visoje Lietuvoje yra geri.

Jis pripažino, kad sunki pradžia pirmajame rinkimų ture, kai jį dar lenkė Lenkų rinkimų akcijos pirmininkas Valdemaras Tomaševskis, buvo skaudi emociškai. Jis pripažino, kad naktį važiuodamas namo net pasidžiaugęs, kad gal jau greit ne jis bus atsakingas už duobėtus šaligatvius ar ištepliotas sienas.

„Tada pagalvojau: o gal ir gerai? Tai, žinoma, buvo silpnumo akimirka“, – pripažino buvęs Vilniaus meras.

A.Zuokas tvirtino, kad viena iš pagrindinių klaidų, kodėl R.Šimašius jį aplenkė, buvo per vėlai pastebėtas augantis konkurento populiarumas.

„Gal mes per vėlai pastebėjome augančią konkurenciją. Dirbome darbus ir tiesiog gana vėlai pradėjome ruoštis rinkimams. Bet tai jau vakar diena bet kokiu atveju. Žmogiškai yra tam tikras liūdesys viduje, bet aš žiūriu į tai filosofiškai“, – sakė A.Zuokas LRT televizijoje.

Atnaujinta 22.35 val. V.Čmilytė turėtų tapti Seimo nare

Sostinės meru tapusio R.Šimašiaus vietą parlamente turėtų užimti sąraše žemiau likusi pajėgiausia Lietuvos šachmatininkė Viktorija Čmilytė.

Atnaujinta 22.24 val. R.Šimašius pripažino, kad rinkimų kova su A.Zuoku jam nebuvo lengva, o kartais taip pasinerta į dumblą, kad nebesimatydavo diskusijų prasmės. „Debatuose ponas Artūras, scenos žmogus, yra meistras. Su juo debatuoti nėra lengva“, – pripažino R.Šimašius.

Jis tikino, kad koalicija iki šiol Vilniuje nėra iki galo suformuota, tačiau neabejojo, kad tai pavyks padaryti artimiausiomis savaitėmis. Jis tvirtino, kad vicemerų Vilniuje bus, kaip iki šiol, trys, o administracijos direktorius bus ne politikas. „Turiu kelias kandidatūras“, – pripažino R.Šimašius. Klausiamas, ar pasidarys asmenukę iš mero kabineto pirmąją darbo dieną, naujasis Vilniaus meras R.Šimašius tvirtino, kad būtinai tai padarys.

A.Zuokas pripažino, kad jam Vilniaus miesto vadovu dirbti patiko: „Tai buvo pats įdomiausias mano gyvenimo laikotarpis.“

Atnaujinta 22.00 val. Liberalas Remigijus Šimašius skelbia laimėjęs Vilniaus mero rinkimus, antrajame ture įveikęs dabartinį sostinės vadovą Artūrą Zuoką. „Taip, jaučiuosi“, – BNS sekmadienio vakarą sakė R.Šimašius, paklaustas, ar jaučiasi rinkimų nugalėtoju.

Atnaujinta 21.55 val. „Rytoj gal atlėgs alkoholis ir pradėsime kalbėtis dalykiškai“, – LRT televizijai sakė Panevėžio meru išrinktas Rytis Račkauskas, kuriam gali tekti dirbti su politinių oponentų suformuota valdančiąja dauguma miesto taryboje.

Rytoj gal atlėgs alkoholis ir pradėsime kalbėtis dalykiškai

Atnaujinta 21.45 val. „Lietuvos ryto televizijai“ R.Šimašius sakė, kad jo pergalė yra akivaizdi ir dėkojo vilniečiams už pasitikėjimą. „Vilniečiai pasiilgo būti savo miesto šeimininkais, o ne atiduoti jį merui“. Tikėjausi pergalės, o apie skirtumą daug nesvarsčiau“.

Pasak R.Šimašiaus, Vilniui nereikia iš esmės pasikeisti, tik visur reikia daugiau tvarkos – nuo darželių iki miesto finansų.

Atnaujinta 21.43 val. Konservatorių rinkimų štabo vadovė Rasa Juknevičienė apgailestauja, kad Kaune prarado mero postą, tačiau pabrėžė, kad iš esmės konservatoriai rinkimus laikinojoje sostinėje laimėjo, surinkę daugiau balsų nei 2011 metų savivaldos rinkimuose.

Geriau būtų, kad Kaunas nekartotų Vilniaus klaidų, iš kurių pastarasis jau vaduojasi.

„Mumis rinkėjų pasitikėjimas netgi išaugo, tačiau Kaune iš esmės nušluota visa likusi politinė sistema, o tai – nerimą keliančios tendencijos“, – kalbėjo R.Juknevičienė.

Grįžusi prie merų temos pakartojo prezidentės žodžius ir leido suprasti, kad telieka apgailestauti: „Geriau būtų, kad Kaunas nekartotų Vilniaus klaidų, iš kurių pastarasis jau vaduojasi.“

Atnaujinta 21.32 val. R.Šimašius, kalbėdamas LRT eteryje, sakė, kad, objektyviai žiūrint, jis jau laimėjo rinkimus ir jau priima sveikinimus.

Atnaujinta 21.31 val. Tendencijos Vilniuje rodo, kad A.Zuokui bus labai sunku pasivyti R.Šimašių. Suskaičiavus balsus iš 37 apylinkių, aiškėja, kad už R.Šimašių balsavo 59,42 proc., A.Zuokas gavo tik 39,32 proc.

Atnaujinta 21.20 val. Pirmieji rezultatai sostinėje rodo, kad laimi R.Šimašius, už kurį balsavo 59,44 rinkėjų. Tačiau, kaip „Info TV“ eteryje ką tik sakė E.Masiulis, tai dar nieko nereiškia, nes rezultatai yra tik iš šešių apylinkių, skirtinguose sostinės mikrorajonuose balsuojama labai nevienodai.

Beveik aiškūs rezultatai Kaune. Kone dvigubai savo konkurentą lenkia V.Matijošaitis. Dabartinis Kauno meras A.Kupčinskas jau pripažino savo pralaimėjimą. „Info TV“ eteryje jis pasveikino savo konkurentą su pergale. Jis sakė, kad ir toliau darbuosis Kauno taryboje. „Kaip ir krepšinio aikštelėje – nuolat laimėti negali. Galbūt kaip tik pralaimėjimai priverčia permąstyti viską“, – sakė A.Kupčinskas.

Vilniuje dėl mero posto rungėsi liberalas Remigijus Šimašius ir perrinkimo siekiantis Artūras Zuokas. Į Kauno merus pretendavo visuomeninį komitetą subūręs verslininkas Visvaldas Matijošaitis ir dabartinis miesto vadovas konservatorius Andrius Kupčinskas. Klaipėdiečiai antrajame ture rinkosi tarp dabartinio mero liberalo Vytauto Grubliausko ir Seimo narės konservatorės Agnės Bilotaitės.

Šiauliuose antrame ture dėl mero kėdės rungėsi du visuomenininkai – Artūras Visockas (Visuomeninis rinkimų komitetas „Artūro Visocko nepartinis sąrašas“) ir buvęs Seimo narys Valerijus Simulikas (Visuomeninis rinkimų komitetas „Valerijaus Simulik judėjimas „Už Šiaulius“).

Panevėžyje dėl mero kėdės grūmėsi į politiką grįžęs verslininkas Rytis Mykolas Račkauskas, Visuomeninio rinkimų komiteto „Povilas Urbšys už sąrašą KARTU“ atstovas, ir konservatorius vicemeras Maurikijus Grėbliūnas, gavęs 15,52 proc. balsų.

15min.lt iliustr./Savivaldos ir merų rinkimai
15min.lt iliustr./Savivaldos ir merų rinkimai

Žemiau pateikiame iš VRK gautus duomenis didžiuosiuose miestuose.

Tiesioginių merų rinkimų preliminarūs, rezultatai (vardas, pavardė, gautų balsų procentinė išraiška):

Vilnius

Remigijus Šimašius

61,94
Artūras Zuokas 36,86

Kaunas

Visvaldas Matijošaitis

62,68
Andrius Kupčinskas 36,06

Klaipėda
Vytautas Grubliauskas 75,20
Agnė Bilotaitė 23,38

Šiauliai
Artūras Visockas 67,25
Valerijus Simulikas 31,02

Panevėžys
Rytis Mykolas Račkauskas 68,53
Maurikijus Grėbliūnas 30,08

Rinkimų žemėlapį galite rasti čia:

Peržiūrėti turinį naujame langehttp://dc1.maps.lt/rinkimai2015/aktyvumas_II_turas/

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius