Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

VRK atsikirto daugiau mandatų reikalaujantiems kandidatams

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) teigia, jog savivaldos rinkimuose iškovotus mandatus paskirstė laikydamasi įstatymų. Esą norint kitokių skaičiavimų, reikia keisti įstatymą.
Savivaldos rinkimai
Savivaldos rinkimai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Šeštadienį paskelbtame pranešime komisija skelbia, kad rinkimų rezultatus nustatė griežtai ir nuosekliai laikydamasi įstatymo.

„Visi pageidavimai nustatyti kitus rinkimų rezultatus reikalauja keisti Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymą: įvesti dvi skirtingas rinkimų normas vienam mandatui gauti – vieną save išsikėlusiems kandidatams, kitą kandidatų sąrašams, arba pakeitus rinkimų įstatymą, suteikti mandatą save išsikėlusiems kandidatams negavusiems pakankamai rinkėjų balsų vienam mandatui gauti pagal rinkimų kvotą“, – aiškina VRK.

„Visi pageidavimai nustatyti kitus rinkimų rezultatus reikalauja keisti Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymą“, – aiškina VRK.Po praėjusį sekmadienį įvykusių rinkimų bene daugiausiai skundų VRK sulaukė dėl esą netinkamos  mandatų skirstymo metodikos. Pavyzdžiui, Kauno Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovai įsitikinę, jog pagal surinktus balsus miesto taryboje jiems priklauso 13 vietų, o jie gavo 12. Esą vienas jų mandatas atiteko Darbo partijai. Kauno konservatoriai-krikdemai yra užsiminę, jog ši papildoma vieta galėtų kardinaliai pakeisti derybų dėl laikiniosios sostinės valdžios eigą. Šiuo metu Kaune formuojasi koalicija, kuri TS-LKD paliktų opozicijoje, nors ši partija rinkimuose pelnė daugiausiai kauniečių simpatijų.

Tarp nepatenkintų mandatų skirstymo tvarka buvo ir Artūro Zuoko ir Vilniaus koalicijos narys Juozas Antanaitis. Jo skaičiavimais, koalicija turėjo gauti ne 12, o 13 – 15 vietų sostinės taryboje. Esą „ši diskriminacinio pobūdžio ir lygias teises pažeidžianti situacija susidarė dėl netinkamos kvotos mandatui apskaičiavimo tvarkos, kuomet į mandatų dalybas buvo įtraukti asmenys, kuriems mandatą gauti buvo neįmanoma.“

„Savivaldybės rinkimų komisija turėjo pastebėti, kad išsikėlę kandidatai negali dalintis mandatų ir apskaičiuojant kvotą mandatui juos pašalinti iš sąrašo. Kadangi jie buvo įtraukti, tokiu būdu buvo iškreipta kvota mandatui, o vėliau tai sąlygojo ir netinkamą liekanų metodo pritaikymą – buvo skirstomos liekanos, kurių realiai neturėjo susidaryti. Todėl gautas mandatų paskirstymo rezultatas yra neteisingas ir pažeidžia mano teises ir teisėtus interesus“, – įsitikinęs J.Antanaitis.

Kaip veikia rinkimų įstatymas ir nustatomi rinkimų rezultatai, VRK kviečia susipažinti savo interneto svetainėje. Skelbdama kiekvienos savivaldybės rinkėjų balsus, komisija skelbia ir rinkimų rezultatų nustatymo protokolą. Protokole atskleidžiama, kaip rinkėjų balsai laikantis įstatymo reikalavimų perskaičiuojami į kandidatams rinkėjų suteikiamus mandatus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius