Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Iki patekimo į savivaldos tarybą partijoms pritrūksta ir vieno balso (atnaujinta 17.48 val.)

Praūžusių savivaldos rinkimų rezultatų skaičiavimas pateikė ir dramaturgo plunksnos vertų istorijų. Šiaulių rajone iki mandato taryboje Krikščionių partijai pritrūko vos vieno balso, o Pakaunės krašto koalicija neprarado vilties patekti į Kauno rajono tarybą net ir po to, kai Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) sekmadienį galutinai patvirtino prieš savaitę vykusių rinkimų rezultatus.
Rinkimų rezultatai Lietuvos savivaldybėse
Rinkimų rezultatai Lietuvos savivaldybėse / „15min“ montažas

„Turbūt pats dramatiškiausias balsų skaičiavimas vyko Šiaulių rajone. Ten vienai politinei partijai (Krikščionių partijai – aut. past.) iki mandato trūko viso labo vieno vienintelio balso. Šiaulių rajono rinkimų komisija labai atidžiai perskaičiavo biuletenius ir nenustatė, kad tas balsas būtų surastas“, – sekmadienį po VRK posėdžio pasakojo komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas.
 

Tuo tarpu dabar bene didžiausia įtampa tvyro Kauno rajone. Ten Pakaunės krašto koalicijai (PKK), vienijusiai Naująją sąjungą ir Liberalų ir centro sąjungą (LiCS), trūksta vos 5 balsų, kad ji perliptų 6 proc. barjerą – tokią ribą savivaldos rinkimuose turi peržengti koalicija, kad patektų į savivaldybės tarybą. Kaip parodė Šiaulių rajono pavyzdys, užkirsti kelią į tarybą gali ir vienas balsas, tačiau PKK turi vilčių, mat kartą perskaičiavus balsus, nuo 6 proc. barjero ją skiriantis atstumas jau sutrumpėjo.
 

„Mes prašome iš esmės perskaičiuoti visus apygardos balsus. Gal kartais ten jie atsiras“, – naujienų A.Karlonas.„Iš pradžių Kauno rajono rinkimų komisijai suskaičiavus visus rinkimų rezultatus, sutvarkius visus protokolus, mums iki 6 proc. trūko 11 balsų. O VRK sudaryta darbo grupė vėl viską peržiūrėjo, rado daug klaidų, nekompetentingai atliktų darbų, ir vakar jau liko tik 5 balsai. Todėl mes prašome iš esmės perskaičiuoti visus apygardos balsus. Gal kartais ten jie atsiras. Juo labiau, kad jau yra patvirtinti faktai dėl tam tikrų pažeidimų, VRK darbo grupė nustatė, kad apygardos komisija, vykdydama padarė pažeidimų atlikdama kai kuriuos veiksmus, pavyzdžiui, visiškai savavališkai atidarinėjo balsavimo biuletenių maišus nestebint partijų atstovams“, – naujienų portalui 15min.lt pasakojo PKK sąrašo lyderis Arūnas Karlonas. Kauno rajono rinkimų komisijos darbo broką pripažino ir Z.Vaigauskas. Beje, šioje rinkimų apygardoje pradėti ir ikiteisminiai tyrimai dėl galimo balsų pirkimo.

Į VRK posėdį Vilniuje atvykęs politikas neslėpė, jog nesitiki, kad komisija priims jo koalicijai palankų sprendimą, mat to neleidžia įstatymai. Tačiau žadėjo susidariusią padėtį aiškintis teisme. A.Karlonui sėkmės linkėjo ir patys VRK nariai, apgailestavę, kad yra apriboti įstatymo, reikalaujančio ne vėliau kaip per 7 dienas patvirtinti rinkimų rezultatus Jei PKK būtų pripažinta surinkusi pakankamai balsų, ji Kauno rajono taryboje gautų 2 iš 27 tarybos mandatų. Sekmadienį VRK patvirtintais rezultatais, šioje savivaldybėje laimėjo Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP), gavusi 12 vietų taryboje. Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratai (TS-LKD) iškovojo 6, Darbo partija – 3, „Tvarka ir Teisingumas“, Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjunga ir Liberalų sąjūdis – po 2 mandatus.
 

Anot Z.Vaigausko, nemažai prašymų  perskaičiuoti balsus gauta ir kitose savivaldybėse. Toks procesas vyko daugiau nei 10-yje rinkimų apygardų, tačiau nerasta nė vieno atvejo, kuris būtų pakeitęs rinkimų rezultatus. „Atvirai pasakius, mačiau kai kurių kandidatų tokį norą pakankinti savivaldybių rinkimų komisijas: štai, mums neužtenka balsų, tai skaičiuokit. Nesurasit tų balsų, bet vis tiek skaičiuokit“, – dėstė  jis.

Patvirtino ir kitus rezultatus

„Atvirai pasakius, mačiau kai kurių kandidatų tokį norą pakankinti savivaldybių rinkimų komisijas: štai, mums neužtenka balsų, tai skaičiuokit. Nesurasit tų balsų, bet vis tiek skaičiuokit“, – dėstė Z.Vaigauskas.VRK sekmadienį galutinai patvirtino prieš savaitę vykusių savivaldos rinkimų ir rinkimų vienmandatėje Marijampolės Seimo rinkimų apygardoje rezultatus. Buvo atmesti paskutiniai skundai dėl esą netikslių rezultatų Vilniuje.
 

Sostinėje pretenzijų balsų skaičiuotojams turėjo LiCS, TS-LKD, Artūro Zuoko ir Vilniaus koalicijos atstovai. Esą kai kuriose apylinkėse už liberalcentristų kandidatę Norą Ribokienę ir konservatorių-krikdemų atstovą Arūną Eigirdą rinkėjai tikina atidavę pirmumo balsus, tačiau rezultatų lentelėse – nuliai. Vilniaus liberalcentristai taip pat turėjo įtarimų, esą balsų skaičiuotojai jiems nepriskaičiavo dalies balsų. A.Zuoko ir Vilniaus koalicijos atstovai reiškė nepasitenkinimą dėl mandatų skaičiavimo pagal atiduotų rinkėjų balsų skaičių metodikos. Tačiau VRK atmetė visus skundus.

Galiausiai Vilniuje patvirtinti jau anksčiau skelbti rezultatai. A.Zuoko ir Vilniaus koalicijai pripažinti 12 , Lenkų rinkimų akcijos ir Rusų Aljanso koalicijai „Valdemaro Tomaševskio blokas“ – 11, TS-LKD – 10 vietų. Darbo partija gavo 8 mandatus, Lietuvos Socialdemokratų partijai (LSDP) ir „Tvarkai ir teisingumui“ sostinės taryboje atstovaus po 5 politikus.

VRK sekmadienį taip pat tvirtino rinkimų rezultatus Druskininkų savivaldybėje. Net 17 mandatų 25 vietų atiteko ir iki šiol taryboje dominuojančiai LSDP. LiCS gavo 3 vietas,  „Tvarka ir teisingumas“ ir Darbo partija – po 2 vietas, išrinktas ir save išsikėlęs kandidatas Rimantas Žūkas.

Be to, VRK patvirtino prieš savaitę vykusio Seimo rinkimų antro turo Marijampolės vienmandatėje apygardoje rezultatus. Seimo nario mandatą ten iškovojo socialdemokratas Albinas Mitrulevičius, surinkęs 52,53 proc. balsavusių rinkėjų balsų. Jo varžovas konservatorius-krikdemas Valdas Pileckas gavo 42,09 proc. Po to, kai A.Mitrulevičius ketvirtadienį prisieks Seime, LSDP frakcija išaugs iki 25 narių. Politikas parlamente pakeis praėjusią vasarą mirusį Marijampolėje išrinktą socialdemokratą Algį Rimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius