Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Rinkimai Kaune: ar galima paaiškinti dukrai, kur ir už ką padėti kryžiuką?

Vienose apylinkėse – aktyviau, kitose – mažiau aktyviai, vieni – už permainas, kiti – už tęstinumą. Rinkimai į savivaldybių tarybą bei tiesioginiai mero rinkimai Kaune vyksta be didesnių pažeidimų.
Rinkimai Kaune
Rinkimai Kaune / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Lietuvos policijos duomenimis, Kaune iki šiol gauta 16 pranešimų dėl galimų pažeidimų, pagal juos pradėtas vienas ikiteisminis tyrimas – dėl trukdymo pasinaudoti rinkimų teise.

Kaip 15min informavo Lietuvos policijos Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis, kiti pranešimai arba nepasitvirtino, arba tikslinamos aplinkybės.

Į apylinkę – su teismo nutartimi

Skirtingose rinkimų apylinkėse dirbantys pirmininkai sako, kad kol kas rinkimai Kaune vyksta ramiai, tačiau kartais tenka spręsti rinkėjų keliamus klausimus.

Rinkimų dieną į Aušros rinkimų apylinkę, esančią miesto centre, atėjusi viena kauniečių šeima kartu atsinešė ir teismo nutartį, kuria jų dukra yra pripažinta neveiksni, tačiau rinkėjo lapelį gavo.

Kaip 15min sakė šios rinkimų komisijos pirmininkė Jūratė Rakauskienė, tokiu atveju rinkėjos kortelė bus nepanaudota.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jūratė Rakauskienė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jūratė Rakauskienė

„Mes tiesiog ją (rinkėjo kortelę) atidėsim į šalį. O kad neveiksni mergina yra sąrašuose, galbūt ateityje į tai kažkas atkreips dėmesį ir išbrauks“, – sakė pirmininkė.

J.Rakauskienė padidėjusį rinkėjų aktyvumą pastebėjo maždaug nuo 10.30 val. – tada šioje apylinkėje gyvenantys kauniečiai prie balsadėžių ėmė eiti gausiau.

„Kad iš ryto žmonių mažiau – tai normalu. Paprastai iš ryto ateina vyresni žmonės, o vakare laukiam jaunimo. Dieną – šeimos su vaikais“, – kalbėjo pašnekovė.

Kryžiuką padės, kur parodys mama

Žiemgalių rinkimų apylinkės, kuri yra Šilainių mikrorajone, pirmininkė Gintarė Gudeliauskienė sako, kad didesnis rinkėjų aktyvumas būna ne per savivaldos, o per Prezidento rinkimus.

„Dabar aktyvumas normalus, tuščių protarpių nėra. Dabar aktyvumas mažesnis, nei per Prezidento rinkimus buvo. Eilė būdavo iki durų „užsiraičius“, šiandien dar taip nebuvo“, – lygino G.Gudeliauskienė.

Į šią rinkimų apylinkę atėjusi viena moteris teiravosi, ar ji galėtų atsivesti balsuoti neįgalią dukterį.

„Sakė, kad ji lyg psichiškai sveika, bet jai reikia parodyti, kur ir ką daryti. Mama sakė, kad ji kartu su dukra nueis į kabiną ir paaiškins, ką daryti, o „kryžiuką“ padėtų pati dukra – ten, kur pasakys mama. Paaiškinau, kad taip negalima“, – pasakojo G.Gudeliauskienė.

G.Gudeliauskienė pastebėjo, kad dažniau balsuoti ateina šeimos su mažais vaikais. „Neblaivių kol kas nebuvo. Vakare reikės žiūrėti“, – šyptelėjo pašnekovė.

Pirmasis rinkėjas – prieš septynias

Į Demokratų rinkimų apylinkę, kuri yra Vilijampolės mikrorajone, pirmasis rinkėjas atėjo likus maždaug dešimčiai minučių iki septintos ryto.

„Klausė, ar negali balsuoti anksčiau. Tačiau jam teko palaukti apie dešimt minučių, ir tada balsavo. Jis buvo pirmasis rinkėjas“, – juokėsi šios apylinkės komisijos pirmininkė Laimutė Žagarienė. Priešingai nei Šilainiuose, L.Žagarienė džiaugėsi, jog balsuoti jau atėjo daug rinkėjų ir aktyvumas nėra mažas.

L.Žagarienė pastebėjo, jog šiemet į rinkimų apylinkę ateina ir žmonės, kurie gyvena netoliese, tačiau yra deklaruoti kitose Kauno apylinkėse.

„Tai yra šių metų naujovė, kad galima balsuoti ne savo apylinkėje ir tai žmonėms yra labai patogu“, – kalbėjo L.Žagarienė, taip pat neatmesdama, jog būtent tokia naujovė padidino ir rinkėjų aktyvumą.

Ne pirmus metus rinkimų komisijose dirbanti L.Žagarienė sako, kad ne vienas rinkėjas ateina dar nebūdamas apsisprendęs ir nežinodamas, už ką balsuos. Todėl galutinis sprendimas atsiranda jau atėjus į balsavimo kabiną.

Tikisi ne tik vizualių pokyčių

Prie rinkimų apylinkių kalbinti kauniečiai sakė, jog kandidatą, už kurį balsuos, rinkosi pagal įvairius kriterijus – padarytus darbus, pažadus, simpatijas vienai ar kitai partijai.

Balsuodami už tarybos narius ir merus jie tikisi ne tik vizualiai mieste matomų pokyčių, tačiau ir verslo plėtros, investicijų, aukštesnio pragyvenimo lygio, taip pat tikisi, kad į Kauną sugrįš emigrantai ar čia po studijų liks gyventi ir dirbti jauni žmonės.

Dėl Kauno mero posto varžosi septyni kandidatai – visuomeninio rinkimų komiteto „Vieningas Kaunas“ lyderis Visvaldas Matijošaitis, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovė Jurgita Šiugždinienė, Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio narys Simonas Kairys, Lietuvos socialdemokratų partijos narys Gintaras Černiauskas, Lietuvos centro partija iškėlė Rūtos Andriuškevičienės kandidatūrą, „darbiečiams“ atstovauja Martynas Maulė, o partijai „Tvarka ir teisingumas“ – Antanas Navakauskas.

Į Kauno miesto savivaldybės tarybą renkamas 41 atstovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius