Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuo kritikos dėl savo biografijos Dalia Grybauskaitė ginasi „Facebook“: „M.Burokevičiaus partijai nepriklausiau, o tėvas nebuvo NKVD seržantas“

Apie dalyvavimą prezidento rinkimuose paskelbusi valstybės vadovė Dalia Grybauskaitė antradienį pareiškė, kad jos tėvas nebuvo NKVD seržantas, o ji pati nepriklausė Mykolo Burokevičiaus vadovaujamai Lietuvos komunistų partijai.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Apie tai D.Grybauskaitė paskelbė savo puslapyje „Facebook“.

„Paskelbusi apie tai, kad sieksiu prezidento posto, sulaukiau ne tik palaikymo, bet ir klausimų, susijusių su mano biografija. Todėl dar kartą mėginsiu atsakyti tiems, kas sukluso girdėdamas įvairų skleidžiamą melą apie mane“, – rašo D.Grybauskaitė.

Ar „kolaboravau“ su M. Burokevičiaus partija?

Ne, nes dar 1989 gruodžio mėnesį. prisijungiau prie atskilusios LKP (kuriai vadovavo A.M.Brazauskas) ir gavau laikiną jos pažymėjimą. O 1990 06 apsisprendžiau nutraukti dalyvavimą bet kokioje partinėje veikloje. Šiuos 23 metus nebuvau jokios partijos nare.

Kodėl likau dirbti partinėje mokykloje po Kovo 11-osios?

1990 03 11 Vyriausybės potvarkiu aukštoji partinė mokykla buvo perduota Vilniaus pedagoginiam institutui. Tačiau jau kovo 25 d., patalpose įsitvirtinus rusų kariuomenės daliniams, išėjau atostogų ir pradėjau ieškoti darbo. Ir 1990 m. birželio mėnesį galutinai išėjau iš šios įstaigos, o jau rugpjūtį pradėjau dirbti Lietuvos Ekonomikos ministerijos Ekonomikos institute.

Ar tiesa, kad mano tėvas esą buvo NKVD seržantas?

Netiesa. Pokario metais būdamas 17–18 metų dirbo gaisrininku. Tokį patvirtinimą gavau iš Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro.

„Facebook“ nuotr. /D.Grybauskaitės puslapis „Facebook“
„Facebook“ nuotr. /D.Grybauskaitės puslapis „Facebook“

Z.Vaišvila: D.Grybauskaitę 1990 liepą premijavo V.Lazutka

Klausimus apie D.Grybauskaitės praeitį nuolat kelia Kovo 11-osios nepriklausomybės akto signataras, buvęs vicepremjeras ir buvęs Valstybės saugumo departamento generalinis direktorius Zigmas Vaišvila.

Pernai per Sausio 13-osios minėjimą jis iš tribūnos apkaltino D.Grybauskaitę 1990 liepą gavus premiją už darbą Vilniaus aukštojoje partinėje mokykloje.

Z.Vaišvila teigė, kad iš KPSS partinės mokyklos archyvų dingo ne tik D.Grybauskaitės, bet ir V.Lazutkos asmens byla.

Signataras rėmėsi žurnalistės Rūtos Janutienės informacija, kad D.Grybauskaitės darbo byloje rastas 1990 metų liepos Valentino Lazutkos įsakymas dėl  D.Grybauskaitės premijavimo už gerą darbą.

Lietuvos Nepriklausomybės priešininkas, buvęs LKP CK narys ir Vilniaus komunistų partijos sekretorius V.Lazutka Sausio 13-osios byloje kaltinamas sąmokslo rengimu siekiant užgrobti valdžią ir nušalinti teisėtus valstybės vadovus.

Z.Vaišvila teigė, kad iš KPSS partinės mokyklos archyvų dingo ne tik D.Grybauskaitės, bet ir V.Lazutkos asmens byla.

R.Janutienės išleistoje knygoje apie prezidentę rašoma, kad jos tėvas Polikarpas Grybauskas galėjo būti NKVD seržantas, tai liudija nuotrauka, kurioje jis dėvi unoformą.

2012 metų rudenį TV3 eteryje nepasirodė R.Janutienės laida „Paskutinė instancija“, kurioje narpliotos prezidentės biografijos detalės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius