Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Prezidentė Dalia Grybauskaitė: problema – ne ministrai, o viceministrai

„Jokių fejerverkų ir jokių pokylių neplanuoju. Neplanuosiu ir visus penkerius metus“, – pirmadienį žurnalistams sakė prezidentė Dalia Grybauskaitė, kuri sekmadienį buvo perrinkta antrajai kadencijai. Bet koncertą žmonėms savo perrinkimo proga pažadėjo.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Greičiausiai, jeigu gausime tokių pasiūlymų, o tikiuosi, kad gausime, bus koks nors koncertas, nes yra kūrėjų, kurie kuria ir daro tą nemokamai, kad žmonės galėtų pasidžiaugti“, – sakė D.Grybauskaitė.

Nupirkti rinkimus – vis sunkiau

Surinkusi 57,87 proc. rinkėjų balsų ji nugalėjo socialdemokratų deleguotą Zigmantą Balčytį, surinkusį 40,14 proc. balsų. Iki inauguracijos liepą ji kalbėsis su ministrais apie jų darbo kokybę, tačiau prezidentei nerimą kelia kai kurių viceministrų darbas.

Antrai kadencijai perrinkta prezidentė Dalia Grybauskaitė šį laimėjimą vadina istorine pergale, nes pirmą kartą Lietuvos istorijoje tas pats žmogus rinkimus laimi dukart iš eilės. Pirmadienį spaudos konferenciją ji surengė prezidentūroje.

„Galiu visus pasveikinti, kad visi rinkimai jau sėkmingai baigti. Tai buvo demokratijos, žodžio laisvės išraiškos. Turime visai neblogus rezultatus“, – sakė D.Grybauskaitė.

Pasak jos, rinkimai parodė, kad sąžiningi žmonės yra atsparūs provokacijoms.

„Mūsų politinė kultūra taip pat keičiasi. Rinkimų rezultatus lemia nebe pinigai, o nuoseklus darbas. Lietuva auga, skaidrėja“, – sakė valstybės vadovė.

D.Grybauskaitė sakė, kad pirmas jos darbas yra pasiekti, kad ekonomikos augimo rezultatus jaustų kiekvienas, uždirbti pinigai nenusėstų nusikalstamų grupuočių kišenėse.

„Džiaugiuosi, kad galėsime spręsti ir toliau kartu, kokios Lietuvos norime. Svarbus  bus energetinio savarankiškumo įtvirtinimas, skaidrumo įtvirtinimas, euro įvedimas, ir, be jokios abejonės, šalies apginamumas“, – sakė D.Grybauskaitė.

Problema – viceministrai

Pirmoji ministerija, kuri gali turėti naują vadovą, gali būti Aplinkos ministerija. Valentinas Mazuronis yra išrinktas į Europos Parlamentą. Jeigu jis nuspręs vykti dirbti į Briuselį, aplinkos ministro kėdė liks tuščia. Ministras apie savo apsisprendimą dar nepranešė.

Prezidentė sakė, kad iki liepos 12 dienos, kai bus inauguruota, kalbėsis su ministrais apie jų darbą.

„Turime įvairių geriau ar blogiau dirbančių ministrų. Iki inauguracijos susitiksiu su visais ministrais, kalbėsiu, ką jie dar galėtų padaryti, kalbėsiu su dauguma, su premjeru. Čia noriu atkreipti dėmesį, kad daugeliu atveju problema yra net ne ministrai, o viceministrai. Nors prezidentas tiesiogiai tam įtakos nedaro, bet pokalbiai bus“, – sakė D.Grybauskaitė.

Juozas Olekas greičiausiai liks savo poste – prezidentė sakė, kad santykiai su juo nėra įtempti.

Pasak jos, Europos Parlamento rinkimai rodo, kad gyventojų nuotaikos nuo Seimo rinkimų 2012 metų rudenį yra pasikeitusios. Didžiausia Seimo partija laimėjo vos 2 mandatus – tiek, kiek ir opozicinės konservatorių ar liberalų partijos.

Jei valdančioji dauguma išlieka ta pati ir tvirtina būtent šitą premjerą, prezidento galios tikrai nėra didelės, – sakė D.Grybauskaitė.

Paklausta, ar premjeras liks savo poste po rinkimų, ji sakė, kad ne nuo jos priklauso, kas užims ministro pirmininko kėdę.

„Jei valdančioji dauguma išlieka ta pati ir tvirtina būtent šitą premjerą, prezidento galios tikrai nėra didelės. Išties kol kas tokio klausimo nekeliu. Pirmiausia kalbėsiu su premjeru, kaip jis įsivaizduoja, kokia valdančioji dauguma bus. Nes Seime kol kas socialdemokratai yra viena didžiausių frakcijų. Norai gali būti dideli, ypač opozicinių frakcijų, bet konstitucinė aplinka yra konkreti ir tai suteikia tam tikro stabilumo mūsų valstybės valdyme“, – sakė D.Grybauskaitė.

Ji sakė, kad bus kalbama ne tik su ministrais, bet ir visais prezidento skiriamais vadovais, teisėsaugos institucijų vadovais. D.Grybauskaitė žada susitikti ir su Valstybės saugumo departamento vadovu bei generaliniu prokuroru. Susitikimai vyks iki inauguracijos.

„Formuluosiu jiems, kaip aš įsivaizduoju, ką jie turėtų dirbti ateinančius penkerius metus. Jeigu nerasime sutarimo, tie vadovai turės daryti išvadas“, – sakė D.Grybauskaitė.

Rusijai linki, kad žmonės nekęstų bado

Paklausta, kaip gerins santykius su Rusija, prezidentė kalbėjo, kad sieks bendradarbiauti, tačiau stumdyti Lietuvos neleis.

„Esame pasirengę bendradarbiauti su Rusija, bet niekada neleisime savęs spausti, savęs stumdyti, nurodinėti, ką ir kaip Lietuva turi daryti“, – sakė D.Grybauskaitė.

Ji Rusijai palinkėjo reformų, demokratijos ir paisyti žmogaus teisių.

„Žinome, kad tai yra mūsų kaimynas, kuris ir liks kaimynu. Linkime šaliai demokratėti, ekonomiškai susitvarkyti su iššūkiais. Būtų gerai, kad ši šalis būtų ne tik išsivysčiusi, bet žmonės nebūtų alkani ir pikti. Pirmiausia tai būna dvi pasekmės ekonominių problemų“, – sakė D.Grybauskaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius