-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prezidento rinkimai: savo valią iki 19 val. pareiškė 43,52 proc. rinkėjų, apylinkėse nutįso eilės

Savo valią rinkimuose iki 19 val. pareiškė 43,52 proc. rinkėjų.
Lietuva šeštą kartą renka prezidentą.
Lietuva šeštą kartą renka prezidentą. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

19.43 val. Naujausiais VRK duomenimis, iki 19 val. sekmadienį 43,52 proc. Lietuvos rinkėjų atidavė savo balsus Prezidento rinkimuose. Aktyviausi – Vilniaus miesto – 50,73 proc. ir Vilniaus rajono – 49,53 proc. rinkėjai.

Z.Vaigauskas: pažeidimų, kurie verstų abejoti rezultatas, neužfiksuota

Pažeidimų, kurie verstų abejoti rinkimų rezultatais, neužfiksuota, tačiau tiriami ir galimi rinkėjų papirkinėjimo atvejai, sako Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

„Mano vertinimu, neturime tokio pažeidimo, kuris verstų suabejoti, kad su rinkimais kažkas būtų ženkliai negerai“, – sekmadienį per spaudos konferenciją sakė VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas, tačiau pažymėjo, kad kai kuriais atvejais jau susidomėjo pareigūnai.

„Turime ir tokių nusiskundimų, kad bandoma pagirdyti rinkėjus, pavaišinti, agituojant balsuoti už konkretų kandidatą. Bet nenorėčiau atskleist, tuos dalykus tiria policija, jei iš tikrųjų tokie dalykai yra, bus pradėti ir ikiteisminiai tyrimai ir atsakomybė žymiai didesnė nustatyta“, – sakė Z.Vaigauskas.

Laura Matjošaitytė sakė, kad VRK gavo skundų ir dėl eilių, negautų rinkėjo kortelių, bandymo pirkti balsus už 10-20 litų ar alkoholiniais gėrimais, neleistinos agitacijos.

Jo pavaduotoja Laura Matjošaitytė sakė, kad VRK gavo skundų ir dėl eilių, negautų rinkėjo kortelių, bandymo pirkti balsus už 10-20 litų ar alkoholiniais gėrimais, neleistinos agitacijos. „Druskininkuose platinami su spaudos leidiniu reklaminiai lankstinukai, siunčiamos telefonu žinutės su raginimu balsuoti už konkretų kandidatą, taip pat, kad yra mieste nepažymėtos reklaminės medžiagos“, – per spaudos konferenciją sakė L.Matjošaitytė.

Generalinės prokuratūros atstovė Elena Martinonienė BNS sakė, kad iki 16 val. ikiteisminių tyrimų dėl rinkimų įstatymų pažeidimų nebuvo pradėta.

Per spaudos konferenciją aptartas ir atvejis, kuomet šeštadienį kino teatruose „Forum Cinemas“ rodyta vieno iš kandidatų reklama, nors jau buvo įsigaliojęs draudimas agituoti. „Atsakomybė grėstų kino teatro administracijai, kuri tą siužetą ir rodė“, – sakė Z.Vaigauskas, klausiamas, kam šiuo atveju būtų taikoma atsakomybė už pažeidimą.

Tarp rinkimų nesklandumų Z.Vaigauskas paminėjo Vilniaus V.Sirokomlės apylinkę, kur buvo susidariusios eilės.

„Vilniaus V.Sirokomlės rinkimų apylinkėje teko imtis priemonių, pasikvietus ir rinkimų komisijos pirmininkę, kad sutvarkytų savo darbą taip, kad atskirtų rinkėjus, kurie įsirašę į rinkimų sąrašą, ir tuos, kurie ne, kad nestovėtų bendroj eilėj, neužlaikytų visų rinkėjų. Man regis, po tų priemonių rinkėjų eilės ten smarkiai sumažėjo“, – sakė Z.Vaigauskas.

„Apmaudus sutapimas, kad šiandien Trakuose vyksta dviratininkų maratonas, įvažiavimas yra uždarytas, mums tiesiog keista, kad savivaldybės administracija nepasirūpino pagalvoti, kad bus prezidento rinkimai, kurie paskelbti dar pernai metais, uždaryti gatves ir padaryti rinkėjams apsunkinimą patekti į rinkimų apylinkes. Tokių neapgalvotų situacijų, deja, turim“, – kalbėjo komisijos pirmininkas.

„Baltosios pirštinės“: užfiksuoti 45 galimi pažeidimai

Pilietinė iniciatyva „Baltosios pirštinės“ gauna itin daug pranešimų, kad didesnėse, ypač didmiesčių, rinkimų apylinkėse susidariusios norinčių balsuoti eilės. Laukti tenka net ilgiau nei valandą, tad kai kurie norintys balsuoti, nesulaukę savo eilės, išeina.

Tačiau „Baltosios pirštinės“ atkreipia dėmesį, kad visi rinkėjai, atvykę į rinkimų apylinkes iki 20 val., turi teisę balsuoti, o apylinkinių komisijos privalo sudaryti sąlygas balsuoti, sukviečiant laukiančius rinkėjus į balsavimo patalpą ir uždarant duris, kad į ją nepatektų jau po 20 val. atvykę rinkėjai.

Balsavimas vyksta tol, kol savo balsą atiduoda visi iki 20 val. atvykę rinkėjai. Piliečiai, kurie iki 18 val. atėjo balsuoti kitoje rinkimų apylinkėje nei yra registruoti, ir vis dar laukia savo eilės balsuoti, turi teisę atiduoti balsą, nepaisant to, kiek laiko laukė eilėje ir kokiu metu po 18 val. jiems priėjo teisė balsuoti, o apylinkių komisijų atstovai privalo sudaryti tam sąlygas.

Rinkimus stebinčios pilietinės iniciatyvos „Baltosios pirštinės“ savanoriai jau anksčiau pranešė, kad iki 18 val. iniciatyvai „Baltosios pirštinės“ pranešti ir užfiksuoti 45 galimi Prezidento rinkimų pažeidimai.

Pastebėtas įtartinas automobilis

Vilniaus regione galimu rinkėjų pavežimu, neleistinu agitavimu ir balsų pirkimu įtariamas automobilis VW Multivan, valst. nr. CCN259, žalios spalvos. Pilietinė iniciatyva „Baltosios pirštinės“ bendradarbiauja su policija, kuri šiuo metu jau ieško nurodyto automobilio. „Baltosios pirštinės“ kviečia piliečius Vilniaus regione aktyviai stebėti, ar šis automobilis neatveža rinkėjų į jų rinkimų apylinkes ir, ar nevykdo kitų galimų rinkimų pažeidimų. Pastebėję, praneškite 863313177 arba info@baltosiospirstines.lt Iki 18 val. piliečiai ir iniciatyvos „Baltosios pirštinės“ savanoriai daugiausiai – net 27 atvejus iš 45, t.y. 60 proc. visų iki šiol gautų pranešimų – informavo dėl nepašalintos nenuolatinės vaizdinės agitacijos.

Pilietinė iniciatyva „Baltosios pirštinės“ informaciją apie gyventojų praneštus ir užfiksuotus pažeidimus atnaujins 21:15. Taip pat „Baltosios pirštinės“ primena, kad 2014 m. rinkimuose rinkėjų papirkinėjimas, ankščiau buvęs lengvas nusikaltimas, dabar traktuojamas kaip apysunkis. „Baltosios pirštinės“ glaudžiai bendradarbiauja su Lietuvos policija, kad būtų užtikrinta Prezidento rinkimų bei rinkimų į Europos parlamentą kontrolė.

Elektrėnuose – neblaivus komisijos narys

Tuo metu BNS skelbia, kad Elektrėnuose vienas rinkimų komisijos narys buvo neblaivus, nuo darbo jis nušalintas.

Sekmadienį Lietuvoje vyksta prezidento rinkimai, kuriuose varžosi 7 kandidatai. Balsavimas vyksta iki 20 valandos.

15min.lt naujienų svetainė ir LRT televizija nepamiršta savo šūkio „Žinios gyvai“ ir toliau stiprina grįžtamąjį ryšį su savo skaitytojais. Visą rinkimų dieną ir naktį kviečiame specialiame „Twitter“ socialinio tinklo lange rašyti savo pastebėjimus bei reikšti palaikymą kandidatams arba rašant iš savo paskyros pasisakyti pridedant hashtag'ą #Rinkimai. Jūsų pastebėjimus ir nuomonę matys visi 15min.lt skaitytojai.  Šiame lange pasirodys ir mūsų politikos žurnalistų karšti komentarai, naujienos iš kandidatų rinkiminių štabų, pastebėjimai ir kitos įdomybės. „Žinios gyvai“!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius