Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rolandas Paksas bando užburti VRK, kad ji gali jam leisti tapti kandidatu į prezidentus

Per apkaltą iš prezidento pareigų atstatydintas partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas Rolandas Paksas teigia, kad Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) privalo jį registruoti pretendentu į kandidatus dalyvauti prezidento rinkimuose.
Rolandas Paksas įteikė pareiškinius dokumentus dalyvauti prezidento rinkimuose.
Rolandas Paksas įteikė pareiškinius dokumentus dalyvauti prezidento rinkimuose. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Mano ir mano kolegų giliu įsitikinimu, teisinė bazė leidžia tą padaryti. Vyriausioji rinkimų komisija gali, turi ir privalo registruoti mano kandidatūrą prezidento rinkimuose“, – penktadienį VRK įteikdamas pareiškinius dokumentus sakė R.Paksas.

Jis vylėsi, kad VRK sprendimas bus teigiamas.

„Mano ir mano kolegų giliu įsitikinimu, teisinė bazė leidžia tą padaryti“, – penktadienį VRK įteikdamas pareiškinius dokumentus sakė R.Paksas.

„Tvarkietį“ į VRK atlydėjo būrys partijos narių ir rėmėjų. Tarp jų buvo žinomas disidentas Antanas Terleckas, Seimo nariai Petras Gražulis, Kęstas Komskis, Kauno savivaldybės tarybos narė Aušra Ručienė ir kt.

Dėl R.Pakso registravo Rinkimų komisija planuoja spręsti šeštadienį.

R.Paksas 2004 metų balandį per apkaltos procedūrą buvo pašalintas iš prezidento pareigų. Pagal Konstitucinio Teismo nutarimą, per apkaltą iš pareigų pašalintas asmuo niekada negali eiti tokių Konstitucijoje nurodytų pareigų, kurių ėjimo pradžia yra susijusi su Konstitucijoje numatytos priesaikos davimu, taigi ir prezidento.

Norint panaikinti šį draudimą, reikia keisti Konstituciją. Seime buvo pradėta procedūra dėl atitinkamos Konstitucijos pataisos, tačiau sprendimas nėra priimtas.

R.Paksas laikosi pozicijos, jog jis gali kandidatuoti prezidento rinkimuose, nes pagal kitą Konstitucinio Teismo nutarimą pripažinta Europos Sąjungos (ES) teisės viršenybė.

Europos Žmogaus Teisių Teismas yra konstatavęs, kad dabartinis draudimas iki gyvos galvos dalyvauti Seimo rinkimuose iš prezidento pareigų atstatydintam R. Paksui yra neproporcingas jo padarytam nusižengimui. Tačiau šis teismas nėra sudėtinė ES teisinės sistemos dalis.

Iš viso VRK yra registravusi 15 prezidento rinkimų politinės kampanijos dalyvių.

Politinės kampanijos dalyviai prezidento rinkimuose gali registruotis iki vasario 20 dienos. Tam, kad taptų kandidatais, vėliau jie turės pateikti pareiškinius dokumentus, sumokėti užstatą ir surinkti ne mažiau kaip 20 tūkst. jų kandidatūrą palaikančių rinkėjų parašų.

Prezidento rinkimai vyks gegužės 11 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius