-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kova dėl prezidento posto Rolandui Paksui jau baigta

Šeštadienį posėdžiavusi Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) užtvėrė kelią europarlamentarui Rolandui Paksui dalyvauti prezidento rinkimuose. Komisijos nariai nusprendė neregistruoti jo pretendentu į kandidatus ir neišduoti R.Paksui parašų rinkimo lapų.
Rolandas Paksas įteikė pareiškinius dokumentus dalyvauti prezidento rinkimuose.
Rolandas Paksas įteikė pareiškinius dokumentus dalyvauti prezidento rinkimuose. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Už draudimą R.Paksui kandidatuoti balsavo 10 VRK narių, prieš – 4.

Po balsavimo VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas paspaudė ranką R.Paksui ir pasakė: „Dovanokit.“ Jis paaiškino, kad komisija pagal įstatymus negalėjo nuspręsti kitaip.

R.Paksas: VRK darė įtaką politikai

Tuo metu R.Paksas po posėdžio aiškino, kad klausantis VRK narių argumentų jam susidarė įspūdis esą sprendimas buvo politinis, o ne teisinis.

Ne teisiniai argumentai, bet atrodo, kad man kažkas paskambino, man kažkas pasakė, štai kaip man atrodė komisijos narių pasisakymai, – sakė R.Paksas.

„Jis yra padarytas, matyt, vakar arba užvakar, suderinus su atitinkamais politikais. Skambėjo kaip atsiprašymas žiūrint man į akis, kodėl jie to negalėjo padaryti. Ne teisiniai argumentai nugalėjo, bet atrodė – man kažkas paskambino, man kažkas pasakė. Štai kaip atrodė komisijos narių pasisakymai“, – sakė europarlamentaras.

Paprašytas įvardinti politikus, kurie esą galėjo daryti įtaką VRK, R.Paksas ištarė „galiu“ ir daugiau nieko nepasakė.

R.Paksas žurnalistams teigė, kad VRK šeštadienį spjovė į veidą žmonėms, kurie apklausose pasisakė už tai, kad jam būtų leista kandidatuoti į prezidentus. Pagal partijos užsakytą apklausą, tokių žmonių yra 47 proc.

„Nesiruošiu palikti šių žmonių. Tų, kurie neatstovaujami, kurie užmiršti. Bet kokiomis priemonėmis – ar teisinėmis, ar politinėmis, ar organizacinėmis, ginsiu tuos žmones, ir aš tikiuosi, kad mes pasieksime rezultatą“, – kalbėjo „Tvarkos ir teisingumo“ lyderis.

Jis leido suprasti, kad skųs VRK sprendimą teismui.

Į VRK posėdį R.Paksas atvyko su palaikymo komanda: advokatais Aušra Ručiene ir Gyčiu Kaminsku, parlamentaru Petru Gražuliu ir bendražygiu Stanislovu Tomu, buvusiu Vilniaus meru europarlamentaru Juozu Imbrasu.

R.Pakso advokatas: Europos teisė viršesnė už Lietuvos

G.Kaminskas aiškino, jog susiklostė paradoksali situacija, kai Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimo įgyvendinimas priklauso nuo Seimo. „Tai gali tęstis dar dešimtmetį“, – pridūrė jis. Advokatas priminė, kad Europos teisės aktai viršesni už Lietuvos įstatymus, todėl R.Paksas gali kandidatuoti.

P.Gražulis priminė, kad Lietuvai norint litą pakeisti euru, Konstitucijos pataisų nereikia.

Tą patį kalbėjo ir Seimo „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos seniūnas Petras Gražulis. Jis prašė neužkirsti kelio R.Paksui ir žadėjo, kad frakcija užregistruos Prezidento rinkimų įstatymo pakeitimus ir siūlys išbraukti nuostatą, kuri numato draudimą į prezidentus rinkti asmenį, kuris šiurkščiai pažeidė Konstituciją. „Ypatingos skubos tvarka pataisą galime priimti“, – kalbėjo parlamentaras. Jis priminė, kad Lietuvai norint litą pakeisti euru, Konstitucijos pataisų nereikia.

„Prašau nestabdyti šio proceso, jeigu mes kreipsimės į Konstitucinį Teismą išaiškinimo, neaišku, kada jis pateiks atsakymą“, – teigė P.Gražulis.

J.Jasaitis: balsuoju skaudančia širdimi

VRK narys Julius Jasaitis sakė, kad jam P.Gražulio raginimai neužtverti R.Paksui kelio primena seną filmą „Dvylika kėdžių“: „Kėdės šiandien, pinigai – rytoj. Ar mes galime diskutuoti, ar draudimas R.Paksui kandidatuoti iki gyvos galvos yra teisingas? Žinoma, kad ne. Mes turime vadovautis įstatymais.“

Kitas VRK narys Justinas Žilinskas pabrėžė, kad Lietuvai turi būti gėda, kad ji iki šiol nesugebėjo įvykdyti EŽTT sprendimo.

J.Jasaitis pabrėžė, kad Lietuva trejus metus nevykdo Stasbūro teismo sprendimo. Jo teigimu, neleidimas R.Paksui kandidatuoti pakartotų pažeidimą, tačiau VRK rankos surištos.

„Žinodamas, kad tai nėra teisingumas, aš turėsiu balsuoti, skaudama širdimi, kad R.Paksui nebūtų leista kandidatuoti“, – sakė jis.

Kitas VRK narys Justinas Žilinskas pabrėžė, kad Lietuvai turi būti gėda, jog ji iki šiol nesugebėjo įvykdyti EŽTT sprendimo. Jis rekomendavo R.Paksui savo teises ginti teisme.

Norint panaikinti draudimą R.Paksui kandidatuoti, reikia keisti Konstituciją. Seime buvo pradėta procedūra dėl atitinkamos Konstitucijos pataisos, tačiau sprendimas nėra priimtas.

R.Paksas penktadienį įteikė VRK pareiškinius dokumentus. Pretendento statusas būtų leidęs R.Paksui pradėti rinkti parašus dėl jo kandidatavimo.

Kandidatais registruojami bus tik ne mažiau kaip 20 tūkst. parašų surinkę pretendentai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius