Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Zigmanto Balčyčio štabas pyksta, kad Dalia Grybauskaitė televizijoje kalbės viena, VRK mato pažeidimą

Kandidato į prezidentus Zigmanto Balčyčio rinkimų štabas reiškia nepasitenkinimą, kad prezidentė Dalia Grybauskaitė ir prieš antrąjį rinkimų turą tebesilaiko praktikos nedalyvauti visuose rengiamuose debatuose ir LNK laidoje „Diagnozė: valdžia“ trečiadienio vakarą dalyvaus viena. Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas sako, kad kviesdama į laidą tik vieną kandidatą televizija greičiausiai pažeidžia įstatymus.
Zigmantas Balčytis ir Dalia Grybauskaitė
Zigmantas Balčytis ir Dalia Grybauskaitė / 15min.lt/„Scanpix“ nuotr.

„Lietuvos socialdemokratų partija išreiškia nusistebėjimą, kad šiandien LNK laidoje „Diagnozė: valdžia“ prezidentė Dalia Grybauskaitė atsisakė dalyvauti debatuose su iš anksto pakviestu socialdemokratų kandidatu į prezidentus Zigmantu Balčyčiu“, – teigiama socialdemokratų trečiadienį išplatintame pranešime spaudai.

Su D.Grybauskaitės rinkimų štabo vadovu Romu Švedu susisiekti nepavyko, bet situaciją pakomentavo prezidentūros Spaudos tarnyba. Ji paaiškino, kad D.Grybauskaitė debatų su Z.Balčyčiu tikrai nevengia.

„Interviu su LNK televizija laidai „Diagnozė: valdžia“ suderintas jau vasario mėnesį, kai prezidentė Dalia Grybauskaitė paskelbė apie dalyvavimą Prezidento rinkimuose. Laidos formatą pasiūlė jos kūrėjai“, – teigiama prezidentūros atsakyme.

Laidos „Diagnozė: valdžia“ vedėja Rasa Tapinienė savo „Facebook“ paskyroje pranešė, kad šio vakaro laidoje bus kalbinama tik prezidentė, nes taip nusprendė laidos rengėjai. Esą Z.Balčyčio vizitas buvo derinamas tik kaip atsarginis variantas.

Laidos „Diagnozė: valdžia“ vedėja Rasa Tapinienė savo „Facebook“ paskyroje pranešė, kad šio vakaro laidoje bus kalbinama tik prezidentė, nes taip nusprendė laidos rengėjai. 

„Šiuo konkrečiu atveju, su šešiais kandidatais, jau filmuojant pirmąsias laidas kovo mėnesį, buvo preliminariai tartasi, kad matysimės ir po rinkimų. Lygia greta buvo tariamasi ir dėl laidos, kurioje dalyvautų prezidentė. Natūralu, kad gavus iš jų teigiamą atsakymą, pasirinkome ją. Mūsų laida nėra finansuojama VRK, todėl mes sprendžiame, kokiomis temomis, kokius pašnekovus kalbinsime ir kada“, – rašo ji. 

Žurnalistė tikisi, kad pokalbis bus šiltas ir jaukus, nors pasitaikys ir aštrių klausimų.

„Z.Balčytis prasitarė, kad su prezidente nesikalbėjo metus. Aš suskaičiavau, kad su D.Grybauskaite nesikalbėjau devynerius. Tada ji dar buvo eurokomisarė, trumpam grįžusi į Vilnių. Mūsų pašnekesys vietoj skirto pusvalandžio nejučia išsitęsė iki pusantros valandos. Tikiuosi, kad ir šis susitikimas tiesioginiame eteryje bus šiltas ir jaukus. Žinoma, paruošėme ir ne tokių patogių, tačiau visiems Lietuvos žmonėms aktualių klausimų“, – sakė laidos vedėja R.Tapinienė.

Papildyta 16.25 val.

VRK: gali tekti susimokėti

Savo ruožtu Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas sako, kad laidų vedėjai rinkimų kampanijos metu negali kviestis ko panorėję, o turi užtikrinti, kad visiems kandidatams būtų suteiktos vienodos galimybės agituoti, jei tai daroma ne už pinigus.

Televizijai reitingai, bet kandidatui kiaulę pakišti galima ir pernelyg intensyviai bučiuojant, – sako Z.Vaigauskas.

„Jeigu bus vienintelė laida, kur dalyvaus vienintelis kandidatas, tai man su Politinių kampanijų finansavimo ir finansavimo kontrolės įstatymu suderinti bus sunku. Nebent aš ne viską žinau. Reikia, kad jie įsigilintų į įstatymą. Politinė reklama negali būti skleidžiama, išskyrus diskusijų laidas. Ar gali laida būti vadinama diskusijų, jei joje vienas kandidatas, aš nežinau“, – kalbėjo Z.Vaigauskas.

Pasak jo, agitacija pokalbis su vienu kandidatu nebūtų laikoma dar ir tuomet, jei tokia pati galimybė būtų sudaroma ir kitam kandidatui lygiomis teisėmis.

„Labai ironiška, kad ir laida taip pavadinta. Kokią čia diagnozę nori kam nustatyti? Klausimas, ar neišeina čia daiktinė auka iš juridinio asmens, kokias draudžia įstatymas. Arba teks susimokėti pačiam. Man susidaro įspūdis, kad per gerą norą bus pakišta kiaulė. Televizijai reitingai, bet kandidatui kiaulę pakišti galima ir pernelyg intensyviai bučiuojant“, – juokėsi Z.Vaigauskas.

Kol kas su VRK televizija nesitarė, kaip padaryti, kad įstatymai nebūtų pažeisti, o socialdemokratai nesiskundė dėl pažeidimo. „Jei kreipsis, be abejo, svarstysime“, – sakė Z.Vaigauskas.

Papildyta 17.55 val.

LNK atstovas spaudai Gediminas Malaškevičius trečiadienį vakare 15min.lt pranešė, kad atsižvelgdama į VRK pastabas televizija sudarys lygias galimybes pasisakyti ir Z.Balčyčiui. Tiesa, ne šį trečiadienį ir ne kartu su D.Grybauskaite.

„Kandidatas į prezidentus, europarlamentaras Zigmantas Balčytis pakviestas dalyvauti tiesioginėje LNK laidoje „Diagnozė: valdžia“ kitą trečiadienį, gegužės 21 dieną“, – pranešė LNK.

Ar Z.Balčytis sutiks atvykti, kol kas neaišku. Televizija jo atsakymo dar negavo, o 15min.lt trečiadienio vakarą nepavyko susisiekti nei su kandidatu, nei su Socialdemokratų partijos atsakinguoju sekretoriumi Gintautu Palucku.

Žadėjo griauti legendas

D.Grybauskaitė sulaukė nepasitenkinimo, kai pirmojo rinkimų turo rezultatų laukė atskirai nuo savo rėmėjų, o po to juos komentavo vos keliais sakiniais, neatsakinėjo į klausimus.

Kitą rytą D.Grybauskaitė tokį savo elgesį teisino nuovargiu ir žadėjo per dvi savaites iki antrojo rinkimų turo būti kur kas aktyvesnė: daugiau aiškinti savo poziciją, daugiau būti viešoje erdvėje.

„Kad žmonės mane matytų, kad negyventų tomis legendomis, kurias kuria kažkas kitas, kad neva nebendrauja, kamputyje sėdi, pro langelį žiūri. Vienu žodžiu, kad tų legendų būtų kuo mažiau“, – žadėjo prezidentė.

Pirmame rinkimų ture D.Grybauskaitė gavo 45,89 proc. balsų, Zigmantas Balčytis – 13,63 proc., Artūras Paulauskas – 12,02 proc., Naglis Puteikis – 9,33 proc., V.Tomaševskis – 8,23 proc., Artūras Zuokas – 5,22 proc., Bronis Ropė – 4,15 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius