Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar galima balsuoti už kitą asmenį, turint įgaliojimą tvarkyti jo reikalus?

Įgaliojimas tvarkyti kito asmens reikalus jokiu būdu nesuteikia teisės balsuoti už jį rinkimuose, primena Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) narė Živilė Verbylaitė.
Rinkimai
Rinkimai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Į LRT Radiją paskambinusi Marytė iš Pagėgių norėjo sužinosi, ar kovo 1-ąją vyksiančiuose savivaldos rinkimuose gali balsuoti už Norvegijoje gyvenančią dukrą. „Mano dukra šiuo metu gyvena Norvegijoje. Gyvenamoji vieta deklaruota Pagėgiuose. Turiu įgaliojimą vykdyti visus juridinius veiksmus visose įstaigose. Ar galėsiu už ją balsuoti?“ – teiravosi LRT Radijo klausytoja.

VRK narė Ž.Verbylaitė atsakė, kad balsuoti už kitą asmenį tikrai negalima: „Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymas numato, kad rinkėjas balsuoja asmeniškai ir slaptai. Todėl balsuoti turint kokį nors įgaliojimą tikrai negalima. Nors visus Norvegijoje gyvenančios dukros teisinius reikalus tvarko mama, tai nereiškia, kad ji turi teisę balsuoti už dukrą.“

Pasak Ž.Verbylaitės, Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymas nenumato ir balsavimo užsienyje. Taigi LRT klausytojos dukra balsuoti Norvegijoje negalės. „Ji galėtų tik grįžti į Lietuvą ir balsuoti toje savivaldybėje, kurioje yra deklaravusi savo gyvenamąją vietą“, – teigė VRK narė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius